V Rakúsku opäť stúpa počet ľudí s covidom

V Rakúsku stúpa počet ľudí nakazených koronavírusom, denná bilancia sa od minulého týždňa zvýšila o niekoľko tisíc prípadov. Za uplynulých 24 hodín laboratóriá potvrdili infekciu u viac ako 7 000 ľudí, pred týždňom bolo nových prípadov niečo vyše 4 000, vyplýva z údajov ministerstiev zdravotníctva a vnútra. Podľa Agentúry pre ochranu zdravia a bezpečnosť potravín (AGES) od začiatku pandémie covidu podľahlo vyše 20 000 ľudí.

21.06.2022 12:43 , aktualizované: 16:45
koronavírus testovanie Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (17)

Predpoklad, že pandémia pomaly mizne alebo že si cez leto dá prestávku, sa podľa rakúskej tlačovej agentúry APA nenaplnil. Všetky epidemické ukazovatele sa teraz v Rakúsku vyvíjajú nepriaznivo. Stúpajú denné bilancie, počet aktívnych prípadov, hospitalizovaných aj sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet nakazených na 100 000 obyvateľov. Aktuálne má v deväťmiliónovej krajine sedemdňová incidencia hodnotu 478, najvyšší údaj – 759 – hlási Viedeň.

koronavírus, Covid-19, testovanie, Čítajte viac Takmer 200 nakazených z iba 612 testov, počet hospitalizovaných stúpa

Maďarsko: Stúpa koncentrácia koronavírusu v odpadových vodách

Väčšinu miest v Maďarsku síce charakterizuje stagnácia koncentrácie častíc nového druhu koronavírusu v odpadových vodách a v uplynulom týždni oproti 23. kalendárnemu týždňu nedošlo k výraznej zmene, avšak v budapeštianskej aglomerácii a niekoľkých ďalších mestách zaznamenali rastovú tendenciu.

Popri mestách v okolí Budapešti, ako sú Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi a Százhalombatta, stúpa koncentrácia aj v Debrecíne, Kaposvári, Miskolci a v Nyíregyháze.

Pokles koncentrácie hlásia zo Szolnoku a Veszprému. Vo zvyšných maďarských mestách evidujú stagnujúcu nízku koncentráciu.

Belgicko opäť hlási stúpanie počtu ľudí infikovaných koronavírusom

Počet nových prípadov opäť rýchlo rastie i v Belgicku, keď za posledný meraný týždeň bol zaznamenaný 46-percentný nárast nových infekcií, vyplýva z údajov televíznej stanice RTBF a inštitútu pre zdravotnú politiku Sciensano.

RTBF upozornila, že Belgicko sa vrátilo do stavu, keď v nemocniciach je nad 1 000 pacientov s ochorením COVID-19. V pondelok bolo v súvislosti koronavírusom hospitalizovaných 1 022 pacientov, z toho 58 sa nachádzalo na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Nárast počtu nových infekcií je pozorovaný všade po krajine a vo všetkých vekových skupinách, najvýraznejšie sa však epidémia prejavuje na juhu Belgicka a medzi 30– až 40-ročnými osobami.

koronavírus, Izrael Čítajte viac V Izraeli pribudlo viac ako 10-tisíc prípadov koronavírusu, najviac od apríla

Podľa dostupných údajov Sciensana bolo v týždni medzi 11. a 18. júnom každý deň zistených v priemere 2756 nových infekcií koronavírusom, čo v porovnaní s predchádzajúcim týždňom znamená nárast o 46 percent. V tomto týždni úrady zvýšili aj testovanie, keď sa denne vykonalo v priemere 11.337 testov, o 11 percent viac než týždeň predtým. Miera reprodukcie vírusu mala v posledných dňoch hodnotu 1,16, čo znamená, že prenos tohto infekčného ochorenia sa zrýchľuje.

V období od 11. do 18. júna zomrelo v spojitosti s covidom v priemere 5,3 človeka denne. Od začiatku epidémie zomrelo v Belgicku na koronavírus 31 868 ľudí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus