Putinov hovorca nevylúčil trest smrti pre dvoch zajatých Američanov

Dvaja Američania, zajatí ruskými vojakmi na Ukrajine, sú vo väznici na území separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR), oznámila dnes ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek DNR. Rusi označujú oboch zajatcov, ktorí predtým slúžili v amerických ozbrojených silách, za žoldnierov. Podľa západnej tlače obaja muži slúžili ako dobrovoľníci v jednom z útvarov pravidelnej ukrajinskej armády.

21.06.2022 11:00
debata (45)

„Dvaja americkí žoldnieri Alexander Drueke a Andy Huynh, ktorí boli zajatí na Ukrajine, sú v Donecku,“ povedal zdroj Interfaxu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok potvrdil zajatie dvoch Američanov na Ukrajine. Peskov oboch mužov označil za žoldnierov, na ktorých sa nevzťahujú ženevské konvencie. Zúčastnili sa podľa neho nezákonných aktivít na území Ukrajiny a musia byť pohnaní na zodpovednosť za svoje zločiny.

Peskov nevylúčil, že Američanom nehrozí trest smrti. „Nič nemôžem zaručiť,“ povedal hovorca americkej televízii MSNBC. „Bude súd a bude rozhodnutie súdu,“ dodal.

Ďalších troch cudzincov bojujúcich za Ukrajinu proti ruským inváznym silám – dvoch Britov a Maročana – súd v DNR nedávno odsúdil na trest smrti za to, že sa bojov podľa súdu zúčastnili ako žoldnieri. Podľa tohto súdu sa na nich nevzťahujú ženevské dohovory o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Kyjev súdy separatistickej republiky neuznáva a naopak tvrdí, že trojica bola členmi ukrajinských ozbrojených síl a teda sa na nich ženevské dohovory vzťahujú. Jeden z obhajcov odsúdených uviedol, že všetci traja sa proti verdiktu chcú odvolať.

Nezávislosť separatistických „republik“ v Donbase na východe Ukrajiny doteraz uznalo len Rusko, ktoré ich od jari 2014 pomáhalo vytvoriť.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine