Ruské rakety zasiahli v ukrajinskom Kremenčuku nákupné centrum plné ľudí

Počet obetí na životoch v ukrajinskom meste Kremenčuk, kde v pondelok najmenej jedna ruská strela zasiahla obchodné centrum Amstor, stúpol na trinásť. Uviedol to podľa serveru Ukrajinska pravda gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin. Štyri desiatky ďalších ľudí vyviazli so zranením. Gubernátor však varoval, že bilancia sa môže zhoršiť. Predtým úrady potvrdili smrť dvoch ľudí a zranenia asi 20 ďalších, neskôr informovali o desiatich obetiach. Nákupné stredisko podľa Lunina ruské strely úplne zničili, záchranári na mieste odstraňujú trosky a pátrajú po obetiach a preživších.

27.06.2022 16:57 , aktualizované: 23:50
kremenčuk Foto:
Ruské rakety v pondelok 27. júna 2022 zasiahli zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku.
debata (889)

„Už teraz je všetkým jasné, čo je cieľom Ruska – genocída Ukrajincov,“ komentoval útok Lunin s tým, že ide o „vojnový zločin" a „zločin proti ľudskosti". „Je to otvorený a cynický akt teroru voči civilnému obyvateľstvu. Rusko – teroristický štát," napísal Lunin na Telegrame.

Video

V zasiahnutom nákupnom centre bolo viac ako tisíc civilistov. „Počet obetí si nemožno ani predstaviť,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prvej reakcii. „Nebola to žiadna hrozba pre ruskú armádu. Nemalo to žiadnu strategickú hodnotu. Len sa ľudia pokúšali žiť normálny život,“ uviedol Zelenskyj. Rusko si podľa neho vybíja svoj hnev nad vlastnou bezmocnosťou na obyčajných ľuďoch a bolo by zbytočné dúfať v primeranosť a ľudskosť z ruskej strany.

Zelenskyj útok neskôr odsúdil ako teroristický čin. „Dnešný ruský útok na nákupné centrum v Kremenčuku je jedným z najbezočivejších teroristických činov v európskych dejinách,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. „Pokojné mesto, bežné nákupné centrum – v ňom ženy, deti, bežní civilisti,“ dodal.

Ruské rakety v pondelok 27. júna 2022 zasiahli...
Na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku...
+6Na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku...

Za poľutovaniahodný označil útok na obchodné centrum hovorca OSN Stéphane Dujarric. „Je to prinajmenšom poľutovaniahodné. Akákoľvek civilná infraštruktúra, ktorá samozrejme zahŕňa nákupné centrá, a civilisti by nikdy nemali byť terčom,“ povedal novinárom.

Útok odsúdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Na sociálnej sieti Twitter napísal, že „svet je pobúrený z dnešného ruského raketového útoku na ukrajinské nákupné centrum, ktoré je ďalším zo série ohavností“ Ruska. Zopakoval podporu Spojených štátov Ukrajine a zdôraznil, že vinníci sa za tieto zločiny budú musieť zodpovedať.

Tento útok ukazuje „krutosť a barbarstvo“ ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil britský premiér Boris Johnson. „Putin si musí uvedomiť, že týmto svojím správaním iba posilní odhodlanie Spojeného kráľovstva a všetkých ostatných krajín skupiny G7 stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedal Johnson.

Šéfovia štátov a vlád skupiny veľkých svetových ekonomík G7 útok v spoločnom vyhlásení odsúdili ako „odporný“. „Stojíme jednotne s Ukrajinou a smútime nad nevinnými obeťami tohto brutálneho útoku,“ napísali vo vyhlásení, ktoré na Twitteri zverejnil hovorca nemeckej vlády. „Ruský prezident Putin a tí, ktorí sú za to zodpovední, budú sa musieť zodpovedať,“ dodali.

Ukrajina v súvislosti s útokom zvolala mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa má konať v utorok o 21.00 h SELČ, uviedol hovorca albánskej misie pri OSN. Hlavnou témou bude útok na nákupné centrum, diskutovať sa podľa neho bude aj o nedeľnom ostreľovaní Kyjeva, ktoré zasiahlo obytné domy.

Zásah nákupného strediska má na svedomí ruský bombardér dlhého doletu Tu-22 M3, ktorý vzlietol z letiska Šajkovka v Kalužskej oblasti a nad Kurskou oblasťou odpálil strely Ch-22 na Kremenčuk, uviedlo velenie ukrajinského letectva.

Kremenčuk podľa tajomníka ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksija Danilova zasiahli dve strely: jedna zasiahla obchodné centrum a druhá mestský štadión. Toto tvrdenie nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Rusko sa k ostreľovaniu Kremenčuku doteraz nevyjadrilo. Moskva stále popiera, že by na Ukrajine útočila na civilistov a civilné objekty.

Ukrajinská tajná služba SBU začala útok na civilné ciele vyšetrovať podľa paragrafu o porušení vojnových zvyklostí. Sľúbila, že vypátra páchateľov vojnového zločinu – nielen pilotov, ale aj ich nadriadených, ktorí vydali rozkaz – a postaví ich pred súd, aby sa zodpovedali.

Požiar v nákupnom centre zasiahol plochu jedného hektára, informovala Ukrajinská štátna služba pre výnimočné situácie. Na likvidáciu požiaru nasadili 115 členov záchranných zložiek, 18 kusov techniky a aj požiarny vlak. Na záchrannej operácii sa podieľa tiež polícia, Národná garda i armáda. Šírenie požiaru sa medzičasom podarilo zastaviť.

Agentúra Unian informovala, že úrady zriadili mobilné policajné stanovište, na ktoré sa majú obracať ľudia hľadajúci svojich príbuzných.

O údere ruských rakiet najskôr informovali starosta Vitalij Maleckyj a námestníčka ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová. Podľa tej sa zasiahnuté nákupné stredisko nachádza asi 300 metrov od stanice a bolo práve plné ľudí, nakupujúcich potraviny, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Rusi podľa denníka opakovane ostreľovali miestnu rafinériu strelami s plochou dráhou letu a úplne ju zničili. To sa okamžite prejavilo v celej krajine tým, že začali chýbať pohonné hmoty, ktoré tiež prudko zdraželi.

Podľa posledného sčítania obyvateľov z roku 2021 mal Kremenčuk, ktorý leží na rieke Dneper, pred vojnou 217 710 obyvateľov. Ide o jedno z najväčších priemyselných centier Ukrajiny.

Pod ruskou paľbou sa v pondelok ocitlo aj druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov na východe krajiny. Ostreľovanie si tam vyžiadalo troch mŕtvych a 15 zranených, medzi ktorými sú aj deti, napísala Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestne úrady. Tie upozornili, že počet obetí zrejme nebude konečný.

889 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #raketový útok