Česká vláda prišla o ministra. "Prezumpcia viny", tvrdí

Veľká korupčná kauza na pražskom magistráte už má svoju obeť v českej vláde. Kabinet Petra Fialu polroka po svojom vzniku prichádza o prvého člena. Z funkcie ministra školstva koncom júna odíde Petr Gazdík, doterajší podpredseda Starostov a nezávislých (STAN), ktorý sa zároveň vzdal aj postu vo vedení hnutia.

20.06.2022 17:00
fiala Foto: ,
Kabinet Petra Fialu (na snímke) polroka po svojom vzniku prichádza o prvého člena.
debata (3)

Gazdík mal úzke kontakty na zadržaného lobistu Michala Redla, ktorého česká polícia vyšetruje ako hlavu zločineckej skupiny.

Podľa medializovaného úniku z policajného spisu sa Gazdík s Redlom stretával medzi štyrmi očami, komunikovali cez šifrované telefóny a strávili spolu aj dovolenku v Alpách. Odstupujúci minister tvrdí, že je nevinný a nič zlé neurobil. „Necítim sa vinný vo vecnej, ani v trestnoprávnej rovine. Moje styky s niektorými ľuďmi však vrhajú tieň aj na hnutie STAN,“ napísal na Twitteri. Gazdík svoju rezignáciu vysvetlil tým, že nechce rozkolísať vládu pred nadchádzajúcim českým predsedníctvom v Európskej únii.

Redl patrí medzi obvinených v kauze pražského dopravného podniku. Podľa polície organizovaná skupina s desiatkami obvinených systematicky obsadzovala kľúčové pozície v dopravnom podniku tak, aby spriaznení manažéri mohli ovplyvňovať výberové konania s cieľom získať úplatky od víťazných firiem. Do skupiny patril i bývalý námestník pražského primátora Petr Hlubuček z hnutia STAN, ktorý sa svojho postu vzdal minulý týždeň.

Petr Fiala Čítajte viac Český premiér označil slovenského hrdinu za Čecha

Pre úzke kontakty na Redla v pondelok svoje členstvo v hnutí STAN pozastavil tiež europoslanec Polčák. "Rovnako ako Petr Gazdík nie som aktérom súčasnej kauzy okolo mestských objednávok v Prahe. A rovnako ako Petr Gazdík som pripravený nebyť súčasťou užšieho vedenia hnutia STAN,“ napísal na sociálnej sieti Polčák, ktorý rovnako ako Gazdík absolvoval spoločnú rodinnú dovolenku v Rakúsku s Redlom.

Gazdíkovo rozhodnutie rezignovať ocenil predseda vlády a ODS. „Podľa všetkých dostupných informácií nie je ani obvinený ani vyšetrovaný. Ide teda o čestné riešenie, na aké sme posledné roky vo vysokej politike neboli zvyknutí,“ napísal Fiala na Twitteri.

Andrej Babiš Čítajte viac Babiš je zhrozený: Fialova vláda je katastrofa

Podobne sa vyjadrila aj šéfka Poslaneckej snemovne i ďalšej koaličnej strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Voličom sme sľúbili zmenu a tá spočíva aj v tom, že pre politika platí v takto závažných prípadoch prezumpcia viny,“ konštatovala.

Opozícii sa to však máli; volá po odchode hnutia STAN z vlády. Expremiér a líder hnutia ANO Andrej Babiš žiada predovšetkým odchod ministra vnútra a šéfa hnutia STAN Víta Rakušana, ktorý podľa neho z vládnej pozície kryje organizovaný zločin vlastného hnutia.

Premiér Fiala ale odchod ministra vnútra odmieta. „Polícia pod jeho vedením zadržala vplyvného člena jeho hnutia a obvinila ho zo zosnovania zločineckej skupiny, čo je dôkaz, že pracuje dobre,“ obhajuje Fiala Rakušana.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stan #Petr Fiala #Petr Gazdík #kauza Dozimetr