123. deň: Na Kyjev po troch týždňoch opäť dopadli rakety, päť zranených

V hlavom meste Ukrajiny sa opäť ozvali výbuchy. Ak Rusko ovládne Donbas, pohne sa ďalej? Podľa Zelenského si Ukrajina všetky dobyté územia vezme späť.

26.06.2022 06:45 , aktualizované: 22:04
kyjev, bombardovanie Foto:
Dym sa valí do vzduchu z obytných budov po ruskom bombardovaní Kyjeva na Ukrajine v nedeľu 26. júna 2022.
debata (575)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 123. deň
  • Ruská armáda opäť ostreľovala Kyjev, vypálila 14 rakiet
  • Zasiahla 9-podlažnú budovu i dvor materskej škôlky
  • Skupina G7 zakáže dovoz ruského zlata
  • Od začiatku vojny zahynulo už takmer 35-tisíc ruských vojakov
  • Za sobotu prišlo na Slovensko vyše 4-tisíc utečencov
  • Do Poľska zamierilo už 4,34 milióna ľudí
mier-ukrajine-2

VIDEO: Nájdi, zameraj, znič. Rusi na videu ministerstva obrany RF ukázali, ako likvidujú americké delá M-777.

Video

22:03 Proruskí separatisti v Donbase tvrdia, že z protileteckých krytov chemickej továrne Azot v meste Severodoneck „evakuovali“ ďalších asi 250 ľudí.

Vojenské veliteľstvo proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dodalo, že evakuantov previezli na „bezpečné miesto“, kam presne, nevedno. Následne im ministerstvo pre mimoriadne situácie LĽR nájde ubytovanie.

V sobotu z areálu závodu Azot vyviedli asi 200 civilistov vrátane malých detí, napísal predstaviteľ LĽR v Moskve Rodion Mirošnik vo svojom statuse v aplikácii Telegram.

Dodal, že z vyjadrení evakuovaných vyplynulo, že na území závodu Azot mohli zostať ďalšie stovky civilistov.

Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uvádza, že pred tým, ako ukrajinské jednotky dostali v piatok rozkaz stiahnuť sa zo Severodonecka, sa v krytoch závodu Azot skrývalo 568 civilistov.

Podľa hovorca ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova jednotky LĽR spolu s ruskými ozbrojenými silami pokračujú v obhliadke podniku Azot, kde pátrajú po ukrývajúcich sa ukrajinských ozbrojencoch, a pokračujú v evakuácii obyvateľstva, ktoré sa tam skrylo na začiatku operácie ruskej armády zameranej do dobytie Severodonecka. Úplnú kontrolu nad týmto mestom proruské a ruské sily oznámili v sobotu.

21:55 Ukrajinská snúbenica Brita, ktorý bol v Donecku odsúdený na trest smrti, sa pripojila k účastníkom demonštrácie v Nottinghame žiadajúcich jeho prepustenie. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

Sky News pripomína, že Aidena Aslina, 28-ročného rodáka z Newarku v grófstve Nottinghamshire, začiatkom júna odsúdil na trest smrti súd v Ruskom okupovanom Donbase.

Aslin padol do zajatia počas bojov v Donbase spolu so 48-ročným Shaunom Pinnerom z grófstva Bedfordshire.

Obaja títo Briti majú ukrajinské partnerky, žili na Ukrajine a slúžili v ozbrojených silách Ukrajiny ešte pred ruskou inváziou, ktorá sa začala 24. februára.

Súd samozvanej Doneckej ľudovej republiky (LR), ktorý v ich kauzách rozhodoval, však deklaroval, že sú „žoldnieri“ a vyniesol nad nimi trest smrti.

Vojna na Ukrajine, vojaci Čítajte viac Putinov hovorca nevylúčil trest smrti pre dvoch zajatých Američanov

Aslinova snúbenica Diana Okovytá sa na zhromaždení v Nottinghame pripojila k jeho rodičom Ang a Andrewovi Woodovcom, bratovi Nathanovi Woodovi a jeho sestre Shannon Tinegateovej.

Jeho stará mama Pamela Hallová sa prihovorila davu, keď sa prítomným poďakovala za účasť na zhromaždení a za vyjadrenie podpory jej vnukovi.

„Potrebujeme mier na Ukrajine, potrebujeme mier na celom svete. Všetci naši vojnoví zajatci musia byť prepustení. Treba s nimi zaobchádzať ako s ľudskými bytosťami,“ zdôraznila Hallová na proteste, ktorého účastníci žiadali slobodu aj pre Maročana Bráhíma Saadúna odsúdeného na smrť spolu s Britmi.

18:03 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu doteraz podľa Kyjeva padlo približne 34 850 ruských vojakov. Ruská armáda tiež prišla o 3 659 obrnených vozidiel. Ukrajina vo svojom pravidelnom hlásení o ruských stratách uvádza, že Moskva stratila tiež 184 vrtuľníkov, 1 532 tankov a 217 lietadiel. Informuje o tom televízia Sky News, ktorá upozorňuje, že tieto údaje sa jej nepodarilo nezávisle overiť.

**17:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovoril účastníkom hudobného festivalu Glastonbury a vyzval ich, aby „šírili pravdu o ruskej vojne“ a „dokázali, že sloboda vždy zvíťazí“.

zelenskyj Čítajte viac Volodymyr Zelenskyj účastníkom festivalu Glastonbury: Šírte o vojne pravdu

**17:13 Rusko tvrdí, že pri útoku na Kyjev, ktorý sa odohral v nedeľu skoro ráno, zasiahlo továreň na výrobu zbraní. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva obrany, z ktorého citovala agentúra AFP.

Ruské ministerstvo spresnilo, že továreň Arťom „bola cieľom ako vojenská infraštruktúra“.

Dodalo, že škody na neďalekej bytovej budove spôsobila raketa protivzdušnej obrany vypálená Ukrajinou.

„Došlo k poškodeniu spodnej časti budovy, ako aj vrchnej časti, čo potvrdzuje verziu, že išlo o padajúcu strelu,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany, ktoré označilo tvrdenia o ruskom útoku na civilné objekty v Kyjeve za nepravdivú.

Pri útoku prišla o život jedna osoba. Zranených bolo ďalších šesť ľudí vrátane sedemročného dievčaťa a jeho matky, ktoré sa podarilo zachrániť spod trosiek. Má ísť o ruskú občianku, ktorá sa vydala za Ukrajinca a žije v Kyjeve. Obeťou nedeľného raketového útoku je jej manžel.

Explózia spôsobila požiar, ktorá sa hasičom podarilo zlikvidovať až popoludní. Požiar čiastočne zničil 7., 8. a 9. poschodie bytového domu.

16:40 Export zlata je pre Rusko veľmi významnou položkou v jeho ekonomike – v roku 2021 dosiahol hodnotu 15,5 miliardy dolárov. Siahne Putinovi skupina G7 aj na ropu?

biden, scholz Čítajte viac V Alpách rokujú najmocnejší sveta. Rusku siahnu na zlato. Zastropujú aj ropu?

15:56 Pláž v Slovjansku na východe Ukrajiny láka bielym pieskom, prezliekacími kabínkami a priezračnou vodou. Atmosféru ale kazia výbuchy rakiet.

slovjansk Čítajte viac Plavci na pláži v Slovjansku sa neboja ani rakiet: Strach ľudí je nebezpečnejší

15:33 Nemecko bude v podpore Ukrajiny postupovať vždy jednotne so Spojenými štátmi. Dnes to na summite veľkých svetových ekonomík G7 v bavorskom alpskom zámku Elmau vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. To, že Nemecko ako ďalšie západné demokratické krajiny Kyjev podporuje, považuje šéf nemeckej vlády kvôli ruskej agresii za správny krok.

„To, že Ukrajinu podporujeme, je správne, ako opäť ukázal dnešný ruský raketový útok na Kyjev,“ povedal Scholz.

Scholz, ktorý urobil krátke vyhlásenie po prvom rokovacom bloku summitu skupiny, zdôraznil, že Nemecko bude Ukrajine naďalej pomáhať. „Podpora Nemecka bude vždy v súlade s americkou podporou,“ povedal kancelár. Povedal, že Nemecko, USA a celý Západ je v protiruskom postoji jednotný. „Zhodujeme sa v tom, čo robiť. Postupovať budeme spoločne, to bolo jasné od začiatku,“ povedal.

14:58 V Nitre našlo dočasné útočisko 3230 ľudí, ktorí ušli pred vojnou na Ukrajine. Podľa mestskej organizácie, ktorá sa o utečencov stará, má Nitra po Bratislave druhú najpočetnejšiu komunitu ľudí s dočasným útočiskom z Ukrajiny.

Hneď po začiatku vojny poskytuje utečencom v Nitre pomoc Kontaktné miesto pre pracovnú a vedomostnú mobilitu (COMIN). Pred časom ho zriadilo mesto, aby pomáhalo cudzincom, ktorí žijú a pracujú v Nitre. Od 28. februára, teda štyri dni po vypuknutí vojny, začalo pomáhať Ukrajincom. „Do mesta prichádzali vo veľkom počte a žiadali o pomoc. Vedenie mesta činnosť COMIN rozšírilo o krízové riadenie, koordináciu aktivít a riešenie potrieb ľudí s dočasným útočiskom, a tiež o podporu inštitúciám a obyvateľom, ktorí odídencom pomáhali,“ uviedla Ivona Fraňová z mestského úradu.

Prvých päť týždňov COMIN fungoval najmä ako krízové miesto pre ľudí s dočasným útočiskom. Zabezpečoval základné služby a pomoc odídencom pri vybavovaní ubytovania, stravy, materiálnej pomoci, lekárskej starostlivosti, dávok v núdzi a sociálnej pomoci. Informovalo tiež odídencov o ich o právach a povinnostiach. Podľa Fraňovej presúval štát na samosprávu veľa zodpovednosti nie len pri riešení krízy, ale aj pri integrácii odídencov. Mesto preto muselo kapacity COMIN-u neustále rozširovať. „Preťaženosť a jazyková bariéra pracovníkov mestského úradu spôsobila, že COMIN musel pomáhať aj jednotlivým odborom úradu, ktorým agenda neúmerne narástla,“ skonštatovala Fraňová.

Aj napriek tomu, že časť odídencov sa vrátila na Ukrajinu, stále do Nitry prichádzajú ľudia z oblastí najviac zasiahnutých vojnou. „Zároveň sa mení ich štruktúra a potreby. V Nitre často nemajú rodinné ani iné väzby, na rozdiel od odídencov, ktorí prichádzali v prvých týždňoch vojnového konfliktu. Ľudia, ktorí prichádzajú teraz, sú viac odkázaní na pomoc organizácií a inštitúcií a zároveň sa zmenšuje predpoklad, že sa po zlepšení situácie vrátia do domovskej krajiny, pretože ich domovy boli zničené. Pokračujúcou úlohou COMIN-u je poskytovať najmä tejto kategórii odídencov komplexné krízové a integračné poradenstvo,“ dodala Fraňová.

14:24 Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky zaútočili na tri vojenské výcvikové strediská na severnej a západnej Ukrajine – vrátane jedného, ktoré leží pri hraniciach s Poľskom. K týmto útokom došlo v priebehu posledných dní.

Údery sa uskutočnili vysokopresnými zbraňami ruských vzdušno-kozmických síl a raketami Kalibr, informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Jedným z ich cieľov bolo vojenské výcvikové stredisko ukrajinskej armády v okrese Staryči vo Ľvovskej oblasti, približne 30 kilometrov od členského štátu NATO Poľska.

Ďalšie dve zasiahnuté výcvikové strediská ležia v Žytomyrskej oblasti v strednej časti Ukrajiny a v Černihivskej oblasti na severe. Konašenkov však neuviedol, kedy a odkiaľ boli rakety, použité pri útokoch, vypálené. Kyjev síce v sobotu uviedol, že Rusko podniklo útoky z územia severného ukrajinského suseda Bieloruska, Moskva však tieto tvrdenia nekomentovala.

Po útokoch na výcvikové strediská úplne stratilo bojovú schopnosť niekoľko ukrajinských vojenských brigád, takže plány na ich nasadenie v boji boli tým pádom zmarené, doplnil Konašenkov.

Uvedené útoky majú byť upozornením, že Rusko je schopné zaútočiť na ktorúkoľvek časť Ukrajiny i napriek tomu, že veľká časť jeho operácií sa momentálne odohráva na ukrajinskom východe a juhu, domnieva sa AFP.

13:39 Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásili, že na Ukrajine vidia príležitosť na zvrátenie vývoja vojny. Londýn však zároveň varoval pred okamžitými pokusmi o urovnanie vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, informuje agentúra AFP.

Hovorca Downing Street uviedol, že lídri Británie a Francúzska, ktorí sa stretli v nedeľu na zámku Elmau v bavorských Alpách, kde sa koná summit G7, „sa zhodli, že ide o rozhodujúci okamih pre priebeh konfliktu a existuje príležitosť zvrátiť vývoj vojny“.

Johnson však Macrona varoval, že „akýkoľvek pokus o urovnanie konfliktu teraz spôsobí len trvalú nestabilitu“. Ruský prezident Vladimir Putin by podľa jeho slov mohol takto získať „oprávnenie na večnú manipuláciu suverénnych štátov a medzinárodných trhov“.

Macron na stretnutí s Johnsonom ocenil pretrvávajúcu vojenskú podporu Ukrajiny zo strany Londýna a obaja lídri sa zhodli na posilnení tohto úsilia a pokračujúcej blízkej spolupráci v oblastiach obrany a bezpečnosti.

13:04 Nový raketový útok na Kyjev je ďalším príkladom ruského barbarstva. Dnes to na okraj summitu veľkých svetových ekonomík G7 vyhlásil americký prezident Joe Biden. Ruské rakety v noci na dnešok a nad ránom zasiahli ukrajinskú metropolu prvýkrát za posledné tri týždne.

„Je to ich ďalšie barbarstvo,“ povedal Biden o útoku. Rakety v Kyjeve zasiahli obytné budovy. Podľa kyjevského starostu Vitalija Klička bolo zranených päť ľudí, ukrajinské médiá predtým informovali o jednom mŕtvom.

Raketový útok sa uskutočnil len niekoľko hodín pred začiatkom summitu G7, ktorého ústrednou témou je ruská invázia na Ukrajinu.

12:26 Ruský raketový útok na ukrajinskú metropolu Kyjev si podľa starostu Vitalija Klička vyžiadalo päť zranených ľudí. Ukrajinské médiá s odvolaním sa na záchranárov skôr informovali o jednom mŕtvom mužovi. Podľa agentúry AP išlo dnes o prvý ruský útok na Kyjev za tri týždne, Kličko to označil za „symbolický útok“ pred summitom NATO, ktorý sa koná budúci týždeň v Madride.

Niekoľko explózií po šiestej ráno miestneho času ozvalo v kyjevskej Ševčenkivskej štvrti. Svedkovia z miesta uviedli, že išlo o ostreľovanie raketami. Podľa ruského servera BBC bolo na Kyjev ráno vypálených zrejme šesť striel, z toho dve zostrelila protiletecká obrana.

Agentúra AFP s odkazom na svojich novinárov napísala, že sa okolo 06:30 miestneho času (05:30 SELČ) ozvali štyri explózie.

Podľa ukrajinskej armády Rusko ostreľovalo Kyjev z Kaspického mora s vysoko presnými riadenými strelami Ch-101, informovala agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ignata. Podľa neho Moskva použila najpresnejšie a najdrahšie strely, aké má vo výzbroji, ktoré majú dosah až 5 500 kilometrov.

12:11 Západ musí zostať voči Rusku jednotný. Dnes sa na tom pri rokovaní na okraji začínajúceho samitu skupiny svetových ekonomík G7 zhodli americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz. Trojdňové vrcholné rokovanie predstaviteľov Británie, Francúzska, Spojených štátov, Kanady, Nemecka, Japonska a Talianska v bavorskom alpskom zámku Elmau sa začína dnes.

„Musíme zostať jednotní a pokračovať vo zvládaní hospodárskych výziev, ktorým čelíme. Prekonáme to,“ povedal Biden kancelári. Scholz mu odpovedal, že signálom, ktorý summit G7 musí vyslať, je jednota. Ruský prezident Vladimír Putin sa podľa Bidena domnieval, že sa mu po invázii na Ukrajinu podarí Západ a Severoatlantickú alianciu rozdeliť. „Nepodarilo sa mu to a nepodarí,“ zdôraznil americký prezident.

11:46 Ukrajina sa môže spoľahnúť na ďalšiu masívnu podporu zo strany Európskej únie. Dnes to na tlačovej konferencii pred začiatkom trojdňového summitu veľkých svetových ekonomík G7 vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel. Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Spojené štáty, Kanada, Nemecko, Japonsko a Taliansko, na stretnutiach sa tradične zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie.

biden, scholz Čítajte viac V Alpách rokujú najmocnejší sveta. Rusku siahnu na zlato. Zastropujú aj ropu?

„Od prvého dňa sme sa postavili na stranu Ukrajiny,“ povedal Michel, ktorý pripomenul, že Európska únia už voči Rusku prijala šesť balíkov masívnych sankcií. „EÚ bude pokračovať vo finančnej, hospodárskej, humanitárnej a politickej podpore Ukrajiny,“ uistil Michel.

"Tiež sme vyčlenili dve miliardy eur na vojenské vybavenie, ale Ukrajina potrebuje viac. A my sme pripravení jej viac poskytnúť. Viac vojenskej podpory, viac finančnej pomoci, viac politickej podpory. Sme tiež pripravení podporiť obnovu Ukrajiny, vyhlásil Michel.

11:26 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku vojny s Ruskom dovedna už 4,34 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v sobotu 25 500 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v nedeľu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb zhruba 6 400.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že v sobotu odišlo z Poľska na Ukrajinu približne 31 000 ľudí.

Po začatí invázie Ruska na Ukrajinu spred štyroch mesiacov utekali Ukrajinci do Poľska sprvu značne hromadne. Niekedy ich prišlo až 400 000 denne, tvrdí hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská.

Prílev ukrajinských utečencov sa nakoniec – ako sa vojna naťahovala – spomalil a od polovice mája už viac Ukrajincov odchádzalo, než prichádzalo. To sa však zase vplyvom frontových okolností začalo v priebehu tohto týždňa meniť.

10:57 Džudo je jedným z mála olympijských športov, v ktorých môžu Rusi stále súťažiť.

Džudo, ilustračná Čítajte viac Rusom povolili štart v kvalifikácii na OH. Nasledoval rázny krok Ukrajiny

10:47 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v sobotu 4 061 osôb. Z toho bolo 847 mužov, 2 403 žien a 811 detí. O dočasné útočisko požiadalo 7 ľudí. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 4 135 osôb, informoval rezort vnútra.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie Slovenska od 24. februára tohto roka, je 549 377. Od začiatku marca tohto roka o dočasné útočisko celkovo požiadalo 82 972 osôb.

10:30 Štyria členovia G7 sa rozhodli, že zakážu dovoz zlata z Ruska, čo má zabrániť, aby ruskí oligarchovia tento vzácny kov skupovali a vyhýbali sa tak sankciám uvaleným na Moskvu v súvislosti s jej inváziou na Ukrajinu.

biden, scholz Čítajte viac V Alpách rokujú najmocnejší sveta. Rusku siahnu na zlato. Zastropujú aj ropu?

10:14 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil veliteľské stanovištia ruskej armády na okupovanej Ukrajine a vypočul si hlásenie o situácii. Zaujímal sa vraj aj o životné podmienky nasadených vojakov. S odkazom na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra Interfax.

„Minister obrany Ruskej federácie, armádny generál Sergej Šojgu, preveril ruské zoskupenie vojsk zapojených do špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Na veliteľských stanovištiach ruských jednotiek si Šojgu vypočul hlásenie od veliteľov o aktuálnej situácii a postupoch ruských ozbrojených síl v hlavných operačných oblastiach,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obrany. Minister tiež niektorých ruských vojakov vyznamenal.

Agentúra RIA Novosti na komunikačnej sieti telegram zverejnila minútové video z ministrovej návštevy. Obsahuje zábery prilietajúceho vrtuľníka, rokovania Šojgua s vojakmi a gratulácie pri odovzdaní medailí.

9:37 Rusi sa snažia školy na ovládnutých ukrajinských územiach prinútiť, aby od nového školského roka prešli na ruské osnovy.

ukrajina Čítajte viac Po územiach deti a ich budúcnosť. Rusko posiela na Ukrajinu svojich učiteľov

9:15 Ukrajina podľa jej prezidenta získa späť mestá, o ktoré ju pripravilo Rusko. Volodymyr Zelenskyj to povedal počas svojho nočného prejavu, pričom okrem iných spomenul Severodoneck na východe Ukrajiny. Ten po týždňoch neúprosného bojovania v sobotu padol do ruských rúk. Pre Rusko je to kľúčové víťazstvo, keďže sa usiluje získať kontrolu nad celým regiónom Donbas. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Zelenskyj vo videoprejave tiež povedal, že za 24 hodín Ukrajinu zasiahlo 45 striel a rakiet z Ruska. Útoky označil za cynický pokus zlomiť ducha ukrajinského ľudu.

8:57 Deväťpodlažná obytná budova v Kyjeve bola v nedeľu skoro ráno zasiahnutá raketovým útokom, oznámil podľa agentúry DPA poradca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Ďalšia raketa dopadla na dvor materskej škôlky v kyjevskom Ševčenkovom distrikte, napísal Heraščenko na sociálnej sieti Telegram.

Predstavitelia kyjevskej civilnej ochrany spresnili, že pri útoku na obytnú štvrť utrpela zranenia jedna osoba a na mieste zasahujú hasiči a záchranári.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval o dvoch zranených a niekoľko ďalších ľudí zostalo podľa neho uväznených pod troskami zasiahnutého obytného domu.

Poslanec ukrajinského parlamentu Olexij Hončarenko doplnil, že ruské jednotky vypálili na mesto Kyjev a priľahlú oblasť dovedna 14 rakiet. Ruská ani ukrajinská armáda sa k útoku bezprostredne nevyjadrili.

8:30 Vývoz osobných vozidiel fyzickými osobami na Ukrajinu bude od pondelka (27. 6.) od 0.00 h stredoeurópskeho času možný aj cez hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod, informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

„K tomuto mimoriadnemu opatreniu finančná správa pristúpila v súvislosti s opätovne rastúcim náporom vývozu osobných vozidiel fyzickými osobami na Ukrajinu cez hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj,“ vysvetlila Nimrichterová.

Ako doplnila, colné formality nevyhnutné k vývozu osobných vozidiel s prevoznými evidenčnými číslami fyzickými osobami na Ukrajinu musia byť vybavené ešte pred príchodom na hraničný priechod.

8:05 Letecký poplach bol v noci vyhlásený na mnohých ďalších miestach Ukrajiny, najmä na východe. Ostreľovaný bol v noci opäť aj Charkov, podľa agentúry Ukrinform rakety zasiahli priemyselnú štvrť. Niektoré agentúry v tejto súvislosti pripomínajú, že ostreľovanie Kyjeva je hlásené len niekoľko hodín pred začiatkom summitu krajín G7, ktorého sa v Nemecku zúčastní aj americký prezident Joe Biden.

biden, scholz Čítajte viac V Alpách rokujú najmocnejší sveta. Rusku siahnu na zlato. Zastropujú aj ropu?

