V Prahe si v predvečer výročia popravy Horákovej pripomenuli obete komunizmu

Politici, pamätníci i mnoho občanov si v nedeľu v Prahe pripomenuli obete komunistického režimu. Pietne akcie sa konali na cintoríne v Ďábliciach i na Vyšehrade. Deň pamiatky obetí komunistov pripadá v ČR na 27. júna, keď uplynie aj 72 rokov od justičnej vraždy právničky a političky Milady Horákovej, ktorej bolo venované jedno z pietnych zhromaždení. Informovala o tom na svojom webe Česká televízia.

26.06.2022 21:37
debata

Na cintorín v Ďábliciach sa ľudia zišli na čestnom pohrebisku popravených a umučených politických väzňov a príslušníkov druhého a tretieho odboja. V hromadných hroboch je tam pochovaných vyše 200 tiel.

Ministerka obrany ČR Jana Černochová (ODS) v prejave uviedla, že „pre komunistických tyranov nemala ľudská sloboda a život vôbec žiadnu cenu“. Zdôraznila: „Sme tu dnes nielen preto, aby sme si pripomenuli pamiatku popravených a umučených, ale aj preto, aby sme už nikdy nedopustili, aby sa podobné hrôzy opakovali“.

Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský v príhovore vyhlásil: „Skláňame sa pred obeťami bývalej totality a zároveň každým dňom s hrôzou sledujeme, ako jej novodobá reinkarnácia rozpútala útočnú vojnu na východe Európy.“

Popoludní si ľudia pripomenuli odkaz Milady Horákovej, keď sa zišli pri vyšehradskej Bazilike svätého Petra a Pavla a neďalekého symbolického hrobu Horákovej.

Myšlienky dôležité aj pre dnešný svet

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) vo svojom prejave pripomenula, že miesto uloženia pozostatkov Horákovej je dodnes neznáme.

Horákovej myšlienky označila za dôležité aj pre dnešný svet. „Na osude Horákovej vidíme, čo sa stane so spoločnosťou, ktorá má zlých vodcov. Aj medzi nami sú politici, ktorí neváhajú zastrene podporovať (ruského prezidenta) Vladimira Putina,“ vyhlásila bez toho, aby niekoho konkrétne uviedla.

horáková milada Čítajte viac Uplynulo 70 rokov keď vo vykonštruovanom procese odsúdili Miladu Horákovú

Na Vyšehradskom cintoríne bolo v nedeľu aj pietne zhromaždenie pripomínajúce násilnú likvidáciu rehoľných rádov v niekdajšom Československu.

Podľa historikov bolo z politických dôvodov po roku 1948 popravených či zavraždených okolo 250 ľudí. Najmenej 4500 ďalších ich zomrelo vo väzeniach a lágroch v dôsledku umučenia alebo zlých životných podmienok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #komunizmus #Milada Horáková #spomienka