Kuba odsúdila za protesty ďalších 74 ľudí, niektorí si odsedia až 18 rokov

Väzenské tresty do výšky 18 rokov udelili kubánske súdy ďalším 74 ľuďom za podiel na vlaňajších bezprecedentných protivládnych protestoch, oznámili v stredu tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

23.06.2022 08:03
Kuba, protesty, Havana Foto: ,
Protivládna demonštrácia v kubánskej Havane v nedeľu 11. júla 2021.
debata

Justičné úrady v Havane, Santiagu a Matanzase oznámili tresty 74 osobám obžalovaným z podnecovania k vzbure, z narúšania verejného poriadku a z ďalších zločinov spojených s minuloročnými protestami. Dvoch obžalovaných oslobodili.

Z odsúdených dostalo 56 osôb väzenské tresty v rozpätí od desať do 18 rokov odňatia slobody. Ďalším osobám, medzi ktorými bolo aj 12 mladistvých, boli tresty zmenené na „nápravné práce“.

Títo odsúdení „útočili na ústavný poriadok a stabilitu nášho socialistického štátu,“ uviedla prokuratúra.

castro, kuba, diktatúra, chlapec, vlajka Čítajte viac Kubánca, ktorý údajne pomáhal trhať Castrov portrét, odsúdili na desať rokov

Obyvatelia Kuby vyšli vlani v júli do ulíc miest, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim zakročila. O život prišiel jeden človek, desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia a 1300 ľudí bolo zadržaných.

V predchádzajúcich súdnych konaniach boli niektorí demonštranti uväznení až na 25 rokov.

Kubánska vláda tvrdí, že za nepokojmi boli Spojené štáty.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kuba #odsúdenie