Pri prepade autobusu v Sýrii zahynulo najmenej 15 vojakov

Najmenej 15 provládnych ozbrojencov prišlo o život pri prepade ich autobusu, ku ktorému došlo v pondelok v odľahlej oblasti na východe Sýrie. Zodpovednosť za útok sa pripisuje džihádistom. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom informovala agentúra AFP.

20.06.2022 11:01 , aktualizované: 13:11
debata (2)

Podľa organizácie SOHR bezprostredne nebolo jasné, či zabití boli príslušníkmi sýrskej armády alebo patrili k spojeneckým milíciám.

Útok sa odohral na ceste spájajúcej mesto Rakka – niekdajšiu baštu džihádistického zoskupenia Islamský štát (IS) a momentálne ovládané Kurdmi – s mestom Homs, ktoré je v moci vládnych síl.

SOHR vo svojom vyhlásení dodáva, že pri útoku bolo niekoľko ďalších bojovníkov ťažko zranených.

Sýrska štátna agentúra SANA potvrdila 13 obetí a citovala vojenské zdroje, podľa ktorých k prepadu došlo približne o 06.30 h miestneho času.

Islamský štát zatiaľ nevydal vyhlásenie, v ktorom by sa prihlásil k zodpovednosti za útok.

ňKedysi rozsiahly samozvaný kalifát vyhlásený Islamským štátom, rozprestierajúci sa na území Iraku a Sýrie, porazili v marci 2019 miestne sily podporované Spojenými štátmi. IS však naďalej pokračuje v útokoch proti vládnym a Kurdmi vedeným silám na východe Sýrie.

Analytici sa už dlho obávajú obnovenia činnosti tejto džihádistickej organizácie. Intenzita útokov IS sa však od roku 2019 v podstate nezmenila, konštatuje AFP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát