Po územiach deti a ich budúcnosť. Rusko posiela na Ukrajinu svojich učiteľov

Rusko sa chystá do ovládnutých miest na Ukrajine vyslať svojich učiteľov. Napísal o tom ruský server Lenta.ru s odvolaním sa na ministerstvo školstva Novosibirskej oblasti. Rusi sa tiež snažia školy na ovládnutých ukrajinských územiach prinútiť, aby od nového školského roka prešli na ruské osnovy.

26.06.2022 09:38
ukrajina Foto:
Chlapec drží svojho psa, keď jeho rodina evakuovaná v sobotu 25. júna 2022 z vojnou zasiahnutej oblasti nastupuje do evakuačného vlaku v Pokrovsku na východnej Ukrajine.
debata (94)

Podľa Lenty.ru majú ruskí učitelia pôsobiť v „oslobodených“ oblastiach Donbasu na východe Ukrajiny. Na Ukrajinu majú z Ruska odcestovať nielen pedagógovia, ale aj „metodológovia“ vzdelávacieho systému. O vyslanie učiteľov na Ukrajinu požiadalo ruské ministerstvo školstva, spresnil server.

Podľa skorších správ z médií dostali študenti Novosibirskej štátnej pedagogickej univerzity ponuku „služobnej cesty“ taktiež do okupovanej Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine, napísal spravodajský portál Meduza. Ponuka práce na ovládnutých územiach na Ukrajine bola šírená aj medzi učiteľmi v Ufe na Urale alebo v Nižegorodskej oblasti.

severodoneck Čítajte viac 122. deň: Putin dosiahol jeden z cieľov. Zničený Severodoneck padol do ruských rúk

Nová Ruskom dosadená správa Chersonskej oblasti usporiadala schôdzu riaditeľov miestnych škôl, na ktorej ich vyzvala na prechod na ruské osnovy od 1. septembra, informovala agentúra Unian s odkazom na spravodajské oddelenie ukrajinského ministerstva obrany. Z asi 60 prítomných riaditeľov ale podľa informácií ministerstva s požiadavkou súhlasili iba dvaja.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti v Chersonskej a Záporožskej oblasti sa už prechod na ruské osnovy začal a miestni riaditelia a učitelia sa zúčastňujú školení na polostrove Krym, ktorý Rusko pripojilo už v roku 2014. „Žiadne problémy (s tým) nie sú. U mnohých je spoločný jazyk, spoločný základný sovietsky systém," povedal agentúre poradca šéfa informačnej politiky Krymu Oleg Krjučkov.

Kremeľ, Bratislavský hrad Čítajte viac Ruské hybridné aktivity sa na Slovensku vlani zintenzívnili, konštatuje SIS
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine