V USA po rozhodnutí najvyššieho súdu zatvárajú potratové kliniky

V niektorých amerických štátoch začali zatvárať potratové kliniky bezprostredne po tom, čo najvyšší súd v piatok zrušil právo amerických žien na prerušenie tehotenstva, dané verdiktom z roku 1973.

25.06.2022 07:29
potraty, USA, Riverside Foto: ,
Kathryn Peganová so synom Cliffom (7) v piatok 24. júna 2022 na zhromaždení pro-choice v Riverside na protest proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu o potratoch.
debata

Približne polovica z 50 amerických štátov pravdepodobne po prelomovom výroku najvyššej americkej súdnej inštancie zavedie nové obmedzenia alebo zákazy potratov, uviedla britská stanica BBC. V niektorých štátoch pritom začal zákaz interrupcií už platiť.

Celoštátne právo na potrat pochádzalo z verdiktu v procese označovanom ako Roeová verzus Wade z roku 1973. Jeho zrušenie znamená, že rozhodovanie o interrupciách bude odteraz v réžii jednotlivých štátov. Prezident Joe Biden označil piatkové rozhodnutie súdu za tragický omyl, predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová ho nazvala šokujúcim.

Interrupcie Čítajte viac Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu

V Arkansase, kde okamžite vstúpil do platnosti predtým prijatý zákaz, sa dvere potratovej kliniky Little Rock uzavreli bezprostredne po tom, ako bolo rozhodnutie najvyššej americkej súdnej inštancie zverejnené na internete. Zamestnanci centra obvolali ženy, aby im oznámili, že ich naplánované návštevy u lekára sa zrušia, zatiaľ čo pred zariadením sa radovali protipotratoví aktivisti a pokrikovali na prítomných klientov a klientky, ktorí o rozhodnutí ešte nevedeli, opísala BBC.

Taktiež v New Orleanse v Louisiane, kde začal rozhodnutím Najvyššieho súdu automaticky platiť zákon zakazujúci potraty, sa uzavrela jediná z troch louisianskych potratových kliník, Women's Health Care Centre. Dobrovoľníčka Linda Kocherová novinárom BBC pred klinikou povedala, že bohaté ženy podľa nej budú mať naďalej možnosť podstúpiť potrat v iných štátoch, ale tie nemajetné budú odkázané na nelegálne vykonávané postupy. Duchovný Bill Shanks, ktorý sa stavia proti potratom, ale BBC oznámil, že piatok bol slávnym dňom.

Popri Arkansase a Louisiane začali ihneď po oznámení verdiktu najvyššieho súdu platiť obmedzenia potratov tiež v Kentucky, Južnej Dakote, Missouri, Oklahome a Alabame. V Mississippi a Severnej Dakote vstúpia obmedzenia interrupcií do účinnosti vo chvíli, keď ich schvália generálni prokurátori. Vo Wyomingu nadobudne zákaz potratov účinnosť po piatich dňoch, v Idahu, Tennessee a Texase po 30 dňoch. Zákaz v Utahu musí byť ešte potvrdený, vypočítala BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #potrat #interrupcie