Izrael zastavil cesty svojich stredoškolákov do Auschwitzu

Tisíce mladých Izraelčanov sa počas tohto leta nedozvedia o vraždení svojich predkov priamo v Auschwitzi. Ich vláda sa nahnevala na Varšavu tak, že na protest zrušila každoročné vzdelávacie návštevy stredoškolákov v bývalom nacistickom koncentračnom tábore na okupovanom poľskom území.

24.06.2022 05:00
Israel Poland Foto:
Izraelskí stredoškoláci na návšteve v Auschwitzi. FOTO: SITA/AP

Prvé o rozhodnutí informovalo v Izraeli ministerstvo školstva, ale bez udania dôvodu. Príčinu potom ozrejmil šéf diplomacie Jair Lapid. Obvinil Poliakov z neprípustného správania. „Chceli diktovať, čo sa môžu a čo sa nemôžu učiť izraelské deti, ktoré idú do Poľska, s čím nemôžeme súhlasiť," citovala Lapida agentúra AP. Vláda vo Varšave sa teda rozhodla, že bude kontrolovať učivo, s ktorým stredoškoláci pricestujú do Auschwitzu.

Osud poľských Židov na území, ktoré okupovali Nemci, bol veľmi tragický i historicky komplikovaný. Na smrť do plynu ich posielali nacisti. Medzi Poliakmi sa našlo nemálo takých, čo Židom nezištne zachránili život, keď ich u seba skrývali, za čo Izrael udeľuje ocenenie Spravodlivý medzi národmi.

Na druhej strane sa vyskytli aj poľskí civilisti, ktorí Židov zabíjali. Zvlášť niektorí vidiečania židovských spoluobčanov, ktorí chceli uniknúť pred nacistami. Poľská vláda však nechce nič počuť o tejto temnej stránke holokaustu a všetky spáchané zločiny spája iba s hitlerovcami.

Cesty izraelských stredoškolákov boli pozastavené počas pandémie koronavírusu. Pred vypuknutím covidu ročne pricestovalo do Auschwitzu približne 40-tisíc židovských detí z Izraela. Návštevy bývalého tábora smrti označuje tamojšie ministerstvo školstva za míľnik vo vzdelávaní o holokauste.

Spor o učivo pritom nie je jediný problém medzi vládami vo Varšave a v Jeruzaleme. Námestníkovi šéfa poľskej diplomacie Marcinovi Przydaczovi sa nepáči, že izraelské deti sprevádzajú ozbrojení ochrankári. „Vytvára to negatívny obraz o Poľsku, existuje nedostatočný kontakt s poľskou mládežou," povedal pre rozhlasovú stanicu RMF24. Przydacz dodal, že túto vec treba upraviť medzivládnou dohodou.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Izrael #Auschwitz