Za druhej svetovej tiež ľudia nehľadeli na výplatu, odkázal šéf ruským štrajkujúcim

Generálny riaditeľ podniku na výrobu kompresorov v ruskom Jekaterinburgu napomenul štrajkujúcich pracovníkov za nedostatočné nasadenie v čase ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine.

25.06.2022 08:36
debata (81)

Niektorí zamestnanci podniku začali protest kvôli tomu, že firma im už niekoľko mesiacov nebola schopná vyplatiť mzdu, napísal portál Meduza.

„Rád by som, aby sa ľudia nad sebou zamysleli. Nemusím sa nikomu ospravedlňovať, pretože všetci musia chápať situáciu. Ani počas Veľkej vlasteneckej vojny sa na výplatu nikto nepýtal,“ odkázal pracovníkom šéf podniku Denis Tasakov. Prídomok „veľká vlastenecká“ sa v Rusku používa na vojnu Sovietskeho zväzu proti nacistickému Nemecku medzi rokmi 1941 a 1945.

petrohrad, Čítajte viac Putinova vojna vyháňa ruské mozgy do Arménska

„Nie je tajomstvom, v akej situácii je teraz krajina – v špeciálnej vojenskej operácii,“ dodal Tasakov. Spojenie „špeciálna vojenská operácia“ je oficiálne ruské označenie pre inváziu, ktorú Rusko na Ukrajine začalo koncom februára. Výraz „vojna“ v tejto súvislosti Moskva odmieta a jeho použitie trestne stíha.

Podľa generálneho riaditeľa podnik nevyplatil mzdy za máj a čiastočne za apríl. Príčinou je podľa Tasakova skutočnosť, že na mnohé spoločnosti, s ktorými firma spolupracuje, dopadli západné sankcie uvalené na Rusko kvôli vojne na Ukrajine. Jeden zo zamestnancov ale lokálnemu spravodajskému serveru povedal, že problém s vyplácaním miezd je vo firme už od januára tohto roku.

„Už nemáme peniaze ani na cestu do práce. Minulý týždeň nám vyplatili tisíc rubľov (približne 17 eur), ale dlhuje nám už bezmála 100-tisíc (asi 1 700 eur),“ citoval jedného zo zamestnancov jekaterinburský server e1.ru.

severodoneck Čítajte viac 122. deň: Putin dosiahol jeden z cieľov. Zničený Severodoneck padol do ruských rúk
81 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Jekaterinburg #vojna na Ukrajine