Summit NATO bude pod dohľadom 10-tisíc policajtov. Vyjde na 50 miliónov eur

Na bezpečnosť summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý sa na budúci týždeň zíde v Madride, bude dohliadať približne 10-tisíc policajtov, čo je podľa miestnych médií najväčšie policajné nasadenie na podobnej akcii v novodobej histórii krajiny.

24.06.2022 17:52
NATO, Jens Stoltenberg Foto:
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
debata (83)

Na vrcholnú schôdzku majú doraziť predstavitelia štyroch desiatok krajín, ktorí budú ubytovaní vo viac ako štyroch desiatkach hotelov, väčšinou päťhviezdičkových. Kapacita všetkých hotelov v meste je podľa denníka El Mundo zaplnená takmer na sto percent.

Španielsko, ktoré tento rok oslavuje 40. výročie svojho vstupu do NATO, hostí summit tohto bloku druhýkrát. Prvýkrát sa vrcholná schôdzka aliancie konala v Madride v júli 1997, keď sa jej zúčastnil aj vtedajší český prezident Václav Havel, pretože práve na tom summite aliancie rozhodla, že ponúkne členstvo Česku, Maďarsku a Poľsku. Tieto tri krajiny potom do NATO vstúpili o dva roky neskôr.

Nadchádzajúci summit je považovaný za jeden z najdôležitejších v histórii, keďže sa koná v čase ruskej invázie na Ukrajine, kvôli ktorej sa rozhodli požiadať o členstvo v NATO Švédsko a Fínsko. Stretnutie má rozhodovať aj o stratégii aliancie na ďalšie desaťročia.

NATO Čítajte viac Novým veliteľom bojového zoskupenia NATO na Slovensku je český plukovník Bujárek

Hlavnými rokovacími dňami vrcholnej schôdzky budú streda a štvrtok, väčšina účastníkov ale dorazí už v utorok, keď sa okrem iného o 20.30 h uskutoční slávnostná večera v kráľovskom paláci. Už pred ňou sa premiér usporiadateľskej krajiny Pedro Sánchez a španielsky kráľ Felipe VI. stretnú s americkým prezidentom Joom Bidenom. Okrem oficiálnych akcií je pripravený program pre manželky štátnikov, ktorý má na starosť kráľovná Letizia.

Takmer všetka oficiálna agenda summitu sa uskutoční v rozľahlom veľtrhovom areáli IFEMA, ktorý leží na severovýchodnom okraji Madridu blízko medzinárodného letiska a v ktorom bola napríklad počas pandémie COVIDU-19 provizórna nemocnica. Ďalšie podujatia sa budú konať okrem iného v kráľovskom paláci v centre mesta či v národnej galérii Prado, kde je okrem prehliadky obrazov na programe v stredu aj pracovná večera.

Podľa španielskych médií bude v Madride ubytovaných asi päťtisíc ľudí, ktorí sa zúčastnia na summite. Tento počet zahŕňa oficiálne delegácie, členov ochranky či novinárov. Najpočetnejšia bude podľa agentúry Europa Press americká delegácia, ktorá si rezervovala vyše tisíc lôžok v madridských hoteloch.

Nato Finland Sweden Explainer Čítajte viac The Times: NATO by malo posilniť jednotky v Pobaltí aj zbrojársky priemysel

Okrem predstaviteľov členských krajín NATO sa očakávajú aj zástupcovia ďalších štátov, napríklad Austrálie, Nového Zélandu, Japonska či Južnej Kórey. Prostredníctvom videokonferencie sa stretnutia zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, osobne by mal podľa španielskych médií doraziť ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Pokojný priebeh summitu bude zabezpečovať približne 10-tisíc policajtov a stovky hasičov aj členov súkromných bezpečnostných agentúr. Už v nedeľu sa v Madride očakáva demonštrácia proti NATO, ktorá má prejsť centrom mesta.

Od utorka do štvrtka bude v španielskej metropole obmedzená doprava, najmä okolo areálu IFEMA. V jeho blízkosti bude tri dni uzavretá stanica metra Feria de Madrid, ktorej budú vlaky len prechádzať, a dočasne premiestnené budú aj niektoré zastávky autobusov. Madridské metro posilní niektoré linky a jazda mestskými autobusmi bude bezplatná.

Náklady na organizovanie summitu miestne médiá odhadujú na 50 miliónov eur, z toho 35,5 milióna eur pripadá na prenájom a úpravu areálu IFEMA a ďalších miest konania a na logistiku. Zvyšok sú najmä náklady na výdavky polície a zabezpečenie bezpečnosti.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine