Poľský vicepremiér Kaczyński rezignoval, sústredí sa na voľby

Podpredseda poľskej vlády Jaroslaw Kaczynski podal rezignáciu a opustil kabinet premiéra Mateusza Morawieckého. Povedal to agentúre PAP. Vplyvný šéf hlavnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa chce podľa svojich predchádzajúcich výrokov sústrediť na prípravu na parlamentné voľby, ktoré sa v krajine uskutočnia budúci rok.

21.06.2022 08:59
Jaroslaw Kaczynski Foto: ,
Jaroslaw Kaczynski
debata (2)

Kaczynski vo vláde zastával aj post predsedu bezpečnostnej rady. Vo funkcii vicepremiéra ho nahradí minister obrany Mariusz Blaszczak.

„V tejto chvíli už nie som členom vlády. Žiadosť o rezignáciu som podal premiérovi, ktorý ju schválil. Čo viem, tak už ju podpísal aj prezident,“ povedal agentúre PAP Kaczyński.

Kaczynski dodal, že sa teraz musí sústrediť na to, čo je najdôležitejšie pre budúcnosť Poľska. „Nechcem preceňovať svoju rolu, ale strana (Právo a spravodlivosť) potrebuje znovu získať zápal, pretože sa blíži moment, ktorý je pre politické strany všade na svete najdôležitejší,“ uviedol teraz už bývalý vicepremiér, ktorý už predtým oznámil, že sa chce sústrediť na prípravu parlamentných volieb.

21-09-14 Sikorski portrait STR 32 Čítajte viac Poľský exminister zahraničia by dal Ukrajine jadrové zbrane

Kaczynski sa nevyjadril k tomu, kedy bude menovaný jeho nástupca Blaszczak. Podľa neho je to záležitosť prezidentskej kancelárie.

Kaczynski sa stal podpredsedom vlády v októbri 2020. V kabinete predsedal bezpečnostnej rade, v ktorej pôsobia ministri obrany, vnútra, spravodlivosti, zahraničia a koordinátor tajných služieb. Kaczynski tiež vedie hlavnú vládnu stranu PiS a býva považovaný za jednu z najvplyvnejších politických osobností v Poľsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #PiS #Jaroslaw Kaczynski