Ťažké boje pokračujú, problémom je nízka morálka v radoch ruských vojakov

Rusko aj Ukrajina v posledných dňoch pokračovali v ťažkom delostreleckom ostreľovaní pri Severodonecku, ale situácia na frontovej línii sa príliš nezmenila. Vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov na Ukrajine o tom informovalo britské ministerstvo obrany, podľa ktorého zrejme obe strany čelia kolísavej morálke vojakov. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze k situácii na fronte píše, že ruské sily dosiahli za posledný deň nepatrné úspechy na predmestí Severodonecka a zrejme postúpili do obce Meťolkine, no na ďalších miestach sa v postupe z veľkej časti zastavili.

19.06.2022 10:32 , aktualizované: 15:10
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Ukrajinské tanky v Doneckom regióne.
debata (203)

Ukrajinský generálny štáb v rannej zvodke okrem iného uviedol, že ruská armáda pokračuje v úsilí o získanie plnej kontroly nad Severodoneckom. Hlásia okrem iného ruské ostreľovanie niektorých miest v regióne a odrazenie ruského útoku pri Toškivke (južne od Lysyčanska), poznamenala ruská služba stanice BBC. Podobné vyhlásenia bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

„Bojové jednotky oboch strán sú zapojené do intenzívnych bojov v Donbase a pravdepodobne sa stretávajú s kolísavou morálkou,“ konštatuje britský rezort obrany. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho v posledných týždňoch pravdepodobne zaznamenali dezercie, avšak obzvlášť problematická veľmi pravdepodobne zostáva morálka medzi ruskými vojakmi.

vojna na ukrajine, Mykolajiv Čítajte viac 116. deň: Dlhá a drahá vojna. Podľa šéfa NATO môže trvať roky

„Naďalej sa objavujú prípady, keď celé ruské jednotky odmietajú plniť rozkazy a dochádza k ozbrojeným stretom medzi dôstojníkmi a ich vojakmi,“ píše britské ministerstvo obrany, ktoré sa vo svojich hláseniach z Ukrajiny opiera o poznatky vojenskej rozviedky. Ruské úrady majú podľa neho zrejme problém vyvinúť právny tlak na vojenských odpadlíkov, k čomu prispieva oficiálny status invázie ako „zvláštnej vojenskej operácie“, nie vojny.

Ukrajina / Vojak / Vojaci / Armáda / UA / Čítajte viac Zelenskyj: Ukrajina znovu ovládne južné oblasti obsadené ruskými silami

Medzi faktory prispievajúce k nízkej morálke v inváznych jednotkách patrí podľa Londýna to, že ruskí vojaci vnímajú svoje velenie ako biedne, obmedzená možnosť rotácie jednotiek, veľmi ťažké straty, stres z bojov, pretrvávajúca zlá logistika a problémy s platmi. „Mnoho ruských vojakov všetkých hodností tiež pravdepodobne zostáva zmätených ohľadom cieľov vojny,“ uvádza ministerstvo s dovetkom, že problémy s morálkou v ruských silách sú zrejme natoľko významné, že obmedzujú schopnosť Ruska dosiahnuť operačné ciele.

K podobnému záveru ohľadom schopností ruskej armády dochádza aj americký ISW. „Ruské jednotky sa pravdepodobne potýkajú s rastúcimi stratami a úbytkom vojakov a techniky, čo bude komplikovať pokusy o obnovenie útočných operácií na ďalších kritických miestach, pretože bitka o Severodoneck pokračuje pomaly,“ píše vo svojej správe inštitút, podľa ktorého sa ruským silám v najbližších týždňoch pravdepodobne podarí tohto mesta zmocniť, bude to však za cenu sústredenia väčšiny dostupných síl v tejto malej oblasti.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac Evakuácia či deportácia? Do Ruska presídlili dva milióny ľudí z Ukrajiny

Ostatné ruské vojenské operácie na východe Ukrajiny – ako napríklad snahy o dobytie Slovjanska a postup na východ od Bachmutu – v posledných dvoch týždňoch príliš nepokročili, uvádza americký inštitút.

Ukrajinský generálny štáb v rannej zvodke okrem iného uviedol, že ruská armáda pokračuje v úsilí o získanie plnej kontroly nad Severodoneckom. Hlásia okrem iného ruské ostreľovanie niektorých miest v regióne a odrazenie ruského útoku pri Toškivke (južne od Lysyčanska), poznamenala ruská služba stanice BBC.

Ukrajina, Rusko, invázia Čítajte viac Buča, Irpiň, Boroďanka. Pozrite sa na skazu Ukrajiny zblízka

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho ofenzíva na Severodoneck postupuje úspešne, pričom ruské jednotky dobyli obec Meťolkine na jeho východnom okraji, informovala agentúra Reuters. Niektoré ukrajinské jednotky kvôli nízkej morálke, nedostatku munície a zaisteniu opúšťajú oblasť bojových operácií, povedal hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Hovorca ruského rezortu obrany tiež uviedol, že ruské sily zničili v meste Mykolajiv desať húfnic a 20 vojenských vozidiel, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny, a pri útoku na závod na opravu tankov v Charkove tiež dva salvové raketomety.

„Ozbrojené sily Ruskej federácie naďalej útočia na vojenské ciele na území Ukrajiny,“ povedal hovorca ruského ministerstva obrany, podľa ktorého riadenými strelami Kalibr zasiahli veliteľské centrum v Dnepropetrovskej oblasti, kde údajne zahynulo vyše ukrajinských 50 generálov a dôstojníkov, vrátane členov generálneho štábu, tvrdil ďalej hovorca ruského rezortu obrany.

Podobné vyhlásenia bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine