Zemetrasenie v Afganistane má viac ako tisíc obetí, Taliban žiada svet o pomoc

Na najmenej tisíc mŕtvych a 1 500 zranených stúpla bilancia silného zemetrasenia, ktoré v noci na stredu zasiahlo odľahlý horský región vo východnom Afganistane. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na afganské štátne médiá. Miestne úrady varovali, že bilancia obetí ešte zrejme nie je konečná.

22.06.2022 07:40 , aktualizované: 23.06.2022 07:08
Afganistan Foto:
Ľudia vo východoafganskej provincii Paktíká si prezerajú následky zemetrasenia, 22. jún 2022
debata (19)

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 zasiahlo afganské provincie Paktíká a Chóst, ktoré sa nachádzajú na východe Afganistanu v blízkosti jeho hraníc s Pakistanom. Otrasy bolo cítiť aj v pakistanskom hlavnom meste Islamabad, vzdialenom od epicentra zhruba 375 kilometrov.

V postihnutých oblastiach sa začali záchranné a pátracie práce, ktoré však komplikuje skutočnosť, že niektoré zasiahnuté lokality sú na odľahlých a ťažko prístupných miestach. Záchranári, ktorých úsilie sťažuje aj dážď, sa snažia do takýchto lokalít dostať na vrtuľníkoch.

Otrasy takejto intenzity môžu spôsobiť veľké škody v oblastiach, v ktorých je nízka kvalita stavieb a ktoré sú náchylné na zosuvy pôdy. K ničivému účinku podľa expertov prispela aj skutočnosť, že zemetrasenie s epicentrom pri východoafganskom meste Chóst vzniklo v pomerne malej, len desaťkilometro­vej hĺbke.

Otrasy cítilo 119 miliónov ľudí

Americká geologická služba USGS uviedla, že epicentrum otrasov sa nachádzalo približne 44 kilometrov od mesta Chóst na juhovýchode Afganistanu a bolo v hĺbke 51 kilometrov.

Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) spresnilo, že otrasy boli citeľné približne 500 kilometrov od epicentra. Ide o oblasť, v ktorej žije približne 119 miliónov ľudí a zahŕňa územie Pakistanu, Afganistanu a Indie.

Hornatý Afganistan a okolitý región, kde sa indická tektonická doska stretáva s euroázijskou, býva dejiskom ničivých zemetrasení – pri jednom z nich v roku 2015 zahynulo v Afganistane a susednom severnom Pakistane viac ako 200 ľudí.

Taliban žiada svet o pomoc

Hovorca hnutia Taliban Bilál Karímí pre spravodajskú televíziu NBC News uviedol, že „situácia je dosť kritická. Stovky domov sa zrútili. Očakávame veľké ľudské straty a vážne škody na infraštruktúre“. Vyzval medzinárodné a dobročinné organizácie, aby Afganistanu poskytli humanitárnu pomoc. Koordinátor OSN v Afganistane Ramiz Alakbarov medzičasom vo svojom tvíte informoval, že „pomoc je už na ceste“.

Poskytovanie pomoci krajine s 38 miliónmi obyvateľov však komplikuje to, že po vlaňajšom uchopení moci radikálnymi islamistami z Talibanu sa z Afganistanu stiahli mnohé medzinárodné humanitárne organizácie. Viaceré krajiny sveta okrem toho uvalili sankcie na afganský bankový sektor a obmedzili rozvojovú pomoc vo výške miliárd dolárov.

Pápež František vyzval v stredu na modlitby za obete silného zemetrasenia v Afganistane. Najvyšší katolícky predstaviteľ vo svojom príhovore vyjadril nádej, že „s pomocou všetkých sa podarí zmierniť utrpenie drahého afganského ľudu“, a ubezpečil o svojich modlitbách za obete zemetrasenia.

Japonsko pošle pomoc, USA sú „zarmútené“

Japonská vláda plánuje poskytnúť Afganistanu humanitárnu pomoc. Vo štvrtok to uviedol námestník hlavného tajomníka japonskej vlády Seidži Kihara, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Kihara povedal, že japonská vláda koordinuje kroky na „okamžité poskytnutie potrebnej podpory“ Afganistanu a tiež vyhodnocuje situáciu s cieľom porozumieť aktuálnym potrebám Kábulu.

Spojené štáty vyjadrili zase žiaľ nad ničivým zemetrasením v Afganistane a oznámili, že budú hľadať všetky spôsoby pomoci – aj prostredníctvom rozhovorov s vládcami z hnutia Taliban. Informácie priniesla agentúra AFP.

„Spojené štáty sú hlboko zarmútené, keď vidia následky ničivého zemetrasenia, ktoré vzalo v Afganistane životy najmenej 1000 ľuďom,“ povedal Jake Sullivan, poradca prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť.

„Prezident Biden sleduje vývoj situácie a nariadil USAID a ďalším partnerom federálnej vlády, aby posúdili možnosti americkej pomoci pre tých najhoršie zasiahnutých,“ dodal Sullivan, pričom spomenul Agentúru USA pre medzinárodný rozvoj.

Blinken: Lekárske tímy sú už na ceste

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že USA sú v kontakte s humanitárnymi organizáciami v Afganistane, ktoré dostávajú pomoc z Washingtonu.

„Americkí humanitárni partneri už reagujú, napríklad posielajú lekárske tímy na pomoc zasiahnutým ľuďom, a posudzujeme aj ďalšie možnosti pomoci,“ napísal Blinken vo vyhlásení.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price povedal, že USA sú otvorené diskusii s Talibanom, ale nemajú informácie o tom, že by faktická vláda Afganistanu už požiadala o pomoc.

„Domnievam sa, že humanitárna reakcia na zemetrasenie bude v najbližších dňoch témou rozhovorov medzi predstaviteľmi USA a Talibanu,“ uviedol Price novinárom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #zemetrasenie #Pakistan