Biden podpísal reguláciu zbraní: Nie je to ale to, čo skutočne potrebujeme

Prezident USA Joe Biden v sobotu podpísal federálny zákon zameraný na zníženie miery výskytu násilia páchaného strelnými zbraňami. Ide o prvý dokument takého rozsahu za posledné desaťročia, konštatovala agentúra AFP.

24.06.2022 06:55 , aktualizované: 25.06.2022 16:07
debata (1)

Na margo zákona a opatrení, ktoré zahŕňa, Biden uviedol, že hoci „nedosahuje to, čo je skutočne potrebné, zachráni životy“.

V súvislosti poslednou vlnou násilia, vrátane masakry 19 žiakov a dvoch učiteliek na základnej škole v štáte Texas, ktorá verejnosť v USA šokovalo, Biden počas podpisového aktu pripomenul, že odkazom pozostalých po obetiach „pre nás bolo, aby sme niečo urobili. Tak dnes sme to urobili“.

Snemovňa reprezentantov v piatok, po štvrtkovom schválení v Senáte, udelila zákonu konečný súhlas a Biden ho podpísal tesne pred svojím odchodom z Washingtonu na dva summity v Európe.

Hoci návrh neobsahuje žiadne razantné obmedzenie, ide podľa agentúry AFP o jedno z najvýznamnejších legislatívnych opatrení v tejto oblasti za posledných niekoľko desaťročí.

Nepredstaviteľný krok

Návrh zákona v Senáte podporila výrazná väčšina 65 zákonodarcov. Za bolo všetkých 50 demokratických senátorov, ku ktorým sa pridalo aj 15 republikánskych zákonodarcov. Proti hlasovalo 33 senátorov.

Podľa šéfa demokratických senátorov Chucka Schumera ide o „krok správnym smerom“, ktorý bol ešte pred niekoľkými mesiacmi nepredstaviteľný. Opatrenie podporil aj líder republikánskych senátorov Mitch McConnell, hoci za text hlasovala menej ako tretina jeho spolustraníkov.

Texas  streľba police Čítajte viac Školu v Texase, kde v máji mladík zabil 21 ľudí vrátane 19 detí, zbúrajú

Iniciatíva zákonodarcov z oboch najvýznamnejších amerických strán vznikla po útoku na školu v texaskom Uvalde z 24. mája, kde vraždil 18-ročný strelec.

K väčšej regulácii vyzýval práve Biden. „Vďaka (novému zákonu) budú deti v školách a komunity vo väčšom bezpečí,“ uviedol. Snemovňu reprezentantov vyzval, aby zákon rýchlo prerokovala a poslala mu ho na podpis. Podľa predsedníčky dolnej komory Nancy Pelosiovej zákonodarcovia návrh schvália čo najskôr. Stať by sa tak mohlo už dnes.

Bez dôraznej regulácie

Návrh zákona umožní napríklad prísnejšiu kontrolu pri predaji zbraní ľuďom do 20 rokov. Niektoré obmedzenia sa majú týkať ľudí, ktorí sa dopustili domáceho násilia. Zákon tiež bude financovať nové opatrenia, ktoré majú viesť k väčšej bezpečnosti na školách a lepšej starostlivosti o duševné zdravie. Balíček ale neobsahuje dôraznejšiu reguláciu, po ktorej volá Demokratická strana, ako je zákaz útočných pušiek či preverovanie všetkých nákupov strelných zbraní.

Streľba na Robb Elementary School v Texase Čítajte viac Najvyšší súd USA rozhodol, že ľudia majú právo nosiť strelnú zbraň

Senát schválil opatrenia v rovnaký deň, keď najvyšší súd zrušil 100 rokov starý zákon štátu New York, ktorý reguloval skryté nosenie zbraní na verejných miestach. Na skryté nosenie pištole na verejnosti štát požadoval licenciu a uvedenie dôvodu. To sa nepáčilo dvom sťažovateľom, ktorým dal súd, v ktorého zostave prevažujú konzervatívci, za pravdu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #držanie zbraní