Erdogan hovoril s premiérkou Švédska: Pri NATO žiadny pokrok nenastal

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že v otázke pripravenosti Švédska vstúpiť do NATO sa nedosiahol žiadny pokrok. Podľa agentúry AFP to konštatoval po telefonickom rozhovore so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou.

25.06.2022 18:31
Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata

Podľa AFP, odkiaľ správu prevzala agentúra TASR, turecký líder tiež vyjadril očakávania, že Švédsko zruší zbrojné embargo proti Turecku, ktoré Štokholm uvalil v roku 2019 v súvislosti s vojenskou ofenzívou Ankary v Sýrii.

Vyhlásil tiež, že dúfa, že reštrikcie prijaté voči tureckému obrannému priemyslu budú zrušené a že Švédsko vydá na stíhanie niekoľko osôb, ktoré Ankara obvinila z účasti na terorizme.

Žiada kroky proti militantom

Telefonát s Anderssonovou sa uskutočnil po tom, čo Erdogan diskutoval o vstupe oboch krajín do aliancie NATO s jej generálnym tajomníkom Jensom Stoltenbergom.

Erdogan v ňom Stoltenbergovi povedal, že Švédsko a Fínsko by mali podniknúť konkrétne kroky proti kurdským militantom, uviedla podľa AFP kancelária tureckého prezidenta.

Turecko Grécko Erdogan Mitsotakis obvinenie Čítajte viac Expert: Erdogan otravuje vzťahy, NATO to musí riešiť

Švédsko a spolu s ním aj Fínsko podali v polovici mája žiadosti o vstup do NATO, čím došlo k zmene ich desaťročia pretrvávajúcej politiky neutrality. Obe krajiny zmenili tento svoj postoj pod vplyvom invázie ruských jednotiek na Ukrajinu.

So vstupom Švédska a Fínska do aliancie NATO však musia súhlasiť všetci spojenci, pričom Turecko ihneď uviedlo, že ich vstup nepodporí.

Erdogan totiž obviňuje Štokholm a Helsinki z toho, že poskytli útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

Ankara opakovane varovala, že proces vstupu Fínska a Švédska do NATO sa nepohne dopredu, pokiaľ sa nevezmú do úvahy bezpečnostné obavy Turecka.

severodoneck Čítajte viac 122. deň: Putin dosiahol jeden z cieľov. Zničený Severodoneck padol do ruských rúk
debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Fínsko #Švédsko #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine