Rusi menia situáciu, Briti sa zamerajú na pozemné vojny

Nový šéf britskej armády odkázal vojakom, že musia byť pripravení čeliť Rusku na bojisku. Ruská invázia na Ukrajinu podľa neho ukázala, že vojsko musí byť schopné viesť pozemné vojny. Generál Patrick Sanders to podľa stanice BBC uviedol v internej správe zo 16. júna adresovanej armádnym príslušníkom.

20.06.2022 07:25
debata (93)

Sanders, ktorý do funkcie nastúpil pred vyše týždňom, vo vyhlásení menovite oznamuje, že armáda musí byť „schopná poraziť Rusko“. „Ruská invázia na Ukrajinu zdôrazňuje náš hlavný cieľ – chrániť Spojené kráľovstvo a byť pripravení bojovať a vyhrávať pozemné vojny – a posilňuje potrebu odrádzať ruskú agresiu hrozbou sily,“ napísal Sanders. „Teraz je naliehavo nutné vytvoriť armádu schopnú bojovať po boku našich spojencov a poraziť Rusko na bojisku,“ dodal.

Podľa zdroja BBC z rezortu obrany nie je vyznenie správy nijako prekvapivé, pretože všetky armády sveta cvičia na boj. Zmenili sa však hrozby, ktorým krajiny teraz čelia. Sanders upozorňuje, že je od roku 1941 prvým veliteľom britskej armády, ktorý do funkcie nastupuje v čase pozemnej vojny v Európe s účasťou veľkej kontinentálnej mocnosti.

North Macedonia NATO Exercise Čítajte viac Britský generál: Musíme sa pripraviť, že budeme bojovať v tretej svetovej

Ruská invázia na Ukrajinu zmenila vyhliadky britskej armády aj kontext, v ktorom pôsobí, pripomína BBC. V nadchádzajúcich rokoch jej totiž hrozí znižovanie stavov – v marci 2021 vláda oznámila zníženie počtu vojakov na 72 500 do roku 2025.

Výdavky na obranu v Spojenom kráľovstve sa od roku 2017 reálne zvýšili o tri miliardy libier ročne, zatiaľ čo v období medzi rokmi 2010 a 2017 sa reálne znížili o 6,6 miliardy libier.

Podľa údajov Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) vydáva Rusko na armádu približne 4,14 percenta svojho hrubého domáceho produktu, zatiaľ čo Británia asi 2,33 percenta.

Británia patrí k najväčším podporovateľom Ukrajiny v jej boji proti ruskej invázii, Kyjevu dodala množstvo zbraní, vrátane ťažkých. Premiér Boris Johnson v piatok prišiel do Kyjeva, kde sa zišiel s prezidentom Volodymyrom Zelenským a ponúkol mu rozsiahly výcvikový program pre nových aj existujúcich príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl s potenciálom vycvičiť každých 120 dní až 10 000 vojakov.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine