118. deň: Ruskí okupanti ďalej útočia v Charkovskej oblasti. Ostreľovanie si vyžiadalo 15 obetí

Ruské vojská pokračujú v snahe plne ovládnuť Severodoneck, zaútočili na vstupnú halu závodu Azot a ostreľovali aj okolie troch teraz už zničených mostov. Okupanti ostreľovali aj okolie Charkova. Moskva považuje dvoch zajatých Američanov za žoldnierov a chce ich postaviť pred súd. Kyjev tvrdí, že by sa na ne mali vzťahovať ženevské konvencie, keďže ich považuje za príslušníkov ukrajinskej armády.

21.06.2022 06:00 , aktualizované: 23:36
ukrajina Foto:
Ukrajinskí záchranári nesú telo obete po ruskom ostreľovaní budovy radnice v ukrajinskom Charkove v utorok 1. marca 2022.
debata (717)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 118. deň
  • Rusi mohutne bombardujú Severodoneck
  • Poslednou baštou Ukrajincov je komplex Azot
  • Zajatých Američanov považuje Moskva za žoldnierov, chce ich súdiť
  • Ukrajina uviedla, že zasiahla ropnú plošinu využívanú ruskými vojakmi
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ukrajinci s americkou húfnicou M-777 likvidujú ruský cieľ.

Video
Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+8Ukrajinskí vojak nad telami ruských vojakov a...

23:36 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v utorok potvrdil záväzok Spojených štátov identifikovať, zatknúť a stíhať osoby, ktoré počas ruskej invázie na Ukrajine zrejme spáchali vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Garland sa neďaleko západoukrajinského mesta Ľvov stretol s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovovou a potvrdil vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá bude skúmať, dokumentovať a zverejňovať údajné vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.

„Spojené štáty vysielajú jasné posolstvo. Nie je sa kam schovať. My a naši partneri budeme presadzovať všetky dostupné právne cesty, aby sme zabezpečili, že tí, ktorí sú zodpovední za tieto zverstvá, sa postavia pred spravodlivosť,“ povedal Garland novinárom.

Ministerstvo spravodlivosti USA spresnilo, že novovytvorený tím bude pomáhať Ukrajine s trestným stíhaním, zhromažďovaním dôkazov a forenznou analýzou dôkazov o spáchaní vojnových zločinov a iných zverstiev či o porušovaní ľudských práv. Hlavným poradcom tímu je dlhoročný zamestnanec ministerstva spravodlivosti USA Eli Rosenbaum, ktorý kedysi viedol úsilie o vypátranie nacistov.

22:49 Spojené štáty uviedli, že „skalopevne stoja“ za svojím záväzkom brániť Litvu ako člena NATO po tom, čo Rusko pohrozilo, že „určite zareaguje“ na „nepriateľské akcie“ Vilniusu. Išlo o reakciu na litovský zákaz tranzitu tovaru do Kaliningradskej oblasti. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Stojíme pri našich spojencoch v rámci NATO a tým pádom stojíme aj pri Litve,“ povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price. „Konkrétne náš záväzok k článku päť Severoatlantickej zmluvy, že útok proti jednému alebo viacerým členským štátom sa bude považovať za útok proti všetkým – tento záväzok je zo strany Spojených štátov neotrasiteľný,“ dodal Price.

Litva podľa AFP patrí medzi štáty Európskej únie, ktoré sa najostrejšie postavili proti ruskej invázii na Ukrajinu.

21:54 Varšava dodala Kyjevu viac ako 240 tankov a 100 obrnených vozidiel, uviedol v utorok poľský prezident Andrzej Duda. Poľsko celkovo Ukrajine poskytlo vojenské vybavenie a materiál v hodnote viac ako 1,5 miliardy eur. Informovala o tom agentúra PAP.

„Ukrajine sme poslali okrem iného vyše 240 tankov, 100 obrnených vozidiel, raketové systémy, obrovské množstvo munície a pušiek, ako aj rôzne druhy vybavenia. Ide napríklad o nepriestrelné vesty či kevlarové prilby,“ povedal Duda počas stretnutia s veľvyslancami.

„Veľmi úzko spolupracujeme s našimi ukrajinskými susedmi, aby sme mohli naplniť akúkoľvek ich potrebu,“ dodal najvyšší predstaviteľ Poľska. Prezident ďalej uviedol, že jedným z najdôležitejších prvkov poľskej zahraničnej politiky by mala byť podpora Ukrajiny nie len dodávkami zbraní, ale aj prijímaním utečencov.

21:05 Pätnásť obetí vrátane osemročného dieťaťa si v utorok vyžiadalo ruské ostreľovanie na východe Charkovskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synjehubov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Pätnásť ľudí zahynulo a 16 utrpelo zranenia. Toto sú strašné dôsledky denného ostreľovania v Charkovskej oblasti,“ napísal Synjehubov na sociálnej sieti Telegram.

Ako spresnil, k obetiam na životoch i zraneniam došlo počas štyroch separátnych útokov. Ruské jednotky ostreľovali mesto Čuhujiv 30 kilometrov juhovýchodne od Charkova, pričom zahynulo šesť ľudí a ďalší štyria utrpeli zranenia. Ďalších päť ľudí prišlo o život a 11 utrpelo zranenia v samotnom meste Charkov. Osemročné dieťa zomrelo na predmestí Charkova počas útoku, pri ktorom utrpela zranenia aj jeho matka.

Traja ďalší ľudia zahynuli pri útoku mestečku Zoločiv 40 kilometrov severne od Charkova. „Toto je terorizmus. Toho sú zločiny proti ľudskosti, ktoré musia byť potrestané!“ uviedol Synjehubov.

20:23 Ukrajina v utorok uviedla, že v Čiernom mori zasiahla plošinu na ťažbu ropy, ktorú ruské jednotky využívali ako vojenské zariadenie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk spresnil, že Rusko využívalo plošinu ako vojenské zariadenie na skladovanie „vybavenia pre vzdušnú obranu, radarovú vojnu a prieskum“, čo „pomáhalo Rusom dosiahnuť plnú kontrolu nad severozápadnou časťou Čierneho mora“.

Útok, ku ktorému došlo ešte v pondelok, bol prvým zameraným proti energetickej infraštruktúre pri pobreží Krymu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Cieľom bola plošina so štyrmi vežami asi 70 kilometrov od Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

19:39 Fínsky prezident Sauli Niinistö vyjadril v utorok pochybnosti, že sa spor s Tureckom o vstupe Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) vyrieši do nadchádzajúceho summitu lídrov NATO v Madride. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Niinistö na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou povedal, že aj keby Turecko nezmenilo svoj postoj, stále je pokrokom, keď krajiny medzi sebou rokujú.

Švédsko a Fínsko požiadalo o členstvo v obrannej aliancii v polovici mája. Turecko je v súčasnosti jedinou členskou krajinou NATO, ktorá blokuje začiatok prístupových rokovaní s oboma krajinami. Ankara svoju pozíciu obhajuje s tým, že Fínsko a Švédsko podporujú „teroristické organizácie“, akou je v Turecku zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK). Summit NATO sa začína v Madride 29. júna, pripomína DPA.

18:56 Turecko bude na budúci týždeň hostiť predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a OSN na rozhovoroch zameraných na obnovenie vývozu obilnín cez Čierne more, ktorý zablokovalo Rusko. Informovali o tom v utorok turecké médiá, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

Stretnutiu v Istanbule bude predchádzať návšteva v Moskve, ktorú tento týždeň uskutoční delegácia tureckých ozbrojených síl, uviedli televízie NTV a CNN Türk s odvolaním sa na zdroje z tureckého prezidentského ú­radu.

V ukrajinských prístavoch sú v súčasnosti uviaznuté milióny ton pšenice a ďalších obilnín – prístavy buď blokujú alebo okupujú ruské sily a plavidlá ohrozujú aj míny v mori.

18:30 Známy hollywoodsky komediálny herec Ben Stiller sa počas návštevy Ukrajiny stretol v Kyjeve i s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ben Stiller, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Herec Ben Stiller sa stretol so Zelenským: Ste môj hrdina!

18:05 Zástupcovia členských krajín Európskej únie počas utorkového zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu podporili udelenie štatútu kandidátskej krajiny vojnou zničenej Ukrajine.

„Neexistuje jediná krajina, ktorá by mala s týmto návrhom problémy,“ povedal luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn. Na summite „ukážeme veľkú jednomyseľnos­ť,“ dodal.

18:00 Zelenskyj v utorok telefonoval s Orbánom, ktorého pozval na návštevu Ukrajiny, podľa spravodajského servera telex.hu to vyplynulo zo Zelenského príspevku na Twitteri, nie však z oficiálnej správy Orbánovho úradu.

Telex.hu zisťoval u premiérovho hovorcu, či Orbán pozvanie prijme. „O všetkých oficiálnych medzinárodných programoch premiéra budeme redakcie včas informovať, ako zvyčajne,“ reagoval hovorca pre server, ktorý pripomenul, že od vypuknutia vojny na Ukrajine navštívilo Kyjev viacero európskych lídrov.

17:05 Rusko tvrdí, že odrazilo „šialený“ pokus kyjevských síl znovu dobyť čiernomorský Hadí ostrov, ktorý Moskva obsadila na začiatku vojenskej invázie. „Dňa 20. júna o 5.00 h sa kyjevský režim podujal na ďalší šialený pokus zmocniť sa Hadieho ostrova,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské sily podľa Moskvy „plánovali podniknúť masívnu delostreleckú paľbu… pred vylodením a dobytím“ ostrova. Ruský silový rezort ďalej uviedol, že ukrajinské sily počas náletov nasadili 15 útočných a prieskumných bezpilotných lietadiel, zatiaľ čo ostrov ostreľovali raketometmi a húfnicami.

Rusko tiež tvrdí, že jeho systémy protivzdušnej obrany zachytili všetky projektily a zostrelili 13 bezpilotných lietadiel, čím „prinútili nepriateľa vzdať sa plánu na vylodenie na Haďom ostrove“. Ministerstvo dodalo, že ruské radary zachytili v oblasti aj americký prieskumný dron typu RQ-4 Global Hawk.

Moskva ďalej uviedla, že neúspešný pokus o opätovné dobytie ostrova viedol k ukrajinskému útoku na ropné plošiny pri pobreží anektovaného polostrova Krym.

17:00 V Rusku zablokovali internetovú stránku britského denníka The Telegraph. Vyplýva to z údajov ruského cenzúrneho úradu Roskomnadzor, ktorý konal na žiadosť generálneho prokurátora. Dôvodom sú „nepresné informácie“ o ruských vojenských operáciách na Ukrajine publikované na webe The Telegraph.

Minulý týždeň zakázalo ruské ministerstvo zahraničných vecí vstup do krajiny 29 britským novinárom vrátane moderátorov staníc BBC a Sky News a šéfredaktorom denníkov The Guardian, The Times, The Daily Telegraph a serveru denníka The Independent. Ministerstvo uviedlo, že išlo o odpoveď na západné sankcie a „šírenie dezinformácií o Rusku“.

16:30 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok oznámil, že Ukrajina do svojej výzbroje zaradila nemecké húfnice Panzerhaubitze 2000. Ide o prvé ťažké zbrane z Nemecka, ktoré dorazili na Ukrajinu.

„Panzerhaubitze 2000 sú konečne súčasťou arzenálu húfnic kalibru 155 milimetrov ukrajinskej armády,“ napísal Reznikov na Twitteri. Takisto ocenil úsilie nemeckej ministerky obrany Christine Lambrechtovej. Úspešné dodanie týchto húfnic potvrdil aj ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk.

16:25 Od začiatku ruskej invázie začalo v Česku pracovať viac ako 78 000 utečencov z Ukrajiny, prevažne žien.

16:22 Vo Varšave a jej okolí žije približne 240 000 utečencov z vojnou sužovanej Ukrajiny.

15:55 Ruské ozbrojené sily zaútočili strelami Oniks na letisko pri Odese na juhu Ukrajiny, kde zničili hangár s bezpilotnými lietadlami, oznámili ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany. To zdôraznilo, že akcia bola odvetou za pondelňajší ukrajinský útok na vrtné plošiny ťažiace zemný plyn pri anektovanom Kryme.

Južné veliteľstvo ukrajinských síl podľa uviedlo, že Rusi vystrelili deväť striel. Pri nálete prišiel o život strážca skladu s potravinami. Strely tiež poškodili obytné domy a zasiahli priestranstvo medzi cintorínom a priemyselnou zónou.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Šéf ruskej správy na Kryme Sergej Aksjonov informoval, že záchranári z troch ostreľovaných plošín evakuovali 94 ľudí. Sedem osôb je nezvestných. Plošiny sa nachádzajú zhruba 100 kilometrov od pobrežia Odeskej oblasti a 150 kilometrov od Krymského polostrova. Ruská armáda pôvodne ukrajinské zariadenia obsadila, keď Moskva v roku 2014 Krym anektovala.

„Pokiaľ ide o požiar, ten na plošine neutícha. V noci sa oheň priblížil k ropnému vrtu,“ povedala poslankyňa ruskej Rady federácie za Krym Oľga Kovitidiová.

15:50 „Je iróniou počúvať o údajnom porušovaní medzinárodného práva od krajiny, ktorá opakovane porušila každú medzinárodnú dohodu,“ reagovala litovská premiérka Ingrida Šimonytéová na vyjadrenia ruských predstaviteľov. Odmietla tiež opatrenia nazývať blokádou. „Žiadna blokáda Kaliningradu nie je. Litva zavádza sankcie EÚ,“ dodala premiérka.

Litovčania podľa Moskvy pocítia následky obmedzení pre Kaliningrad.

15:42 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland neohlásene pricestoval do Kyjeva. Na programe má rokovanie s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovovou. Témou rozhovoru bude okrem iného stíhanie osôb, ktoré sa na od začiatku ruskej invázie dopustili na Ukrajine vojnových zločinov.

Garland bude v Kyjeve diskutovať o snahe pomôcť Ukrajine „identifikovať, zadržať a stíhať jednotlivcov zapojených do vojnových zločinov a iných zverstiev na Ukrajine“, uviedol nemenovaný predstaviteľ ministerstva spravodlivosti USA.

15:40 Vojnou zničené predmestie ukrajinskej metropoly Kyjev, Boroďanka, je symbolom „nezmyselnej krutosti a násilia“, povedal počas návštevy Ukrajiny luxemburský premiér Xavier Bettel.

Boroďanka „trpela až do bodu úplnej deštrukcie ruskou agresiou a dnes je symbolom nezmyselnej krutosti a násilia. Nič nedokáže vyjadriť hrôzu toho, čo sa tu udialo,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.

Predtým oznámil, že do Kyjeva prišiel ukázať „solidaritu Luxemburska s ukrajinským ľudom“. „Pretože kým bude trvať ruská vojna, Luxembursko stojí pri Ukrajine,“ napísal.

15:30 Ruská invázia na Ukrajinu doteraz zničila 20 až 30 percent všetkej infraštruktúry, odhadol v rozhovore pre denník Le Monde ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov. Škody na ukrajinskej infraštruktúre podľa neho presahujú 100 miliárd eur.

„Odhadujeme, že bolo zničených medzi 20 až 30 percentami všetkej infraštruktúry: cesty, mosty, prístavy, železnice, letiská,“ uviedol Kubrakov. Z hľadiska budov sú najviac poškodené mestá ako Mariupoľ, Charkov, Černihiv, Severodoneck a Lysyčansk. O domov prišlo 320 000 ľudí a ešte nie je koniec, dodal minister, podľa ktorého je napríklad Mariupoľ kompletne zrovnaný so zemou.

15:00 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán ubezpečil ukrajinského prezidenta Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii a že jeho krajina je za čo najskoršie odstránenie byrokratických prekážok pred vstupom Ukrajiny do EÚ.

14:55 Ukrajina bude možno potrebovať finančnú pomoc až vo výške 1 bilióna eur na obnovu po vojne vzhľadom na rozsah škôd, vyhlásil šéf Európskej investičnej banky (EIB) Werner Hoyer.

Ukrajina, Rusko, vojna na ukrajine, Lysyčansk Čítajte viac Európska banka: Rekonštrukcia Ukrajiny bude stáť bilión eur

14:52 Afrika je rukojemníkom ruskej invázie na Ukrajinu v čase, keď katastroficky rastú ceny potravín, povedal ukrajinský prezident Zelenskyj na zasadnutí Africkej únie. Trvalo niekoľko týždňov, kým Zelenskyj dostal možnosť osloviť africký kontinent, kde žije 1,3 miliardy ľudí. Mnohé z krajín totiž udržiavajú úzke väzby s Ruskom a nepodporili ani rezolúciu Valného zhromaždenia OSN odsudzujúcu inváziu na Ukrajinu, píše agentúra AP.

14:50 Nemecko zverejnilo podrobný zoznam vojenskej techniky a zbraní, ktoré poskytlo ukrajinskej armáde a ktoré na dodanie pripravuje. Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit novinárom oznámil, že Nemecko tak robí po vzore spojencov, okrem iného Spojených štátov.

Nemecko, Ukrajina, Gepard Čítajte viac Gepardy i Stingery. Nemci zverejnili zoznam zbraní poskytnutých Ukrajine

14:20 Najmenej sedem zranených si vyžiadalo ostreľovanie Charkova ruským delostrelectvom, píše RBK-Ukrajina s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synjehubova.

„Okupanti znovu ostreľujú obytné štvrte v Charkove a uplatňujú teror voči civilnému obyvateľstvu!“ uviedol Synjehubov. „Podľa predbežných údajov utrpelo sedem civilistov zranenia,“ dodal.

Gubernátor vyzval obyvateľov druhého najväčšieho ukrajinského mesta na maximálnu opatrnosť, do ulíc by mali vychádzať len v naozaj nevyhnutných prípadoch. „Teraz je to krajne nebezpečné!“ varoval.

Ostreľovanie spôsobilo v meste výpadky v dodávkach elektriny i vody, v priemyselnej zóne vypukol požiar.

14:00 Premiér Eduard Heger hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o príležitostiach, ktoré sa pri plánovanej obnove Ukrajiny vytvárajú aj pre slovenské firmy, podnikateľov i zamestnancov. V telefonáte deklaroval vieru vo víťazstvo Ukrajiny i pokračovanie pomoci Slovenska. Očakáva, že na nadchádzajúcom samite sa Ukrajina stane oficiálnym kandidátom na vstup do EÚ.

heger, zelenskyj Čítajte viac Heger: Verím vo víťazstvo Ukrajiny. Šialenci nemôžu určovať svetový poriadok

13:20 Rusko bude ďalej posilňovať svoje ozbrojené sily, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin pri tradičnom stretnutí s absolventmi vojenských škôl v Kremli. Šéf štátu, ktorý je súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, pripustil, že Rusko teraz prechádza skúškami, ale je presvedčený, že všetky ťažkosti prekoná.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin oznámil nasadenie S-500 do arzenálu armády. Pripustil aj problémy

13:05 Orientačný prehľad strát ruskej bojovej techniky podľa informácií Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:55 Moskva rýchlo odpovie na rozhodnutie Litvy obmedziť prepravu tovaru pre Kaliningradskú oblasť, uviedol podľa agentúry Interfax tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. Litovčania podľa neho pocítia následky.

„Rusko na takéto nenávistné kroky určite odpovie,“ povedal Patrušev, podľa ktorého ruské úrady teraz pripravujú príslušné opatrenia, ktoré Moskva v najbližšom čase prijme. „Ich dôsledky budú mať na Litovcov vážny negatívny dosah,“ dodal tajomník. Situácia na hraniciach enklávy a pobaltského štátu podľa neho vznikla v kontexte „navyšovania vojenskej a spravodajskej prítomnosti NATO pri ruských hraniciach“.

„Podobné kroky sú neprijateľné a vyústia do adekvátnej reakcie,“ uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Litovčania podľa nej navyše „blokádou“ prispievajú aj k súčasnej potravinovej kríze.

Ruská diplomacia si predvolala veľvyslanca EÚ v Moskve Markusa Ederera. Ten po stretnutí povedal, že Rusko vyzval na pokojné a diplomatické riešenie situácie.

12:50 Protiruské sankcie sú síce bolestivé pre nemecké hospodárstvo, sú ale správne, dôležité a fungujú. V prejave na Priemyselnom dni organizovanom Zväzom nemeckého priemyslu (BDI) to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Povedal tiež, že treba zabrániť roztočeniu dlhodobej inflačnej špirály a že Nemecko musí urobiť odvážne kroky v energetickej transformácii. Scholz zároveň prisľúbil Ukrajine humanitárnu aj vojenskú podporu, kým ju bude krajina vzdorujúca ruskej invázii potrebovať.

12:35 Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval lídrov 27 členských štátov EÚ, aby Ukrajine a Moldavsku udelili štatút kandidáta na vstup do Európskej únie.

„Nastal čas uznať, že budúcnosť Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska je v EÚ. Vyzývam vás, aby ste Ukrajine a Moldavsku udelili štatút kandidáta. Zároveň budeme Ukrajine aj naďalej ponúkať silnú humanitárnu, vojenskú, ekonomickú a finančnú podporu,“ napísal Charles Michel vo svojom tradičnom predsummitovom pozývacom liste pre lídrov EÚ.

12:30 Krym, ktorý bol v roku 2014 anektovaný Ruskom, začal realizovať integračné projekty s Chersonskou a Záporožskou oblasťou, ktoré sú okupované ruskými jednotkami, tvrdí podpredseda krymskej rady ministrov Georgij Muradov.

Ukrajina Rusko Krym anexia ESĽP sťažnosť Čítajte viac Ruskom anektovaný Krym spustil integračné projekty s Chersonom a Záporožím

11:50 Ukrajinské zdroje amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) zdôraznili, že tento týždeň bude pre bitku o Severodoneck rozhodujúci. Ruskí vojaci podľa nich sústredia svoje sily a vybavenie na to, aby nad mestom získali kontrolu. To ukrajinskej stanici 24 kanal potvrdil aj šéf miestnej vojenskej správy Roman Vlasenko, podľa ktorého Rusi dobyli Toškivku, ktorá leží zhruba desať kilometrov južne od Lysyčanska.

Rusko podľa ISW zároveň pripravuje informačnú pôdu na to, aby ospravedlnilo „pomalý a neúspešný“ postup smerom na Slovjansk.

11:30 Ukrajinský generálny štáb odhadol, že Moskva prišla na Ukrajine od začiatku vojny o viac ako 34 100 vojakov. Tieto údaje nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

11:15 Dvaja Američania, zajatí ruskými vojakmi na Ukrajine, sú vo väznici na území separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR), oznámila ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek DNR. Rusi označujú oboch zajatcov, ktorí predtým slúžili v amerických ozbrojených silách, za žoldnierov. Podľa západnej tlače obaja muži slúžili ako dobrovoľníci v jednom z útvarov ukrajinskej armády.

Vojna na Ukrajine, vojaci Čítajte viac Putinov hovorca nevylúčil trest smrti pre dvoch zajatých Američanov

11:00 Bratislava plánovala v rámci kompenzačných dodávok presunúť Kyjevu 30 tankov T-72, píše Business Insider. Berlín však za odplatu ponúkol príliš málo tankov.

Hlavny bojovy tank Leopard 2A7, PR, nepouzivat Čítajte viac Nemecko a Slovensko sa nevedia dohodnúť na dodávkach zbraní Ukrajine

10:29 Ukrajina plánuje zorganizovať v európskych metropolách výstavu zničenej ruskej vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá zároveň poznamenala, že sa Kyjev snaží udržať pozornosť verejnosti pri ruskej vojenskej agresii v krajine. Podľa ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova chce Ukrajina vystaviť zničenú ruskú techniku vo Varšave, Berlíne, Paríži, Madride a Lisabone.

„Pomôžeme zabezpečiť, aby boli ruské tanky v Európe, ale ako vraky,“ povedal poľskej stanici Polsat News Reznikov, ktorý zároveň obvinil Kremeľ z imperiálnej politiky.

Tank / Vojna na UA / Čítajte viac Ukrajina plánuje výstavu zničených ruských tankov v európskych mestách

9:38 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v pondelok viac ako 2 500 osôb. Z toho bolo 728 mužov, 1 380 žien a 415 detí. O dočasné útočisko požiadalo 330 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň takmer 2 800 osôb, informuje ministerstvo vnútra.

Celkovo už Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu prekročilo viac ako 532-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 82-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali viac ako 279-tisíc osôb.

9:19 Televízne veže v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti boli prekonfigurované tak, aby umožnili vysielanie ruskej televízie, oznámila to ruská armáda.

Ruské ozbrojené sily „prekonfigurovali posledné zo siedmich televíznych veží v Chersonskej oblasti na vysielanie ruských televíznych staníc“. Armáda dodala, že toto vysielanie bude zdarma.

Chersonská oblasť leží severne od Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Bola jedným z prvých regiónov, ktoré ruské jednotky ovládli po svojej invázii začatej 24. februára.

Príslušníci okupačných síl ovládajú veľkú časť Chersonskej oblasti vrátane oblastnej metropoly Cherson. Ukrajinské sily sa tam v posledných týždňoch pokúšajú o ofenzívu, ktorej cieľom je znovudobytie tohto územia.

V utorok jeden z promoskovských lokálnych predstaviteľov, Kyrylo Stremousov, povedal, že Chersonská oblasť by sa mohla pripojiť k Rusku „pred koncom roka“. Dosadení činitelia už v tejto záležitosti avizoval usporiadanie referenda. Prednedávnom tiež oznámili, že v oblasti sa zavádza ruská mena rubeľ a začali tiež distribuovať ruské pasy.

9:10 Ukrajina minulý týždeň ohlásila prvé úspešné použitie Západom dodaných protilodných striel Harpoon proti ruským cieľom. Vo svojom pravidelnom zhrnutí vojnovej situácie na Ukrajine to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Udalosť podľa Londýna ukazuje na problémy, ktorým čelí ruské námorníctvo v Čiernom mori.

Cieľom útoku bol podľa britského ministerstva obrany takmer určite remorkér ruského námorníctva Vasilij Bech, ktorý dopravoval zbrane a vojakov na Hadí ostrov v severozápadnej časti Čierneho mora.

Hadí ostrov Čítajte viac Pohrebisko lodí. Ukrajinci pri Haďom ostrove potopili ďalšie ruské plavidlo

„Zničenie ruského plavidla pri jeho zásobovacej misii ukazuje na problémy, ktorým Rusko čelí vo svojej snahe podporiť svojich vojakov okupujúcich Hadí ostrov,“ uviedlo ministerstvo. Dodalo, že Vasilij Bech je posledný z radu ruských lodí, ktoré poškodili alebo potopili ukrajinské sily počas vojny.

Schopnosti ukrajinskej pobrežnej obrany podľa Británie do značnej miery obmedzili možnosti Ruska získať kontrolu nad morom a nasadzovať námorné sily v severozápadnej časti Čierneho mora. „To zhatilo pôvodný ruský operačný plán pre inváziu, ktorý zahŕňal ohrozovanie Odeskej oblasti z mora,“ dodalo ministerstvo.

Ukrajinské úrady minulý týždeň oznámili, že 17. júna zasiahli strelami Harpoon remorkér Vasilij Bech, ktorý na Hadí ostrov prevážal zbrane, vojakov a muníciu. Tvrdia tiež, že sa loď s raketovým systémom Tor na palube potopila. Dodávky striel Harpoon na Ukrajinu predtým oznámili Dánsko a Spojené štáty.

8:36 Najmenej traja ľudia zomreli v pondelok v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny počas ruského bombardovania. Uviedol to šéf regionálnej administratívy Oleh Synjehubov. „V posledných dňoch ruskí okupanti, ktorým sa nedarí dosahovať úspech v boji proti ukrajinským ozbrojeným silám v Charkovskej oblasti, zintenzívnili bombardovanie nášho regionálneho centra a ďalších obcí," vyjadril sa Synjehubov. Informuje o tom portál CNN.

Synjehubov povedal, že pri bombardovaní zomrela 65-ročná žena v obci Kutuzivka a 61-ročná žena a 49-ročný muž v meste Balaklija. Rusi použili salvové raketomety a ďalšie strely. Synjehubov dodal, že v Charkove teraz žije približne 700-tisíc ľudí. Je to zhruba polovica počtu obyvateľstva, ktoré v meste žilo pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

8:21 Gubernátor východoukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že v severodoneckej priemyselnej zóne sa odohrávajú prudké boje. Rusi podľa neho zasiahli vstupnú halu závodu Azot a ostreľovali aj okolie troch teraz už zničených mostov spájajúcich Severodoneck s Lysyčanskom, ktoré podľa Hajdaja čelí v poslednom dni a pol masívnemu ostreľovaniu, pričom úrady sa snažia stanoviť počet obetí.

„Boli použité lietadlá. Zničených bolo viac ako desať viacpodlažných budov, rodinné domy a budova policajnej stanice. Zatiaľ bolo nájdené telo jednej obete. Zranená žena bola okamžite evakuovaná do Kramatorska. Konečný počet obetí sa zisťuje, pretože včera (v pondelok) bolo takmer nemožné sa po meste bezpečne pohybovať,“ napísal Hajdaj.

Intenzívnej paľbe, ktorá spôsobila škody na civilnej infraštruktúre, sú podľa Hajdaja vystavené aj mestá Hirske a Vrubivka.

Ukrajinský vojak sa krčí na pozícii počas...
Ukrajinský tank na pozícii počas ťažkých bojov...
+13Ukrajinský vojak zaujíma pozíciu počas ťažkých...

7:50 Ruské vojská pokračujú v snahe plne ovládnuť Severodoneck. Ukrajinskí obrancovia odrazili útoky na obce v jeho bezprostrednom okolí, sú však pod neustálou paľbou ruského delostrelectva a letectva. V rannej zvodke to uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Ruské sily sa o dobytie teraz už poslednej bašty ukrajinskej obrany na východnom brehu rieky Severný Donec pokúšajú niekoľko týždňov. Obrancovia však stále ovládajú rozsiahly priemyselný areál Azot na západe predtým stotisícového mesta a taktiež niekoľko obcí v jeho okolí.

Podľa štábu Ukrajinci úspešne čelia útokom v okolí dediny Syrotyne a tiež Bilé Hory, ktorá leží na južnom brehu rieky a prilieha k Lysyčansku.

Úspech podľa vedenia ukrajinskej armády nezaznamenali ani ruské útoky v smere na Slovjansk, pri obciach Bohorodyčne a Dolyna. Pokračuje aj ofenzíva na južnejšie položené mesto Bachmut, kde teraz obe strany zvádzajú boje o dediny Veršyna a Semyhirja.

Kvôli značným stratám vo veliteľskom zbore výsadkových jednotiek je Rusko nútené verbovať záložných dôstojníkov do vojenskej služby a uzatvárať s nimi krátkodobé zmluvy na tri mesiace, uviedlo aj velenie ukrajinskej armády. Informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

7:29 Obyvatelia Odesy si zariaďujú staré katakomby, ktoré už počas druhej svetovej vojny slúžili ako úkryt.

odesa Čítajte viac Najväčšie katakomby sveta ožívajú. Nádeje Odesanov smerujú do podzemia

7:18 Ruský prezident Vladimir Putin sa obáva „iskry demokracie“, ktorá by mohla zasiahnuť aj jeho krajinu. Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

„Putin má očividne strach z toho, že iskra demokracie by mohla padnúť aj na Rusko,“ povedal Scholz v rozhovore pre nemecký denník Münchner Merkur.

Ruský prezident podľa Scholza práve preto už roky presadzuje politiku, ktorá má za cieľ rozklad NATO a EÚ. „Chce sa vrátiť k politike zón vplyvu. To sa mu však nepodarí,“ uviedol Scholz.

„Ruský prezident musí takisto prijať skutočnosť, že v jeho susedstve je spoločenstvo demokracií a právnych štátov, ktoré sa čoraz viac vzájomne zbližujú,“ dodal kancelár.

Scholz takisto opätovne zdôraznil, že Rusko musí stiahnuť svoje sily z Ukrajiny.

„Je jasné, že nadiktovaný mier podľa Putinovej vôle je neprijateľný,“ povedal Scholz. Sankcie EÚ proti Rusku zostanú podľa kancelára v platnosti tak dlho, ako bude potrebné.

6:56 Ruské sily útočiace na východoukrajinské mesto Severodoneck v Luhanskej oblasti majú dostatok rezerv na rozsiahlu ofenzívu. Povedal to v pondelok večer vojenský šéf regiónu Serhij Hajdaj. Podľa jeho slov ruská armáda do oblasti dopravila desiatky kusov ťažkej techniky a už ich nasadila na bojisko. Informuje o tom portál CNN.

V samotnom meste Sjevjerodoneck podľa Hajdaja pokračujú boje v priemyselnej štvrti, ale „väčšina mesta je pod kontrolou ruskej armády". Dodal, že sa bojuje aj popri ceste medzi mestami Lysyčansk a Bachmut a Rusi bombardujú všetky mestá v tejto oblasti. Lysyčansk v pondelok „bombardovali takmer celý deň", poznamenal.

6:27 Na Ukrajine bol minulý mesiac zabitý 52-ročný Američan, ktorý pomáhal ukrajinskej armáde v obrane proti ruskej invázii. Podľa agentúry Reuters, ktorá o úmrtí informovala, to vyplýva z nekrológu a informácií amerického ministerstva zahraničia.

Podľa nekrológu zverejneného denníkom The Recorder bol Stephen Zabielski zabitý v bojoch 15. mája. Správy o jeho smrti sa v amerických médiách objavili v pondelok. Po Zabielskom, ktorý pochádzal z New Yorku a v posledných rokoch sa presťahoval na Floridu, ostala jeho manželka, päť nevlastných detí a vnúča.

Hovorca ministerstva zahraničia vo vyhlásení potvrdil Zabielskeho úmrtie na Ukrajine a uviedol, že úrad je v kontakte s rodinou zosnulého muža, ktorej poskytol „všetku možnú konzulárnu pomoc“.

Napriek predchádzajúcim varovaniam úradov sa niekoľko Američanov dobrovoľne prihlásilo k boju po boku ukrajinských síl. Na Ukrajine bol ku koncu apríla zabitý 22-ročný bývalý člen americkej námornej pechoty. Na Ukrajine je momentálne nezvestných niekoľko amerických dobrovoľníkov.

6:22 Dmitrij Muratov, ruský šéfredaktor nezávislého denníka Novaja gazeta, v pondelok vydražil zlatú medailu prislúchajúcu k jeho Nobelovej cene za mier za 103,5 milióna dolárov v prospech detí vysídlených dôsledkom vojny na Ukrajine. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Medaila bola predaná anonymnému telefonickému záujemcovi na aukcii v New Yorku, ktorú zorganizovala spoločnosť Heritage Auctions. Celý výťažok je podľa Muratovho priania určený na humanitárnu pomoc, ktorú sprostredkuje Detský fond OSN (UNICEF).

Muratov patril do skupiny novinárov, ktorí v roku 1993 založili denník Novaja gazeta. Tohto roku predstavovala Novaja gazeta jediné noviny, ktoré kritizovali domácu i zahraničnú politiku ruského prezidenta Vladimira Putina. V marci, viac než mesiac po ruskej invázii na Ukrajinu, bola Novaja gazeta nútená pozastaviť svoju činnosť v Rusku, keďže Moskva prijala zákon, ktorý ukladá prísne tresty odňatia slobody pre každého, kto kritizuje toto vojenské ťaženie Kremľa.

Tlačené vydanie novín sa začiatkom mája vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v Lotyšsku a pod názvom Novaja gazeta Europe. Pripravujú ich redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia. Periodikum je podľa redakcie dostupné aj v Estónsku.

6:00 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil dvoch Američanov zajatých na Ukrajine za žoldnierov, na ktorých sa nevzťahujú ženevské konvencie. Zúčastnili sa nezákonných aktivít na území Ukrajiny a musia byť pohnaní na zodpovednosť za svoje zločiny, povedal v pondelok odvysielanom rozhovore pre americkú stanicu MSNBC hovorca ruského prezidenta.

„Podielali sa na ostreľovaní našich vojakov. Ohrozili ich životy a mali by byť pohnaní k zodpovednosti za zločiny, ktoré spáchali,“ povedal Peskov. Reportér stanice sa ho vzápätí spýtal, aké zločiny spáchali a následne argumentoval tým, že na základe Ženevských dohovorov nemôžu byť vojaci súdení za to, že bojujú vo vojne. Kremeľský hovorca odvetil, že zajatých Američanov nepovažuje za členov ukrajinskej armády. „Ženevské dohovory sa na ne teda nevzťahujú,“ vyhlásil.

Rozhovor sa týkal tridsaťdeväťročného Alexandera Druekea a dvadsaťsedemročného Andyho Huynha z Alabamy, ktorí slúžili ako dobrovoľníci v ukrajinskej armáde. Naposledy sa spojili so svojimi rodinami 8. júna a nevrátili sa z misie v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.-

Ruská štátna televízia RT v piatok zverejnila video s dvoma americkými veteránmi a potvrdila, že muži boli zajatí, čím vyvolala obavy o ich osud, upozornila už skôr agentúra AP. Podľa nej ich zadržiavajú preruští separatisti v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DNR) na Donbase.

Peskovovo vyjadrenie je prvým oficiálnym potvrdením, že obaja muži boli zadržaní a sú vyšetrovaní, poznamenala agentúra Reuters. Upozornila tiež na to, že hovorca ruského prezidenta neoznámil, kde sú Američania v súčasnej dobe držaní.

Ďalších troch cudzincov bojujúcich za Ukrajinu proti ruským inváznym silám – dvoch Britov a Maročana – súd v DNR nedávno odsúdil na trest smrti za účasť v bojoch. Označil ich pritom za žoldnierov. Podľa tohto súdu sa na ne nevzťahujú Ženevské dohovory o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Kyjev právoplatnosť súdu separatistickej republiky neuznáva a tvrdí, že traja odsúdení boli členmi ukrajinských ozbrojených síl a teda sa na nich tieto dohovory vzťahujú, pripomenul Reuters. Jeden z advokátov odsúdených uviedol, že všetci traja sa proti verdiktu chcú odvolať. Spojené štáty medzitým informovali, že na Ukrajine je nezvestný tretí Američan.

Peskov sa tiež vyjadril k prípadu americkej basketbalistky Brittney Grinerovej, ktorú ruské úrady pred niekoľkými mesiacmi zadržali na moskovskom letisku. Športovkyňu viní z pašovania drog a tvrdí, že pri sebe mala náplne do elektronických cigariet s hašišovým olejom. Kremeľský hovorca teraz odmietol, že by ju Rusko držalo ako rukojemníčku. „Porušila ruské zákony a teraz je stíhaná. Nie je to o tom, že by bola rukojemníčkou,“ povedal.

Americké ministerstvo zahraničia v máji dospelo k záveru, že Grinerová bola zadržaná neoprávnene, a poverilo diplomatov, aby pracovali na jej prepustení.

© Autorské práva vyhradené

717 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine