Ruskom anektovaný Krym spustil integračné projekty s Chersonom a Záporožím

Krym, ktorý bol v roku 2014 anektovaný Ruskom, začal realizovať integračné projekty s Chersonskou a Záporožskou oblasťou, ktoré sú okupované ruskými jednotkami. Podľa agentúry RIA Novosti, na ktorú sa v utorok na svojom webe odvolal britský denník The Guardian, to tvrdí podpredseda krymskej rady ministrov Georgij Muradov.

21.06.2022 12:32
Ukrajina Rusko Krym anexia ESĽP sťažnosť Foto: ,
Na archívnej snímke z 28. marca 2014 ruská vlajka veje na kopci pri meste Bachčisaraj na Kryme.
debata (10)

Muradov sa podľa britského denníka nechal počuť, že boli nadviazané tesné obchodné a hospodárske vzťahy. Jeho región sa tiež snaží s oboma oblasťami zlepšiť dopravné spojenia.

„Vytvorenie dopravných trás zabezpečí nepretržité dodávky potravín, liekov a humanitárnej pomoci na oslobodené územia. Posilnia sa tým aj medziregionálne väzby v rôznych oblastiach,“ vyhlásil Muradov, ktorý je stálym predstaviteľom Krymu pri kancelárii prezidenta Ruskej federácie.

ukrajina Čítajte viac 118. deň: Ruskí okupanti ďalej útočia v Charkovskej oblasti. Ostreľovanie si vyžiadalo 15 obetí

Televízia al-Arabíja citovala vyjadrenie zástupcu šéfa proruskej vojensko-civilnej správy Chersonskej oblasti Kirilla Stremousova, ktorý vyhlásil, že na jeseň sa bude konať referendum o pristúpení tohto regiónu k Rusku.

Poznamenal tiež, že Chersonská oblasť sa vracia do Ruskej federácie podľa príkladu Krymu, kde anexii tiež predchádzalo referendum. Medzinárodné spoločenstvo však toto referendum považuje za zmanipulované a neuznáva jeho výsledky.

Rusko Kazachstan Tokajev Fórum Ekonomické Putin uarus Čítajte viac Kazašský prezident schladil Putina. Rusmi okupované 'republiky' neuzná

Chersonská oblasť leží severne od Krymského polostrova, ktorý Rusko pred ôsmimi rokmi anektovalo. Bola jedným z prvých regiónov, ktoré ruské jednotky ovládli po svojej invázii začatej 24. februára.

Dosadení činitelia už v tejto záležitosti avizoval usporiadanie referenda. Prednedávnom tiež oznámili, že v oblasti sa zavádza ruská mena rubeľ a začali tiež distribuovať ruské pasy.

Príslušníci ruských síl ovládajú veľkú časť Chersonskej oblasti vrátane oblastnej metropoly Cherson. Ukrajinské jednotky sa tam v posledných týždňoch pokúšajú o ofenzívu, ktorej cieľom je znovudobytie tohto územia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine