Najbohatší Ukrajinec Achmetov žaluje Rusko, od Moskvy žiada miliardy

Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov uviedol, že na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) podal žalobu na Rusko pre hrubé porušenie jeho vlastníckych práv.

27.06.2022 15:07
Rinat Achmetov Foto:
Rinat Achmetov
debata (88)

Ako referuje web biz.nv.ua, Achmetov žiada od Moskvy miliardy dolárov ako kompenzáciu za blokády čiernomorských prístavov, ničenie a krádeže jeho obilia a ocele, ktoré ruské sily na Ukrajine nezákonne vyrabovali a vyviezli do Ruska.

„Zlo nemôže zostať nepotrestané. Ruské zločiny proti Ukrajine a každému Ukrajincovi sú do očí bijúce. Vinník musí byť potrestaný. S pomocou najlepších ukrajinských a amerických právnikov som podal sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva,“ povedal 55-ročný Achmetov. Tvrdí, že cieľom Ruska je „zničiť ukrajinskú ekonomiku a ukradnúť ukrajinský majetok“.

krym, obilie Čítajte viac Kradnuté ukrajinské obilie končí na Kryme a v Rusku, ukazujú dáta BBC

„Plienenie ukrajinského exportu, vrátane obilia a ocele, už viedlo k zvýšeniu cien týchto tovarov a zvýšeniu počtu ľudí, ktorí vo svete umierajú od hladu. Toto barbarstvo musí byť zastavené a Rusko musí zaplatiť v plnej výške. Verím v spravodlivosť a bojujem za ňu,“ dodal Achmetov.

Achmetov je ukrajinský podnikateľ, investor a filantrop. Narodil sa v Donecku na východe Ukrajiny. Jeho obchodný majetok je sústredený v investičnej skupine System Capital Management, ktorá v rámci mnohých svojich firiem na Ukrajine, v Európskej únii a Severnej Amerike zamestnáva približne 200-tisíc ľudí. Je tiež vlastníkom futbalového klubu Šachtar Doneck a zakladateľom charitatívnej nadácie Rinata Achmetova.

ukrajina Čítajte viac Dvoch veliteľov ukrajinských obrancov Azovstaľu previezli do Ruska
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Európsky súd pre ľudské práva #Rinat Achmetov #vojna na Ukrajine