Analytici: Moskva opäť vymenila veliteľa ruských síl na Ukrajine

Velenie ruských síl na Ukrajine pravdepodobne prevzal generálplukovník Gennadij Židko, a najskôr tak nahradil na tomto poste generála Alexandra Dvornikova so skúsenosťami zo Sýrie. Vo svojej pravidelnej správe o vývoji ruskej invázie na Ukrajinu o tom informoval americký Inštitút pre výskum vojny (ISW).

27.06.2022 11:58
šojgu, židko Foto:
Generálplukovník Gennadij Židko (druhý sprava) počas inšpekcie ministra obrany Sergeja Šojgua (vpravo) na frontovej línii na Ukrajine v nedeľu 26. júna 2022.
debata (40)

„Generálplukovník Gennadij Židko, náčelník hlavného vojenského a politického riaditeľstva ruských ozbrojených síl, má zrejme na starosti celkové velenie ruských síl na Ukrajine,“ napísal ISW.

Skutočnosti, že Židko prevzal velenie, nasvedčuje fakt, že v nedeľu počas porady o ruských pozemných silách sedel vedľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua. Ruská investigatívna organizácia Conflict Intelligence Team (CIT) o výmene Dvornikova a Židkova informovala už v máji, vtedy sa ale nepodarilo informáciu nezávisle overiť, upozornil ISW. Oficiálne Moskva vymenovanie Židkova do novej funkcie nepotvrdila.

Mariupoľ Čítajte viac Proruskí separatisti potvrdili smrť ruského generála Kutuzova

Rusko sa okrem toho podľa ISW snaží o „skrytú mobilizáciu“. ISW podotkol, že podľa sobotného oznámenia náčelníka ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova Rusko do vojny na Ukrajine zapojilo už 330-tisíc vojakov, teda viac ako tretinu celých ruských ozbrojených síl.

Britské ministerstvo obrany vo svojom dnešnom pravidelnom prehľade o situácii na Ukrajine napísalo, že Rusi sa na Ukrajine budú čoraz viac spoliehať na rezervistov. Rusko na doplnenie síl na Donbase mobilizuje ako dobrovoľníkov osoby, ktoré v posledných piatich rokoch slúžili v ozbrojených silách. Aj napriek neustálemu nedostatku ľudskej sily sa ale Moskva podľa Londýna naďalej zdráha vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu.

lysyčansk Čítajte viac 124. deň: Rusi udreli na poslednú ukrajinskú baštu v Luhansku z piatich smerov
40 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Gennadij Židko