Moskva sa vyhráža Litve: Neodpovieme len diplomatickým, ale aj praktickým spôsobom

Moskva neodpovie na zákaz prepravy tovaru cez územie Litvy do Kaliningradskej oblasti len diplomatickým, ale aj praktickým spôsobom. Uviedla to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

22.06.2022 14:44 , aktualizované: 16:09
Litva / NATO / Tank / Vojak / Armáda / Foto: ,
Nemeckí vojaci, ktorí sú súčasťou prápora NATO vo výcvikovom stredisku v meste Pabrade, ktoré sa nachádza 60 km severne od litovskej metropoly Vilnius
debata (53)

„Ako jedna z hlavných otázok zaznieva, či bude reakcia (Moskvy) výlučne diplomatická. Odpoveď je: nie,“ povedala Zacharovová na pravidelnom tlačovom brífingu. „Odpoveď nebude diplomatická, ale praktická,“ dodala bez akýchkoľvek podrobností o tom, o aké opatrenia pôjde.

Vláda vo Vilniuse v sobotu zakázala tranzit tovaru do ruskej Kaliningradskej oblasti cez svoje územie. Ide o tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie Európskej únie. Spojené štáty toto opatrenie privítali.

Litva nerobí blokádu Kaliningradu

Reštriktívne opatrenia, ktoré zaviedla Litva pre prepravu tovaru cez svoje územie do susednej ruskej Kaliningradskej oblasti, sú v súlade so sankciami Európskej únie, uviedol v stredu hovorca Európskej komisie Eric Mamer.

Hlavný hovorca Eurokomisie pre zástupcov európskych médií v Bruseli zdôraznil, že je potrebné si ujasniť, že Litva koná v súlade so sankciami EÚ, ktoré Rada EÚ (členské štáty) v posledných mesiacoch jednomyseľne uvalila na Rusko v reakcii na útočnú vojnu proti Ukrajine.

„Toto samozrejme nie je blokáda. Vždy sme hovorili, že dodávky základného tovaru do Kaliningradu zostávajú bez prekážok,“ zdôraznil Mamer v odkaze, ktorý zverejnil aj na svojom osobnom účte na Twitteri.

Na otázky, prečo litovské reštriktívne opatrenia prichádzajú až teraz, hovorca EK uviedol, že až teraz, po krátkych prechodných obdobiach, sa začína naplno uplatňovať množstvo únijných sankcií zameraných na vývoz špecifického ruského tovaru. Týka sa to napríklad výrobkov z ocele či stavebného materiálu.

„To znamená, že Litva musí uplatňovať dodatočné kontroly cestnej a železničnej dopravy cez územie EÚ. Samozrejme, tieto kontroly sú cielené, primerané a efektívne. Budú založené na inteligentnom riadení rizík s cieľom vyhnúť sa obchádzaniu sankcií a zároveň umožniť voľný tranzit tovaru,“ opísal situáciu Mamer. A dodal, že exekutíva EÚ je v úzkom kontakte s litovskými orgánmi a priebežne bude poskytovať ďalšie usmernenia pre Vilnius.

Kaliningradská oblasť

Kaliningradská oblasť, ktorá sa nachádza medzi Litvou a Poľskom, dostáva dodávky z Ruska železnicou a plynovodom cez územie Litvy. Exklávu, kde sídli veliteľstvo ruskej Baltskej flotily, v apríli 1945 dobyla Červená armáda od nacistického Nemecka a po druhej svetovej vojne bola postúpená Sovietskemu zväzu. Územie predtým patrilo pruskej provincii Východné Prusko.

cargo, vlaky, železnice, vagóny Čítajte viac Litva zakázala prevážať vlakmi do Kaliningradu tovar zo sankčného zoznamu
53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Litva