Putin oznámil nasadenie S-500 do arzenálu armády. Pripustil aj problémy

Rusko bude ďalej posilňovať svoje ozbrojené sily, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin pri tradičnom stretnutí s absolventmi vojenských škôl v Kremli. Šéf štátu, ktorý je súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, pripustil, že Rusko teraz prechádza skúškami, ale je presvedčený, že všetky ťažkosti prekoná.

21.06.2022 13:15 , aktualizované: 16:35
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin.
debata (62)

„Budeme pokračovať v rozvíjaní a posilňovaní našich ozbrojených síl, s prihliadnutím na možné vojenské hrozby a riziká,“ povedal Putin v prejave vysielanom naživo televíziou. „Niet pochýb, že budeme ešte silnejší,“ zdôraznil.

Jednotky podľa Putina už začali dostávať nové systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany S-500 a do konca roka bude do bojovej pohotovosti zaradená prvá nová medzikontinentálna raketa Sarmat. Oba tieto zbraňové systémy nemajú podľa Putina vo svete obdoby.

ukrajina Čítajte viac 118. deň: Ruskí okupanti ďalej útočia v Charkovskej oblasti. Ostreľovanie si vyžiadalo 15 obetí

Rusko na Putinov rozkaz 24. februára začalo útok na Ukrajinu, a tým rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si podľa odhadov vyžiadal už desiatky tisíc mŕtvych. Ukrajina sa ruskému útoku bráni už 118. dňom. Západ uvalil na Rusko sériu sankcií, ktoré majú Moskvu prinútiť k stiahnutiu vojsk a ukončeniu konfliktu.

Rusko Kazachstan Tokajev Fórum Ekonomické Putin uarus Čítajte viac Kazašský prezident schladil Putina. Rusmi okupované 'republiky' neuzná

„Krajina teraz prechádza cez ďalšiu sériu skúšok,“ povedal Putin podľa agentúry TASS. „Áno, sú obmedzenia, áno, prekonávajú sa rôzne, ale rozhodne ich prekonávame a prekonáme,“ zdôraznil ruský prezident.

Raketu Sarmat ruskí vojaci úspešne otestovali 20. apríla. Putin vtedy v blahoželaní zdôraznil, že raketa je schopná prekonať všetky prostriedky modernej protiraketovej obrany. „Nemá obdoby vo svete a ešte dlho mať nebude. Táto naozaj jedinečná zbraň posilní bojový potenciál našich ozbrojených síl, spoľahlivo zabezpečí bezpečnosť Ruska voči vonkajším hrozbám a prinúti k premýšľaniu tých, ktorí sa v zápale zbesilej, agresívnej rétoriky snažia ohrozovať našu krajinu,“ zdôraznil.

Ťažkú medzikontinentálnu raketu Sarmat, ktorá je na kvapalné palivo a je odpaľovaná z podzemných síl, označil server Armadninoviny.cz svojho času za „ruskú superraketu pre koniec sveta“. Jej úlohou je totiž spôsobiť nepriateľovi čo najťažšie straty na civilných cieľoch a zlomiť tak jeho odhodlanie pokračovať v boji.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine