122. deň: Putin dosiahol jeden z cieľov. Zničený Severodoneck padol do ruských rúk

Východoukrajinské mesto Severodoneck je pod úplnou kontrolou ruských síl. Ruská armáda zintenzívnila bombardovanie Ukrajiny. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že cez noc zasiahlo Ukrajinu 48 striel. Nad ránom dopadli rakety 20 kilometrov od hraníc s Poľskom. Z Čierneho mora Rusi zase vypálili na Ľvovskú oblasť šesť rakiet, z Bieloruska ruský agresor zase ostreľoval vojenské objekty Ukrajiny v Černihivskej a Žytomyrskej oblasti.

25.06.2022 06:20 , aktualizované: 21:16
severodoneck Foto:
Zvyšky áut ležia na ceste po ťažkých bojoch na frontovej línii v Severodonecku.
debata (1054)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 122. deň
  • Severodoneck je pod úplnou kontrolou Rusov
  • Ukrajinské jednotky sa už z mesta takmer úplne stiahli
  • Rusi a separatisti údajne vstúpili do Lysyčansku
  • Ruská armáda zintenzívňuje bombardovanie Ukrajiny
  • Podoľak: V noci dopadlo na Ukrajinu 48 rakiet
  • Rusi ostreľovali aj vojenskú základňu blízko poľskej hranice
  • Moskva tvrdí, že zabila 80 poľských bojovníkov v službách Ukrajiny
  • Za piatok prišlo na Slovensko takmer 3 600 utečencov
mier-ukrajine-2

VIDEO: Nájdi, zameraj, znič. Rusi na videu ministerstva obrany RF ukázali, ako likvidujú americké delá M-777.

Video

21:15 Medzi desiatkami tisíc aktivistov za práva komunity LGBTQ, ktorí sa zúčastnili na tradičnom sprievode ulicami Varšavy, boli aj Ukrajinci.

Organizátori pochodu Kyiv Pride, ktorý sa tento rok nekoná, sa v sobotu poďakovali usporiadateľom pochodu vo Varšave a komunite LGBTQ v Poľsku za to, že do svojho sprievodu prizvali aj ukrajinských LGBTQ aktivistov. Časť z nich ušla z vlasti v dôsledku vojny, ktorú na Ukrajine rozpútalo Rusko.

„Pochodujeme za politickú podporu Ukrajiny a za základné ľudské práva ukrajinského ľudu,“ uviedol jeden z vystupujúcich organizátorov Kyiv Pride. „Nie je to oslava. S oslavami si počkáme na víťazstvo,“ dodal.

Varšavský pochod sa začal minútou ticha na pamiatku dvoch ľudí, ktorí v sobotu v skorých ranných hodinách zahynuli pri streľbe v blízkosti gay baru v nórskom hlavnom meste Oslo.

polícia, Oslo, streľba Čítajte viac Muž pôvodom z Iránu v Osle zabil dvoch ľudí a 19 zranil

Komunita LGBTQ na Ukrajine stále zažíva značnú diskrimináciu, ale v posledných rokoch sa jej podarilo dosiahnuť istý pokrok, keďže táto krajina snaží spojiť svoj osud so Západom.

Vývoj práv ľudí z komunity LGBTQ podčiarkuje aj samotný Kyiv Pride, ktorý sa od svojho založenia pred desiatimi rokmi výrazne zmenil: kým v roku 2012 bola taká veľká prevaha rozzúrených protiprotestu­júcich, že sa aktivisti ani neodvážili vyjsť do ulíc, minulý rok sa na ňom zúčastnilo už asi 7 000 ľudí.

Prezident Volodymyr Zelenskyj si v roku 2019 získal rešpekt LGBTQ komunity na Ukrajine, keď ho na tlačovej konferencii provokoval muž s krížom a homofóbnou rétorikou.

Zelenskyj na to rozčúlene reagoval: „Nechajte tých ľudí na pokoji, preboha.“

20:42 Náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov agentúre Reuters povedal, že ukrajinské jednotky sa po opustení kľúčového Severodonecka preskupujú a budú pokračovať v obranných operáciách v oblasti Lysyčansku, pretože ďalšia obrana kompletne zničeného Severodoneckua už nebola možná. „Sťahujeme sa do priaznivejších pozícií, aby sme získali taktickú výhodu,“ povedal.

