Je Putin superboháč? Jedna e-mailová adresa spája miliardy dolárov

Roky sa špekuluje, či ruský prezident Vladimir Putin hromadí veľké bohatstvo a či ho nemá ukryté prostredníctvom lojálnych ľudí vo svojom okolí. Organizácia Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a spravodajský web Meduza našli desiatky zdanlivo samostatných firiem, ktoré však spája jedna e-mailová adresa. V rukách majú mať majetok za 4,5 miliardy dolárov. Píšu o tom britský The Guardian a portál Meduza.

20.06.2022 21:44
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin
debata (65)

Podľa portálu Meduza sa podarilo nájsť štruktúru, ktorá by mohla správcom majetku Putina a jeho priateľov. Používa spoločnú e-mailovú adresu na doméne LLCInvest.ru.

V portfóliu firiem, ktorých spája táto adresa, sa podľa denníku The Guardian nachádzajú luxusné domy, vinice, jachty či lyžiarske stredisko, ktoré už predtým boli spájané s ruským prezidentom.

Kremeľ odmietol, že ide o majetok Putina: „Prezident Ruskej federácie nie je nijakým spôsobom spojený s majetkom a organizáciami, ktoré ste spomenuli,“ uviedol Putinov hovorca podľa Guardianu.

Putin Čítajte viac Protikorupčný Navaľného fond zverejnil dokument o údajnom luxusnom sídle Putina. Kremeľ to poprel

Podľa Meduzy však únik informácií ukázal, že cez LLCInvest komunikujú manažéri, majitelia aj zamestnanci firiem, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné, vrátane firiem, kde figurujú Putinovi blízki spolupracovníci a priatelia. Identifikovali až 86 takýchto spoločností. Mnohé z nich majú rovnakých majiteľov, sídlo či auditorov. Niektoré sú priamo vo vlastníctve banky Rossia, ktorá je na sankčnom zozname a ktorú americkí predstavitelia označili za „osobnú banku vysokých ruských predstaviteľov“. Patrí sem aj Svetlana Krivonogichová, ktorá je považovaná za Putinovu priateľku a matku jeho dcéry.

jachta putinova Čítajte viac Putinova superjachta za 700 mil. dolárov je v Taliansku, tvrdí Navaľného organizácia

Meduza oslovila odborníka na korupciu (poznamenala, že z dôvodu bezpečnosti neuvádza jeho meno), podľa neho LLC Invest môže byť neformálna skupina ľudí, ktorí sa s Putinom poznajú ešte z 90. rokov počas jeho pôsobenia v Petrohrade, fungujúca na princípe družstva, kde si členovia vymieňajú majetok a služby.

Vladimir Putin Čítajte viac Aký bohatý je Putin? Je to ťažké zistiť, odhady hovoria o miliardovom majetku, oficiálne zarába vyše 100-tisíc za rok

Novínári Meduzy a OCCRP napísali na stovku adries na doméne LLCInvest.ru, odpoveď nedostali, aj keď mali spätnú väzbu, že mnohí adresáti elektronickú poštu otvorili. Keď zavolali piatim majiteľom firiem, štyria hneď zložili telefón, piaty, ktorý bol uvedený pri viacerých firmách, im povedal, že túto adresu dostal, keď nastúpil do zamestnania. Kto je majiteľom firiem, kde pôsobí, podľa Meduzy nevedel – tvrdil, že len podpisuje papiere.

Alina Kabajevová takto pózovala v auguste 2020.
Alina Kabajevová a Vladimir Putin.
+10Alina Kabajevová v roku 2016.
65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin