Gepardy i Stingery. Nemci zverejnili zoznam zbraní poskytnutých Ukrajine

Nemecko zverejnilo podrobný zoznam vojenskej techniky a zbraní, ktoré poskytlo ukrajinskej armáde a ktoré na dodanie pripravuje. Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit novinárom oznámil, že Nemecko tak robí po vzore spojencov, okrem iného Spojených štátov. Berlín dlhodobo čelí kritike, že sa k vojenskej pomoci Kyjevu stavia váhavo. To kancelár Olaf Scholz odmietol a vyhlásil, že Nemecko pomáha rovnako ako USA, Francúzsko či Británia.

21.06.2022 14:44
Nemecko, Ukrajina, Gepard Foto:
Na snímke protilietadlový tank typu Gepard odpaľuje protilietadlovú raketu Stinger.
debata (20)

„Nemecká vláda sa teraz rozhodla prispôsobiť praxi zverejňovania vojenskej podpory podľa našich najbližších spojencov, ako sú napríklad Spojené štáty,“ povedal Hebestreit. Zoznam chce vláda pravidelne aktualizovať.

Zoznam je rozdelený na dve časti. V prvej sú uvedené zbrane, technika a ďalšie vojenské vybavenie, ktoré Ukrajina už získala. Druhá časť je výpočtom pripravovaných či sľúbených dodávok.

Hlavny bojovy tank Leopard 2A7, PR, nepouzivat Čítajte viac Nemecko a Slovensko sa nevedia dohodnúť na dodávkach zbraní Ukrajine

Medzi dokončenými zásielkami sú okrem iného 500 kusov prenosného protilietadlového kompletu Stinger a 2 700 kusov prenosných raketových systémov Strela, 16 miliónov munície do ručných strelných zbraní, 100 000 ručných granátov, 178 nákladných vozidiel, mikrobusov či terénnych vozidiel, 10 000 spacích vakov, 345 okuliarov na nočné videnie, 10 ton chemikálie AdBlue pre naftové motory či nespresnené náhradné diely pre stíhačky MiG-29.

ukrajina Čítajte viac 118. deň: Ruskí okupanti ďalej útočia v Charkovskej oblasti. Ostreľovanie si vyžiadalo 15 obetí

Pri pripravovaných alebo uskutočňovaných dodávkach je 53 000 kusov munície pre protiletecké kanóny, 10 000 kusov delostreleckej munície, sedem kusov húfnic PzH 2000, 30 samohybných protileteckých systémov Gepard so 6 000 kusmi munície, systém protivzdušnej obrany IRIS-T, desať obrnených vozidiel, 54 obrnených transportérov M113 alebo 22 nákladných vozidiel.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine