Ukrajina plánuje výstavu zničených ruských tankov v európskych mestách

Ukrajina plánuje zorganizovať v európskych metropolách výstavu zničenej ruskej vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Bloomberg, ktorá zároveň poznamenala, že sa Kyjev snaží udržať pozornosť verejnosti pri ruskej vojenskej agresii v krajine. Podľa ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova chce Ukrajina vystaviť zničenú ruskú techniku vo Varšave, Berlíne, Paríži, Madride a Lisabone.

21.06.2022 10:34
Tank / Vojna na UA / Foto: ,
Ukrajinský vojak pri zničenom ruskom tanku v Charkovskom regióne, apríl 2022
debata (41)

„Pomôžeme zabezpečiť, aby boli ruské tanky v Európe, ale ako vraky,“ povedal poľskej stanici Polsat News Reznikov, ktorý zároveň obvinil Kremeľ z imperiálnej politiky.

Najprv má byť technika ruských inváznych síl, ktorú zneškodnili ukrajinské ozbrojené sily na svojom území, vystavená v poľskej metropole. To už podľa stanice TVN 24 potvrdil šéf kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk.

Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+8Ukrajinskí vojak nad telami ruských vojakov a...

„Na jednej strane ukážeme hrôzy, ktoré pácha ruská armáda na Ukrajine. A na druhej strane hrdinskú obranu ukrajinských ozbrojených síl a tiež následky týchto bojov, teda zničenú techniku,“ povedal Dworczyk. Výstava zničenej ruskej bojovej techniky má podľa neho vo Varšave začať koncom tohto mesiaca.

Ukrajinské úrady už niekoľko týždňov vystavujú ruské rakety, zničené tanky a vojenské vozidlá v centre Kyjeva. V pondelok Ukrajina uviedla, že ruská armáda prišla na jej územie doteraz okrem iného o 1477 tankov a 3588 obrnených vozidiel. Moskva straty svojej vojenskej techniky nezverejňuje, ale v pondelok tvrdila, že zničila od začiatku vojny okrem iného 3696 ukrajinských tankov a ďalších obrnených vozidiel.

Ukrajina v poslednej dobe nalieha na Západ, aby jej dodal ďalšie ťažké zbrane a ona mohla čeliť vojensky silnejšiemu protivníkovi, zatiaľ čo z východného frontu hlásia vysoké ľudské straty. Vojna sa napriek tomu v mnohých európskych krajinách z povedomia verejnosti vytráca a ľudia sa čoraz viac sústredia na rastúce životné náklady, poznamenal Bloomberg.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine