Doba kešu bola aj u Alžbety. Charles dostal z Kataru tri milióny eur

Britský korunný princ Charles prijal celkom tri milióny eur (74 miliónov korún) v hotovosti od bývalého katarského premiéra šajcha Hamada bin Džássima as-Sáního. Prostriedky odovzdané v kufríku putovali na konto Charlesovej charitatívnej organizácie a transakcia bola úplne legálna, uviedol hovorca britského princa.

26.06.2022 20:51
Princ Charles Foto: ,
Princ Charles
debata (1)

Na udalosti z rokov 2011 až 2015 upozornil denník The Times a uvádza, že nič nenasvedčuje tomu, že by platby boli nezákonné.

Pri jednom zo stretnutí 62-ročný šejk odovzdal princovi milión eur, ktorý bol údajne v prepravných taškách z luxusného obchodného domu Fortnum & Mason. Ten má licenciu na dodávanie čaju a potravín na kráľovský stôl. Na inom stretnutí prijal Charles pri súkromnej schôdzke medzi štyrmi očami vo svojom sídle Clarence House v roku 2015 kufor s jedným miliónom eur, píšu The Times.

Po prepočítaní do banky

Potom, čo následník trónu kufrík prijal, bol odovzdaný dvom poradcom v kráľovskej domácnosti, ktorí peniaze ručne prepočítali. Údajne išlo o bankovky v hodnote 500 eur, ktoré už teraz používané nie sú. Zamestnanci paláca odovzdali peniaze banke, ktorá spravuje prostriedky britskej kráľovskej rodiny.

Peniaze boli „okamžite odovzdané jednej z princových charitatívnych organizácií, ktorá vykonala príslušné dohody a uistila nás, že boli dodržané všetky správne postupy,“ uviedol princov hovorca.

Vojvodkyňa Kate z Cambridge a princ William Čítajte viac Dočkali sa! Princ William a jeho krásna Kate sú konečne spolu na plátne: Toto je ich prvý portrét!

Džássim as-Sání bol premiérom a ministrom zahraničia Kataru v rokoch 2007 až 2013. Zo svojej pozície vtedy dohliadal na niekoľko významných investícií v Británii. as-Sání často navštevuje Britániu aj dnes, považuje ju za svoj druhý domov. Má tiež povesť kontroverzného politika, napríklad kvôli obvineniam, že jeho vláda prehliadala financovanie terorizmu, píšu The Times.

Kráľovské zásady pre poskytovanie darov uvádzajú, že členovia britskej kráľovskej rodiny môžu prijať „šek“ z titulu patróna alebo v mene charitatívnej organizácie. O hotovosti však kráľovská smernica mlčí, píšu The Times.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #Katar #princ charles