Buča, Irpiň, Boroďanka. Pozrite sa na skazu Ukrajiny zblízka

Ukrajina ponúka možnosť virtuálne nahliadnuť do miest v Kyjevskej oblasti, ktoré ťažko zasiahla ruská vojenská agresia v krajine. Online múzeum pripomínajúce konflikt možno nájsť na turistickom portáli Kyjevskej oblasti, ktorá ho pred časom spustila v spolupráci s projektom nazvaným Vojna je blízko.

19.06.2022 12:45
Ukrajina, Rusko, invázia Foto: ,
Muž sa pozerá na vraky ruských vojenských vozidiel na ceste v meste Buča na západ od Kyjeva.
debata (10)

Na webe je možné si v 3D pozrieť dôsledky ruskej invázie v mestách Buča, Irpiň, Hostomel, Boroďanka, Stojanka a Horenka.

Mestá a dediny v Kyjevskej oblasti boli medzi prvými na Ukrajine, ktoré tento rok vo februári pocítili ruskú vojenskú agresiu. Časť regiónu obsadili hneď v prvých dňoch invázie ruské okupačné vojská, stiahli sa odtiaľ zhruba na začiatku apríla. Po oslobodení obcí svet šokovali informácie o masakroch civilistov ruskými vojakmi a o masových hroboch. Moskva zodpovednosť poprela.

vojna na ukrajine, Mykolajiv Čítajte viac 116. deň: Dlhá a drahá vojna. Podľa šéfa NATO môže trvať roky

„Zaznamenávame deštrukciu, aby sme si zapamätali a ukázali našim potomkom, čo nás stojí náš boj za slobodu a nezávislosť,“ uvádzajú autori stránok. „Sme si istí, že po víťazstve všetko obnovíme a Kyjevská oblasť sa opäť stane miestom na život, kde každý bude chcieť mať dom, venovať sa aktívnej turistike. Ale nikdy nebudeme môcť zabudnúť, čo sa stalo,“ dodávajú s tým, že práve preto vytvorili virtuálne múzeum. Na záver píšu, že sa na návštevníkov Kyjevskej oblasti budú tešiť po ukrajinskom víťazstve v konflikte.

Ukrajinská polícia od začiatku ruskej agresie eviduje vyše 12 000 zabitých civilistov, len v Kyjevskej oblasti ich napočítala 1 500. Nedávno tam úrady objavili ďalší masový hrob. Podľa polície sa v ňom nachádzalo sedem zavraždených civilistov, ktorí boli pred tým mučení.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine