Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu

Najvyšší súd Spojených štátov v piatok zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973. Ženy v USA podľa neho mali právo na interrupciu zhruba do 23. týždňa tehotenstva. Ide o jednu z najviac rozdeľujúcich tém v americkom politickom živote.

24.06.2022 16:37 , aktualizované: 16:55
Interrupcie Foto: ,
Protest pred budovou súdu na Dolnom Manhattane proti zrušeniu práva na interrupcie. Fotografia je zo začiatku mája.
debata (4)

To, že sa najvyšší súd, v ktorom teraz prevažujú konzervatívni členovia, rozhodol verdikt zrušiť, sa označuje za historický obrat. Neznamená síce, že budú interrupcie automaticky považované za nelegálne, ale rozhodovanie o nich bude na jednotlivých štátoch. Podľa agentúry AP sa dá očakávať, že možno až polovica amerických štátov interrupcie zakáže.

To, že sa najvyšší súd chystá ochranu práva na potrat zrušiť, naznačil únik predbežného stanoviska už v máji. Sudca Samuel Alito v odôvodnení napísal, že súd je toho názoru, že verdikt musí byť zrušený.

„Ústava USA nepriznáva právo na umelé prerušenie tehotenstva. Právomoc regulovať umelé prerušenie tehotenstva sa vracia ľuďom a ich voleným zástupcom,“ uviedol súd v rozsudku.

So zrušením v deväťčlennom súde nesúhlasili traja liberálni sudcovia Stephen Breyer, Sonia Sotomayorová a Elena Kaganová. Sme zarmútení kvôli miliónom amerických žien, ktoré stratili základnú ústavnú ochranu, napísali vo svojom vyhlásení.

Rozhodnutie bolo prijaté po hlasovaní v pomere šesť ku trom.

Protesty proti zákazu potratov, usa Čítajte viac Bude v Amerike náboženská tyrania?

„Najvyšší súd dnes nielenže zvrátil takmer 50-ročný precedens, ale vydal najintenzívnejšie osobné rozhodnutie, aké môže niekto urobiť, do rúk politikov a ideológov, ktorí útočia na základné slobody miliónov Američanov,“ napísal na Twitteri bývalý americký prezident Barack Obama.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová verdikt odsúdila ako „krutý“. Naopak bývalý viceprezident USA, republikán Mike Pence rozsudok privítal.

„Dnes vyhral život. Zvrátením verdiktu v prípade Roeová verzus Wade dal Najvyšší súd USA americkému ľudu nový začiatok a ja chválim väčšinu sudcov za ich odvahu,“ uviedol na sociálnej sieti bývalý viceprezident, ktorý dlhodobo tvrdil, že USA zažívali krízu rodiny.

Podľa agentúry AP teraz súd rozhodol v rozpore s vôľou väčšiny Američanov. Podľa nedávneho prieskumu spoločností Politico a Morning Consult bolo 53 percent voličov v USA proti zrušeniu rozsudku Roeová vs. Wade.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupčný zákon #Roe vs. Wade