„Rusko používa taktiku…, akú použilo v Mariupole: vymazať mesto z povrchu zemského. Vzhľadom na takéto podmienky bolo udržanie obrany medzi ruinami a vo voľnom teréne nemožné,“ dodal Budanov.

Strata strategicky položeného Severodonecka po niekoľkých týždňoch krvavých bojov je pre Kyjev najväčším bojovým neúspechom od dobytia Mariupoľu Rusmi. Rusko si naproti tomu sľubuje, že vďaka ovládnutiu Severodonecka, ktorý mal pred vojnou 100-tisíc obyvateľov, bude mať pevnú základňu pre ďalšie útoky smerom do ukrajinského vnútrozemia – v prvom rade na Lysyčansk, ktorý leží na opačnom brehu rieky Severný Donec.

„V dôsledku úspešných ofenzívnych operácií jednotky milícií z Luhanskej ľudovej republiky podporované ruskými jednotkami… úplne oslobodili mestá Severodoneck a Borivske,“ povedal hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorý uviedol, že ofenzíva zničila aj „baštu tvrdohlavého odporu“ v chemičke Azot, kde sa skrývali aj stovky civilistov. O ich osude nič bližšieho neoznámil.

19:38 Ruské ostreľovanie poškodilo zariadenie jadrového výskumu v severoukrajinskom Charkove. Informoval o tom ukrajinský Štátny úrad pre jadrový dozor s tým, že útok poškodil niektoré budovy a infraštruktúru v areáli, ale nemal vplyv na oblasť, kde sa nachádza jadrové palivo. Úrad dodal, že úrovne radiácie v oblasti zostali v normálnom rozmedzí, informuje televízia Sky News.

„Pravdepodobnosť nových škôd, ktoré môžu priamo ovplyvniť stav jadrovej a radiačnej bezpečnosti, zostáva pre ostreľovanie ruskými jednotkami vysoká,“ uviedol úrad.

Charkov v prvých mesiacoch vojny čelil ťažkému ostreľovaniu. V ostatných týždňoch bola situácia relatívne pokojná, no narušilo ju obnovené ostreľovanie.

19:23 Starostovia metropol Nemecka, Rakúska a Španielska sa stali v uplynulých dňoch obeťami kybernetickej kriminality.

Vitalij Kličko Čítajte viac Mysleli si, že hovoria s Kličkom. Starostovia metropol naleteli podvodníkovi. Bolo za tým Rusko?

18:40 Iskander-M je mobilný raketový systém krátkeho doletu s dosahom až 500 kilometrov.

putin, Lukašenko Čítajte viac Rusko poskytne Bielorusku systém schopný niesť jadrové hlavice

17:54 Okrem Severodonecka sa ruská armáda zmocnila a miestneho chemického závodu Azot a „evakuovali“ odtiaľ viac ako 800 civilistov, ktorí sa tam ukrývali, uviedli promoskovskí separatisti citovaní agentúrou AFP.

Informácia, že ruské a proruské jednotky „prevzali úplnú kontrolu nad priemyselnou zónou závodu Azot“, zverejnil v aplikácii Telegram predstaviteľ separatistov Andrej Maročko.

O „evakuácii“ približne 800 civilistov, ktorí sa počas týždňov bojov o Severodoneck uchýlili do závodu Azot vybaveného sieťou krytov, informoval ďalší predstaviteľ proruských separatistov, Ivan Filiponenko.

Poslední obrancovia sa zo Severodonecka presunuli na lepšie opevnené pozície v Lysyčansku, kde následne vstúpili ruské jednotky a vypukli pouličné boje.

17:36 Právnička dobrovoľníckeho práporu Karpatská Sič povedala, že vojaci našli u dobrovoľníkov Filipa a Daniela dámske šperky a detské ozdoby, dovedna pol kilogramu striebra a zlata.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Kyjev Čítajte viac Českí „dobrovoľníci“ počas vojny rabovali v Kyjeve, hrozí im doživotie

17:14 Východoukrajinské mesto Severodoneck je pod úplnou okupáciou ruských síl. Povedal to tamojší starosta Oleksandr Strjuk. Zároveň varoval Ukrajincov, ktorí sú stále v meste, že už nie je možné odísť na územie kontrolované Ukrajinou. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Ukrajinské úrady v piatok nariadili vojakom, aby sa zo Severodonecka stiahli. Uviedli pritom, že utrpeli ťažké straty a z mesta zostáva len málo na obranu. Mesto v Luhanskej oblasti sa v ostatných týždňoch stalo neúprosným bojiskom.

Pád Severodonecka bude kľúčové víťazstvo pre Rusko, ktoré sa snaží dobyť celý východoukrajinský región Donbas. Proruskí separatisti majú pod kontrolou veľké časti regiónu.

17:06 Ruské jednotky a ich spojenci zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vstúpili do východoukrajinského mesta Lysyčansk, kde následne vypukli pouličné boje. Podľa agentúry AFP o tom informoval zdroj z radov proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Lysyčansk leží neďaleko strategicky dôležitého mesta Severodoneck, ktorý je už niekoľko týždňov terčom útokov ruskej armády.

Predstaviteľ proruských separatistov podplukovník Andrej Maročko v sobotu vo svojom statuse v aplikácii Telegram napísal: „Niektoré podniky v meste (Lysyčansk) už boli obsadené. Teraz tam prebiehajú pouličné boje“.

Toto oznámenie, ktoré zatiaľ nebolo nezávisle potvrdené, prichádza v nadväznosti na spomínané stiahnutie ukrajinských jednotiek zo Severodonecka, čím sa ruským jednotkám de facto otvorila cesta do Lysyčanska. Tieto dve mestá sa rozprestierajú v tesnej blízkosti – ležia oproti sebe, na opačných brehoch rieky Severný Donec.

16:37 Ruská vláda uprostred zvýšeného napätia medzi Moskvou a Varšavou v súvislosti s konfliktom na Ukrajine odstránila poľskú zástavu z pamätníka v Katyni, pripomínajúceho si tisícky Poliakov zabitých Sovietskym zväzom. Napísala o tom v sobotu agentúra AFP.

Historici i návštevníci katynského pamätníka v západoruskej Smolenskej oblasti sa o zmiznutí vlajky zmieňovali na sociálnych médiách už v piatok. Starosta mesta Smolensk Andrej Borisov potvrdil odstránenie zástavy v ten deň večer, keď na sociálnej platforme VKontakte zverejnil fotografiu, ako pri vchode do pamätníka veje len samotná zástava ruská.

„Na ruských pamätníkoch nemôžu byť poľské vlajky. A už rozhodne nie po otvorene protiruských vyjadreniach poľských politických lídrov,“ napísal smolenský starosta.

„Ministerstvo kultúry Ruskej federácie sa správne rozhodlo odstrániť poľskú zástavu. Katyň je ruský pamätník,“ tweetoval Borisov.

Katynský pamätník bol postavený na pamiatku 25.000 Poliakov, väčšinou armádnych dôstojníkov považovaných za protikomunistické živly, ktorých v lese neďaleko Smolenska na príkaz Josifa Stalina zmasakrovala v roku 1940 politická polícia Sovietskeho zväzu, Ľudový komisariát vnútra (NKVD).

Katyň Čítajte viac USA už počas vojny vedeli o katyňskom masakre

Sovietsky zväz dlho odmietal zodpovednosť za tento čin a obviňoval z neho nacistické Nemecko. Moskva oficiálne priznala pravdu o Katyni až v roku 1990.

15:48 Organizátori tenisového grandslamového turnaja Wimbledonu bezplatne poskytli vstupenky ukrajinským utečencom, ktorí sa po odchode z Ukrajiny usadili v londýnskych štvrtiach Merton a Wandsworth.

Navštíviť budú môcť ktorýkoľvek zápas, ktorý sa na trávnatých kurtoch All England Clubu bude hrať v nedeľu 3. júla. Ako referuje oficiálny web Wimbledonu, organizátori sa zároveň rozhodli darovať Ukrajincom postihnutým vojnou 250-tisíc libier.

„V nedeľu sa k ukrajinským utečencom pripoja miestni obyvatelia, hrdinovia obdobia pandémie koronavírusu z radov národnej zdravotnej služby a sociálnej starostlivosti, množstvo škôl, charít a komunitných skupín,“ uviedli v spoločnom vyhlásení All England Club a Lawn Tennis Association.

Tohtoročný Wimbledon potrvá od pondelka 27. júna do nedele 10. júla. Bude sa hrať bez ruských a bieloruských tenistov. Dôvodom je pokračujúca vojenská agresia na Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo s pomocou Bieloruska. Taktiež sa vo Wimbledone nebudú udeľovať body do rebríčkov ATP a WTA.

Prvá nedeľa bola vo Wimbledone tradične voľným dňom, počas ktorého sa maximálne dohrávali zápasy odložené pre dážď. V súčasnosti sa Wimbledon hrá celých 14 dní, keďže vďaka moderným technológiám už kurty nepotrebujú deň na zotavenie.

15:03 Ukrajinské jednotky sa takmer kompletne stiahli z týždne obliehaného východoukrajinského mesta Severodoneck. Povedal to starosta mesta Oleksandr Strjuk. Už v piatok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ukrajinskí vojaci dostali rozkaz mesto opustiť. Podľa Hajdaja dnes pokračujú delostrelecké aj letecké útoky na Severodoneck aj neďaleký Lysyčansk. Útoky mieria aj na továreň Azot, kde sa skrývajú stovky civilistov.

„Bohužiaľ už mesto takmer úplne opustili,“ povedal Strjuk ukrajinskej televízii ohľadom pohybu ukrajinských obrancov. Nepotvrdil ale, že sa jednotky stiahli úplne.

Gubernátor Hajdaj na komunikačnej sieti Telegram napísal, že pokračuje bombardovanie a ostreľovanie Severodonecku aj Lysyčansku a že cieľom útokov bol aj areál továrne Azot. Tam sa stále skrývajú civilisti, ako potvrdil aj starosta Strjuk.

Podľa serveru BBC dnes čečenský vodca Ramzan Kadyrov povedal, že továreň Azot opustilo asi 800 civilistov a že areál je pod kontrolou ruských jednotiek. Jeho tvrdenie ale nemožno nijako overiť.

Obsadením Severodonecku a Lysyčansku by sa Rusko priblížilo splnenie jedného zo svojich deklarovaných vojnových cieľov, a to získanie plnej kontroly nad Luhanskou oblasťou. Jej územie Moskva krátko pred februárovou inváziou uznala ako samostatnú republiku.

14:20 Námietky Ruska voči tomu, že Európska únia rozhodla o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku, poukazujú na slabosť Moskvy. V sobotu to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Po desaťročiach politiky založenej na agresii, nátlaku a nedostatku rešpektu je jediné, čo Rusko v súčasnosti dokáže, vyhrážať sa iným štátom, uviedol na sociálnej sieti Twitter šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba. „Jediné, čo (Rusko) robí, je, že ukazuje svoju slabosť,“ zdôraznil. Dodal, že Kyjev je na strane vlády a obyvateľov Moldavska, ktoré opätovne čelí hrozbám zo strany Moskvy.

summit, ukrajina, vojna na ukrajine Čítajte viac Sme Európa, zdôrazňuje Ukrajina. Kyjev má kandidátsky štatút EÚ

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odsúdilo rozhodnutie lídrov EÚ, ktorí na summite v Bruseli odsúhlasili udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Gruzínsku bola na summite ponúknutá perspektíva členstva v EÚ.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová tento krok označila za pokus o zásah do sféry vplyvu Moskvy v rámci Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) tvoreného bývalými sovietskymi republikami.

13:52 Rusko podľa britskej vojenskej rozviedky tento mesiac pravdepodobne odvolalo niekoľkých generálov z kľúčových veliteľských rolí. Vo svojom najnovšom hodnotení vojny na Ukrajine britské ministerstvo obrany uvádza, že novým veliteľom južného vojenského okruhu zrejme bude generálplukovník Sergej Surovikin.

Rezort pripomína, že jeho kariéru sprevádzajú „obvinenia z korupcie a brutality“. Rusko už niekoľkokrát počas invázie urobilo zmeny na veliteľských pozíciách po jej dezorganizovanom začiatku, ktorý nedokázal splniť kľúčové ciele Moskvy, pripomína na svojej webstránke televízia Sky News.

13:04 Ukrajinské spravodajské služby v reakcii na Rusmi vypálené rakety na severoukrajinskú Černihivskú oblasť z územia Bieloruska uviedli, že Rusko chce Minsk vtiahnuť do vojny.

„Dnešné útoky sú priamo spojené so snahou Kremľa zatiahnuť Bielorusko ako spolubojovníka do vojny na Ukrajine,“ napísali na online platforme Telegram ukrajinské tajné služby, ktoré sú súčasťou rezortu obrany.

Bielorusko je jedinou európskou krajinou, ktorá podporila ruskú inváziu a umožnila vstup ruských jednotiek cez svoje hranice. Najmä v prvých týždňoch invázie poskytol Minsk ruským silám logistickú podporu. Na samotnej ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine sa však bieloruská armáda doposiaľ nepodieľala.

12:45 Podobný scenár ako pri Ukrajine. Moskva po vyhrážkach pre blokádu Kaliningradu spochybňuje teraz už aj hranice Litvy.

litva, rusko Čítajte viac Moskva ide ďalej: Po vyhrážkach spochybňuje hranice Litvy

12:22 Ruská armáda vyhlásila, že na východe Ukrajiny jej sily počas „presných útokov“ zabili 80 poľských bojovníkov v radoch ukrajinských ozbrojených síl. Informujú agentúry DPA a AFP. Tvrdenia Moskvy však nebolo možné nezávisle overiť.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že počas raketového útoku na zinkovú továreň Megatex v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti bolo zlikvidovaných 80 poľských „žoldnierov“. DPA približuje, že Rusko označuje všetkých dobrovoľných bojovníkov na strany Ukrajiny za žoldnierov. Konašenkov dodal, že zničených bolo pri tomto útoku aj 20 obrnených bojových vozidiel a osem raketometov typu Grad.

Konašenkov okrem toho spomenul raketový útok na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, pri ktorom podľa neho zahynulo 300 vojakov. Ukrajina podľa jeho slov za posledných 24 hodín utrpela v dôsledku vzdušných, raketových a delostreleckých útokov straty 780 „nacionalistov“.

11:34 Rusko vystrelilo z Čierneho mora šesť rakiet na Ľvovskú oblasť na západe Ukrajiny. Tamojší gubernátor Maksym Kozyckyj, na ktorého sa odvoláva web Kyiv Independent, informoval, že dve strely zostrelili a štyri zasiahli vojenskú infraštruktúru v Javorivskom okrese. Štyria ľudia utrpeli zranenia.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v sobotu uviedol, že cez noc zasiahlo Ukrajinu 48 striel s plochou dráhou letu. Útoky sa podľa neho zamerali „výlučne na civilné ciele“. Zároveň obvinil Rusko, že sa snaží zastrašiť Ukrajinu, uvádza spravodajský portál Sky News.

11:02 Ruské sily uskutočnili delostrelecké a letecké útoky na ukrajinské mestá Severodoneck a Lysyčansk, pričom zasiahli aj chemickú továreň Azot, v ktorej sa ukrývajú stovky civilistov. Uviedol to gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters.

Hajdaj priblížil, že ruské jednotky zaútočili na severodoneckú priemyselnú zónu a pokúsili sa tiež vstúpiť do mesta Lysyčansk a o jeho blokádu. „V Lysyčansku došlo k leteckým útokom. Severodoneck zasiahli delostrelecké (útoky),“ napísal Hajdaj na online platforme Telegram. Dodal, že ostreľovaná bola aj severodonecká továreň Azot a dediny Syneckyj, Pavlohrad a ďalšie.

Hajdaj vo svojom príspevku na sociálnej sieti nespomenul, či pri útoku na továreň Azot došlo k obetiam. Reuters informácie o útoku nedokázala nezávisle overiť.

V piatok podľa slov Hajdaja z Lysyčanska policajné sily, záchranári a dobrovoľníci evakuovali 17 osôb.

10:39 Ruská armáda dnes ráno podľa hlásenia ukrajinského generálneho štábu ostreľovala okrem vojenskej základne blízko poľských hraníc aj dedinu Desna v Černihivskej oblasti, kde je výcvikové stredisko ukrajinskej armády. Podľa štábu boli strely vypálené z územia Bieloruska, uviedla ruská verzia servera BBC.

Z bieloruského územia ráno ostreľovala ruská armáda aj vojenské základne v Žytomyrskej oblasti, kde jeden vojak zomrel a jeden bol zranený. V Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny sa pod ruskou paľbou ocitli ráno dve obce, zranenia utrpela šesťdesiatroč­ná žena.

**10:01 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok na Slovensko 3 590 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 795 mužov, 2 115 žien a 680 detí, informuje rezort vnútra.

O dočasné útočisko požiadalo 166 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 432 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny, je 545 316. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 82 965. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 292 053.

9:06 Ruská armáda ráno ostreľovala vojenskú základňu v ukrajinskom Javorive blízko poľskej hranice, štyria ľudia pri tom utrpeli zranenie. S odvolaním sa na ľvovského gubernátora o tom informovala agentúra Reuters. Ruské jednotky vypálili na Javoriv šesť striel, z ktorých štyri vojenskú základňu zasiahli.

Boje stále pokračujú v niektorých oblastiach Severodonecku, informoval v noci generálny štáb ukrajinskej armády. V piatok pritom ukrajinské jednotky dostali rozkaz sa z takmer úplne zničeného mesta stiahnuť, aby zabránili ďalším stratám a preskupili sa.

Boje pri Severodonecku sa teraz podľa agentúry Reuters sústredia na priľahlé mesto Lysyčansk, ktoré sa podľa piatkového oznámenia Moskvy podarilo ruským silám zablokovať z juhu. Reuters dnes s odvolaním sa na proruského povstaleckého činiteľa uviedol, že potrvá ešte týždeň a pol, kým ruská armáda získa nad Lysyčanskom kontrolu.

Podľa ukrajinskej strany sťahovanie zo Severodonecka neznamená prehru, pretože Moskve sa nepodaril plán na dobytie východného Donbasu do 9. mája.

Britské ministerstvo obrany dnes tiež uviedlo, že Rusko pravdepodobne tento mesiac stiahlo niekoľko generálov z kľúčových operatívnych pozícií.

8:36 Ukrajinská vláda žiada rýchle dodávky ťažkých zbraní aj preto, že síce sa jej míňa munícia pre ssystémy sovietskeho typu, ale pribúda munícía do západných zbraní. „Naliehavo vyzývam Nemecko a ďalších partnerov na urýchlenie dodávok ťažkých zbraní,“ povedal nedávno denníku Bild ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. „Robia skutočný rozdiel. Každý kus nás posilňuje a umožňuje nám priblížiť sa dňu, kedy budeme môcť vyhrať mier pre nás a pre celú Európu,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie.

Najviac teraz Ukrajina údajne potrebuje pásové raketomety MLRS a delostrelecké systémy kalibru 155 milimetrov. „Je pravda, že munícia sovietskeho kalibru sa míňa, ale naše stavy munície kalibru NATO sa rýchlo zväčšujú. Potrebujeme viac systémov, aby sme ich mohli nasadiť,“ dodal Kuleba.

8:30 Generálny riaditeľ podniku na výrobu kompresorov v ruskom Jekaterinburgu napomenul štrajkujúcich pracovníkov za nedostatočné nasadenie v čase ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine.

Srbsko / Putin / Rusko / Čítajte viac Za druhej svetovej tiež ľudia nehľadeli na výplatu, odkázal šéf ruským štrajkujúcim

7:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Slovenskej republike Jurija Mušku. TASR o tom informuje na základe nariadenia, ktoré bolo zverejnené v piatok na oficiálnej stránke Zelenského úradu (www.president.gov.ua) v časti Dokumenty.

„Odvolávam Jurija Jurijovyča Mušku z funkcie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Slovenskej republike,“ píše sa v nariadení. Dôvody odvolania v ňom nie sú uvedené. Zelenskyj rozhodol aj o odvolaní ukrajinských veľvyslancov v Iráne, Libanone, Gruzínsku a Portugalsku, uviedla v piatok agentúra Ukrinform.

Pripomenula, že Zelenskyj predtým avizoval odvolanie veľvyslancov, ktorí si neefektívne plnia svoje povinnosti. Muška bol mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Ukrajiny na Slovensku od januára 2017. Pôsobil tiež ako veľvyslanec v Maďarsku a Kórejskej republike.

6:20 Rusko si v uplynulých dňoch obsadením pozícií ukrajinskej obrany okolo mesta Zolote južne od Lysyčanska pripísalo v Donbase výrazné územné zisky. Prerazenie ukrajinskej obrany pri Toškivke umožnilo ruským jednotkám začať obkľúčenie Lysyčanska. Zároveň sa tým zvýšil tlak na obrancov Severodonecka, ktorých zásobovanie je čoraz zložitejšie. Obsadením Severodonecka a Lysyčanska by sa Rusko priblížilo splneniu jedného zo svojich deklarovaných vojnových cieľov, a to získaniu plnej kontroly nad Luhanskou oblasťou, ktorej územie Moskva krátko pred februárovou inváziou uznala ako samostatnú „republiku“.

Strata Severodonecku a Lysyčansku by nepredstavovala zásadný zlom vo vojne, uviedol americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Ukrajinci podľa neho „v zásade dosiahli svoj cieľ“ tým, že v bitke spomalili a oslabili ruské jednotky. „Ruské útočné operácie sa v najbližších týždňoch pravdepodobne zastavia, či už sa ruské sily zmocnia oblasti Severodonecka a Lysyčanska alebo nie,“ myslí si inštitút.

Obrancovia Severodonecku sa budú musieť stiahnuť z mesta na nové a silnejšie pozície," uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj ešte v piatok na komunikačnej platforme telegram. „Všetka kritická infraštruktúra bola zničená, na 90 percent mesta bolo poškodených a 80 percent obytných budov sa bude musieť strhnúť,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany potom v piatok večer podľa agentúry Interfax oznámilo, že ruské sily blokujú Lysyčansk z juhu. Generálny štáb ukrajinskej armády zároveň večer oznámil, že ukrajinské vojská odrazili ruský útok pri južnom predmestí Lysyčansku. Hovorca ruského ministerstva Igor Konašenkov okrem toho uviedol, že proruským silám sa podarilo „oslobodiť“ Hirske a Zolote, dve mestá ležiace južne od Lysyčanska, kde podľa skorších tvrdení ruskej strany Rusi zablokovali až 2000 ukrajinských vojakov.

Ruské ministerstvo obrany dodalo, že v posledných piatich dňoch Rusi ovládli 11 obcí vrátane Loskutivky a Myrnej Dolyny južne od Lysyčanska. Podľa Hajdája do Lysyčanska už vstupovali ruské „diverzné prieskumné jednotky“, ich útok bol ale zmarený.

Ukrajinské ministerstvo obrany odmietlo možné sťahovanie jednotiek zo Severodonecku komentovať. Ukrajinskí novinári ale podľa ruskojazyčnej verzie BBC píšu, že vojaci začali z mesta pri rieke Severný Doneck odchádzať už v noci na piatok. „Dnes v noci ukrajinské jednotky organizovane opustili priemyselnú zónu v Severodonecku,“ napísal novinár Jurij Butusov, ktorý sleduje situáciu na fronte. Vojenské zdroje listu Ukrajinska pravda uviedli, že zo Severodonecka odišli príslušníci Národnej gardy.

Šéf miestnej vojenskej správy Roman Vlasenko podotkol, že stiahnutie vojakov zo Severodonecka nejaký čas potrvá. „Nie je to otázka hodín ani dní,“ povedal agentúre Unian.

Tvrdenia oboch bojujúcich strán o územných ziskoch nemožno v priebehu bojov nezávisle overiť.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine