Čaro dronov sa stráca, Rusi posilnili protivzdušnú obranu

Rusko na východe Ukrajiny v poslednej dobe posilnilo svoje systémy protivzdušnej obrany, čo stále viac obmedzuje účinnosť ukrajinských bezpilotných lietadiel. K takému záveru dospel americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze, v ktorej sa opiera o článok časopisu Foreign Policy, ktorý hovoril s niekoľkými ukrajinskými vojenskými predstaviteľmi.

24.06.2022 05:30
Ukrajina, Rusko, drony, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak sa pozerá na obrazovku dronu, ktorý ukazuje pozície ruských jednotiek počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku v Luhanskej oblasti vo štvrtok 9. júna 2022.
debata (173)

Rusko v posledných niekoľkých týždňoch posilnilo protivzdušnú obranu na hraniciach aj priamo na Ukrajine, uvádza Samuel Bendett z amerického think-tanku CNA. Riziko používania dronov na Ukrajine sa zvýšilo s tým, ako sa boje presunuli na východ do oblasti Donbasu, píše Foreign Policy. Ruský Západný vojenský okruh má podľa neho k dispozícii väčšie množstvo pokročilých systémov protivzdušnej obrany ako sú raketové batérie S-300 alebo S-400.

Podľa niektorých ukrajinských pilotov preto letectvo obmedzilo údery pomocou tureckých Bayraktarov, čo sú drony, ktoré sa ukázali byť účinné pri zastavovaní ruského postupu počas bitky o Kyjev na začiatku ruskej invázie.

„Boli veľmi užitočné a dôležité v prvých dňoch, keď zastavovali tie kolóny, ale teraz, keď vybudovali dobrú protivzdušnú obranu, sú takmer nepoužiteľné,“ povedal magazínu jeden z nemenovaných ukrajinských pilotov.

VIDEO: Nočná mora pre Rusov – úder dronu Switchblade 300 z konca mája, ako ho zverejnila ukrajinská armáda.

Video

Ruské sily pravdepodobne nasadením protivzdušnej obrany na východnej Ukrajine chcú znemožniť ukrajinské útoky a ochrániť svoje delostrelecké systémy, na ktorých sú závislé pri postupe, konštatuje ISW.

Ukrajinské letectvo a ozbrojené bezpilotné lietadlá však podľa neho zostávajú aktívne inde, v minulom týždni údajne zasadili niekoľko úspešných úderov ruským cieľom v Chersonskej oblasti.

Ukrajinská armáda svoje straty nezverejňuje. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax uviedlo, že od začiatku „zvláštnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojenskú agresiu voči susednej krajine, ruská armáda zničila okrem iného 1 329 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Tento údaj nebolo možné nezávisle overiť.

Ukrajinskí vojenskí predstavitelia vedú diskusiu o tom, či s ohľadom na posilnenú ruskú protivzdušnú obranu môžu byť účinné americké drony Gray Eagle, ktoré USA využívali v Iraku a Afganistane, píše Foreign Policy. Pripomína, že Washington zvažuje ich predaj Kyjevu. Sú však výrazne drahšie ako model Bayraktar TB2; jeden americký stroj stojí podľa dostupných informácií desať miliónov dolárov. Cena za bezpilotné lietadlo Bayraktar TB2 sa podľa agentúry AP odhaduje na menej ako dva milióny dolárov, iné zdroje hovoria o piatich miliónoch eur.

Agentúra Reuters tiež nedávno napísala, že americkí predstavitelia majú obavy, že by do ruských rúk mohlo padnúť sofistikované vybavenie týchto strojov.

Ukrajinskí predstavitelia sa teraz podľa Foreign Policy zasadzujú o to, aby im USA poskytli okrem iného moderné stíhacie lietadlá, hoci tie vo väčšine prípadov vyžadujú špecializovaný výcvik. Ukrajina obmedzila svoje letecké operácie na 20 až 30 letov denne, tvrdí denník. „Máme teraz oveľa viac pilotov ako lietadiel,“ povedal mu jeden z ukrajinských letcov. Podľa nich by pritom americké stíhačky mohli pomôcť potlačiť ruskú protivzdušnú obranu.

Medzitým sa Ukrajine zároveň darí udržať svoju protivzdušnú obranu takmer neporušenú, okrem iného vďaka stratégii „vystrel a presuň sa“, tvrdí Denys Smažnyj, ukrajinský podplukovník, ktorý sa špecializuje na výcvik protileteckých jednotiek. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho od začiatku vojny zničila 500 cieľov, vrátane 150 ruských vrtuľníkov a podobného počtu riadených striel. Tieto údaje však nie sú nezávisle overené, poznamenal časopis Foreign Policy.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine