21 mladých ľudí v klube v JAR zabilo niečo, čo zjedli, vypili alebo vyfajčili

Mladých ľudí v klube v Juhoafrickej republike zrejme zabilo niečo, čo vypili, zjedli alebo vyfajčili, uviedli v pondelok podľa agentúry Reuters miestne úrady. Najmladšia z celkom 21 obetí bola trinásťročná dievčina. Bezvládne telá boli nájdené v nočnom podniku v meste East London v noci na nedeľu. Po príčine úmrtia kriminalisti naďalej pátrajú, čakajú na výsledky pitvy.

26.06.2022 12:44 , aktualizované: 27.06.2022 16:27
JAR, klub, Foto:
Záchranári vynášajú v nedeľu 26. júna 2022 z nočného klubu v juhoafrickom meste East London jedno z tiel obetí nočnej tragédie, pri ktorej za neznámych okolnosti zomrelo 22 mladých ľudí.
debata (8)

„Buď niečo požili v pití alebo v jedle, čo by ukazovalo na otravu, alebo niečo vyfajčili,“ uviedol hovorca bezpečnostného odboru provincie Východné Kapsko. Dodal, že na záberoch z bezpečnostných kamier boli vidieť vodné fajky. „Vylučujeme, že by išlo o ušliapanie v panike,“ dodal hovorca.

Prvotné informácie uvádzali 22 mŕtvych. Polícia neskôr údaj opravila na 21 obetí, z toho bolo 13 chlapcov a osem dievčat. Dovedna 17 ľudí zomrelo priamo v klube, ďalší štyria zomreli po prevoze do nemocnice, uviedla agentúra AFP. Mladí sa v bare zhromaždili pri príležitosti konca školských skúšok.

Devätnásťročná Sinovuyo Monyaneová bola v čase nešťastia v klube, ktorý bol podľa nej preplnený a bolo v ňom málo vzduchu. „Omdlela som, nemohla som chytiť dych. Bol tam silný zápach, ako nejaký sprej. Mysleli sme si, že je to korenistý sprej,“ uviedla dievčina, ktorá v bare pracovala pre jednu značku výrobcu alkoholu. Prebrala sa, keď ju poliali studenou vodou. „Ležali tam telá. Niektoré tiež poliali vodou, ale oni sa ani nepohli,“ popísala.

Vyhadzovači dav nezvládli

Situácia v dvojposchodovej preplnenej budove sa „vymkla kontrole,“ povedal agentúre AFP hudobný DJ Luhlemela Ulana. Márne sa pokúšal upokojiť dav tým, že vypne hudbu. „Pokúsili sme sa zavrieť dvere, ale ľudia na ne ďalej tlačili. Vyhadzovači ten dav nezvládli,“ dodal DJ.

Po incidente zdravotníci odviezli do nemocnice 31 ľudí, ktorí vracali a sťažovali sa na bolesť hlavy a niektorí aj na bolesť v krku a chrbta. Dve osoby sú ešte hospitalizované, píše AFP.

K ľuďom zhromaždeným pred márnicou prišiel prehovoril minister polície Bheki Cele, ktorý sa pri prejave rozplakal. Pri márnici sa už v nedeľu večer schádzali rodičia, ktorých deti nedorazili domov.

Regionálny úrad pre vydávanie licencií na predaj alkoholu uviedol, že zvažuje žalobu na majiteľa baru za „hrubé“ porušenie zákona. Ten zakazuje predaj alkoholu osobám mladším ako 18 rokov.

Záchranári dorazili do podniku Enyobeni Tavern v skorých ranných hodinách. Mŕtvych tam našli ležať na podlahe, stoličkách aj na stoloch. Podľa miestneho činiteľa vyšetrovatelia okrem iného odobrali vzorky, aby zistili, či úmrtie nespôsobila otrava.

Dnu sa snažili dostať násilím

Majiteľ klubu Siyakhangela Ndevu sa pre vysielateľa eNCA vyjadril, že ho na miesto zavolali v nedeľu skoro ráno a povedali mu, že tam bolo veľa ľudí a niektorí sa pokúšali dostať dnu silou.

Miesto tragédie East London leží na pobreží Indického oceánu na juhu JAR, takmer 1 000 kilometrov južne od najľudnatejšieho mesta Johannesburgu.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa vyjadril sústrasť pozostalým a podotkol, že ho znepokojilo, v akých podmienkach sa mladí ľudia, často aj neplnoletí, schádzali. Šéf provincie Oscar Mabuyane odsúdil „neobmedzenú konzumáciu alkoholu“.

Na okrajoch veľkých juhoafrických miest, ktoré boli pred koncom apartheidu vyhradené len pre nebelošské obyvateľstvo, je povolených alebo tolerovaných mnoho neoficiálnych podnikov. Predpisy týkajúce sa zákonného veku pre konzumáciu alkoholu sa v nich však nie vždy dodržiavajú, poznamenáva AFP.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #nočný klub