Moskva ide ďalej: Po vyhrážkach spochybňuje hranice Litvy

Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin v sobotňajšom rozhovore pre ruskú štátnu televíziu spochybnil zákonnosť hraníc Litvy.

25.06.2022 12:46
litva, rusko Foto:
Ľudia kráčajú po moste ponad nákladné vagóny stojace na nákladnej stanici v ruskom Kaliningrade a čakajúce na odchod cez litovské územie do Ruska. Vilnius zakázal cez Litvu prepravovať ruský tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie EÚ.
debata (515)

Vyjadril sa tak v súvislosti so sporom s vládou vo Vilniuse – tá pred týždňom zakázala cez svoje územie prepravovať tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie EÚ, do ruskej Kaliningradskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Rogozin tvrdí, že umožnenie železničnej prepravy tovaru cez Litvu bez obmedzení je podmienkou, aby Moskva uznala hranice Litvy, bývalej sovietskej republiky. „Litva týmto v zásade sama spochybnila svoje hranice,“ povedal Rogozin. Dodal, že si týmto krom „nestrelila len do nohy, ale do hlavy“.

Gubernátor Kaliningradskej oblasti Anton Alichanov uviedol, že kroky Litvy zasiahli 40 až 50 percent všetkých prepravovaných tovarov do ruskej exklávy v Baltskom mori vrátane stavebných materiálov a kovov.

Vyhrážky zo všetkých strán

Moskva v stredu uviedla, že krok bude Litvu „bolieť“. Napätie okolo avizovaného trestu ešte vygradovala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie. „Odpoveď nebude diplomatická, ale praktická,“ citovala Mariu Zacharovovú agentúra TASS.

kaliningrad 1 Čítajte viac Otvorí Rusko druhý front? Litva sa nebojí

Odvetné kroky Moskvy bolestivo pocíti každý jeden Litovčan, vyhlásil k blokáde ešte v utorok tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. Senátor Andrej Klimov zase vyzval na „tvrdé uplatnenie práva na sebaobranu proti agresii“. Sergej Cekov, ďalší člen Rady federácie, zašiel s hrozbami ešte ďalej: „Nech sa pozrú na Ukrajinu a porozmýšľajú, aké metódy ešte môžu prísť z našej strany,“ varoval Litovčanov.

Rusko zákaz prepravy tovaru cez Litvu do Kaliningradskej oblasti označilo za „nelegálne“ a pohrozilo protiopatreniami, ako napríklad odpojením Litvy od spoločnej elektrickej siete. DPA poznamenala, že zrušenie dohody medzi Ruskom a Litvou ohľadom štátnej hranice by ich vzájomný spor ešte viac eskalovalo.

515 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Litva #Kaliningrad #vojna na Ukrajine