6:50 V kyjevskej Ševčenkivskej štvrti sa v nedeľu ráno ozvalo niekoľko explózií, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie starostu ukrajinskej metropoly Vitalija Klička. Agentúra AFP s odvolaním sa na svojich novinárov píše, že bol zasiahnutý obytný komplex neďaleko centra mesta.

Na miesto boli vyslaní záchranári, uviedol Kličko na komunikačnej platforme Telegram. Doplnil, že ďalšie podrobnosti budú oznámené neskôr. „Obyvatelia sú zachraňovaní a evakuovaní z dvoch budov,“ poznamenal.

Podrobnosti o príčine výbuchu či o možných obetiach v tejto chvíli nie sú známe, napísal Reuters. Ukrajinské ministerstvo vnútra neskôr uviedlo predbežnú informáciu, že zranený bol jeden človek. Na mieste zasahujú hasiči.

Agentúra AFP s odvolaním sa na svojich novinárov píše, že sa okolo 06: 30 miestneho času (05: 30 SELČ) ozvali štyri explózie. Zasiahnutý podľa nej bol obytný komplex neďaleko centra, čo spôsobilo požiar.

V historickej štvrti, ktorá je jednou z centrálnych v Kyjeve, sa nachádza veľa univerzít, reštaurácií a galérií.

6:45 Ukrajina získa späť všetky mestá, ktoré na jej území zabrali Rusi, vyhlásil vo večernom videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident podľa agentúry Reuters v prejave spomenul okrem Severodonecka aj Doneck a Luhansk, ktoré sú od roku 2014 pod kontrolou Ruskom podporovaných separatistov. Po februárovej invázii potom Rusi z väčších miest dobyli tiež Cherson a Mariupol na juhu Ukrajiny.

Zelenského slová zároveň prišli po noci ruského bombardovania v rôznych častiach Ukrajiny. Podľa prezidenta na Ukrajinu dopadlo 45 ruských rakiet a striel. Kyjev predtým uviedol, že útok bol čiastočne vedený z bieloruského územia.

Moskva tvrdí, že pri útoku na východoukrajinské mesto Kosťantinivka zahynulo až 80 poľských žoldnierov, neposkytla však v tomto smere veľa podrobností. Ruská armáda ráno ostreľovala tiež vojenskú základňu v ukrajinskom Javorive blízko poľskej hranice, štyria ľudia pri tom utrpeli zranenia. Strely zasiahli tiež dedinu Desna v Černihivskej oblasti, kde je výcvikové stredisko ukrajinskej armády.

Východoukrajinský Severodoneck už je úplne pod kontrolou jednotiek ruskej armády a proruských separatistov, ukrajinské sily sa z týždňa obliehaného mesta kompletne stiahli. Podľa sobotňajšieho vyhlásenia starosta Oleksandr Strjuk, podľa ktorého už mesto nemožno opustiť cez územie, ktoré by Ukrajina ešte ovládala. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj už v piatok oznámil, že ukrajinskí vojaci dostali rozkaz Severodoneck opustiť. Boje sa teraz vedú najmä o blízky Lysyčansk.

Gubernátor Hajdaj na komunikačnej sieti Telegram napísal, že v sobotu pokračovalo bombardovanie a ostreľovanie Severodonecka aj Lysyčanska a že cieľom delostreleckých a leteckých útokov bol tiež areál fabriky Azot. Tam sa do posledných chvíľ ukrývali stovky civilistov, ako potvrdil aj starosta Strjuk. "Tí ľudia žili skoro tri mesiace v podzemí, v krytoch. Je to náročné fyzicky aj psychicky. Teraz potrebujú lekársku pomoc aj psychologickú podporu, "uviedol starosta. Podľa neho ale Rusi chcú zneužiť civilistov pre svoju propagandu.

Obsadením Severodonecka sa Rusko priblížilo splneniu jedného zo svojich deklarovaných vojnových cieľov, a to získaniu plnej kontroly nad Luhanskou oblasťou. Jej územie Moskva krátko pred februárovou inváziou uznala ako samostatnú republiku.

575 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine