Mnohé európske krajiny hlásia nárast počtu nakazených covidom

V posledných týždňoch mnohé štáty Európy hlásia zvýšenie počtu ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Prvou postihnutou krajinou bolo Portugalsko. V máji zaznamenalo výrazný nárast počtu nových prípadov, ktorý začiatkom júna dosiahol vrchol takmer 30-tisíc prípadov denne. Odvtedy začala vlna ustupovať, konštatoval v stredu spravodajský web lavoixdunord.fr.

22.06.2022 10:27 , aktualizované: 15:23
debata (21)

V Spojenom kráľovstve sa denné počty nakazených opäť blížia k maximálnej úrovni od začiatku pandémie. Podľa najnovšej správy ministerstva zdravotníctva aj Taliansko zaznamenalo za 24 hodín – od soboty do nedele – až 30 526 nových prípadov, pričom v priebehu siedmich dní ich počet vzrástol o 63,4 percenta. Rovnaký osud postihol i Nemecko.

Za posledných desať dní sa šírenie SARS-CoV-2 zrýchlilo aj v pevninskom Francúzsku, kde počet nakazených presiahol 44-tisíc denne (v priemere za sedem dní). Tento nárast možno vysvetliť kombináciou dvoch vplyvov, vysvetľuje Mircea T. Sofonea, prednášajúci epidemiológiu na univerzite v Montpellieri.

Podľa neho na jednej strane dochádza u ľudí k „poklesu imunity“, keď sa časom znižuje „ochrana, ktorú poskytuje infekcia alebo vakcína“, a na druhej strane svoju rolu zohráva aj príchod nových subvariantov omikronového variantu koronavírusu – BA.4 a najmä BA.5.

V Holandsku stúpa počet potvrdených infekcií variantom omikron už tretí týždeň po sebe a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach opäť začali prijímať viac ľudí s covidom. Informujú o tom holandské médiá a údaje inštitútu verejného zdravotníctva RIVM.

Počet pozitívnych výsledkov testov v regionálnych zdravotníckych strediskách po celej krajine v týždni od 14. do 21. júna stúpol o 70 percent. Nárast týždeň predtým bol 64-percentný.

RIVM pripomenul, že situácia môže byť aj horšia, lebo testovanie je v súčasnosti obmedzené hlavne na zdravotnícky personál a ľudí, ktorí potrebujú vykonať test pred vycestovaním do zahraničia. Zároveň bol však zistený vyšší výskyt vírusových častíc v odpadových vodách, čo sa považuje za dobrý indikátor šírenia vírusu. Pribúdajú aj správy o pozitívnych domácich autogénnych testoch, ktoré pravidelne zverejňuje webová stránka Infectieradar.

koronavírus testovanie Čítajte viac V Rakúsku opäť stúpa počet ľudí s covidom

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v polovici júna upozornilo, že rovnako ako v predchádzajúcich vlnách môže celkový nárast prípadov chorých na covid viesť k zvýšenému počtu hospitalizácií, hospitalizácií v kritickom stave a úmrtí.

ECDC vyzvalo európske krajiny, aby „zostali ostražité“ a udržiavali v chode systémy testovania a monitoringu. „Očakáva sa, že pre skupiny najviac ohrozené závažným priebehom ochorenia budú v očakávaní budúcich vĺn potrebné ďalšie posilňovacie dávky vakcíny,“ uvádza sa v správe ECDC.

Niektoré európske krajiny už v súvislosti s nárastom počtu infikovaných oznámili nové preventívne opatrenia. Taliansko napríklad v polovici júna rozhodlo o predĺžení povinnosti nosiť respirátory FFP2 vo verejnej doprave – okrem lietadiel – do 30. septembra.

Šéf Svetovej lekárskej asociácie (WMA) Frank Ulrich Montgomery tiež vyzval na rýchle prijatie „súboru nástrojov“ na boj proti pandémii, ktoré zahŕňajú ochranu rúškami a respirátormi, očkovanie a obmedzenie kontaktu.

V súvislosti s opätovným nárastom počtu ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 vo Francúzsku tamojšie úrady opäť vyzvali starších ľudí, aby sa dali zaočkovať druhou posilňovacou dávkou, informovala v stredu francúzska spravodajská televízia BFM.

BFM dodala, že francúzska vláda sa už rozoslaním e-mailov obrátila na seniorov, aby ich povzbudila k očkovaniu už teraz – bez toho, aby čakali na posilňovacie vakcíny, ktoré by mali byť k dispozícii na jeseň. Pôjde o nové verzie vakcín, ktoré budú účinnejšie proti subvariantom omikronového variantu koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú vzostup epidémie.

Dánsko ponúkne obyvateľom nad 50 rokov štvrtú dávku vakcíny

Dánsko plánuje na jeseň ponúknuť obyvateľom nad 50 rokov štvrtú, posilňujúcu dávku očkovacej látky proti covidu. V stredu to uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová pri zverejňovaní stratégie na obmedzenie šírenia koronavírusu v nasledujúcich mesiacoch.

Dánsko v posledných dňoch zaznamenalo zvýšený počet pozitívnych prípadov koronavírusu po tom, ako sa v krajine stal dominantným nový subvariant omikronu BA.5, ktorý sa šíri rýchlejšie než predchádzajúce varianty.

„Nie je pre nás prekvapením, že sa tu vyskytujú nové varianty a infekcie pribúdajú. Deje sa to však skôr, než sme očakávali, a preto musíme reagovať a konáme hneď teraz,“ povedala Frederiksenová. Dodala, že zraniteľné skupiny obyvateľstva budú môcť dostať posilňujúcu dávku už od budúceho týždňa.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus