Summit G7 sa postavil za Ukrajinu a pripravuje ďalšie protiruské sankcie

Šéfovia štátov a vlád skupiny veľkých svetových ekonomík G7 sa v pondelok po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským jasne postavili za Kyjev, ktorý vyše štyri mesiace vzdoruje ruskej invázii. Sľúbili, že Ukrajina rozhodne o svojej budúcnosti výlučne sama, a zároveň ohlásili ďalšie vystupňovanie tlaku na ruského prezidenta Vladimira Putina. Zelenskyj štátnikov požiadal o ďalšie zbrane a ďalšie protiruské sankcie. Podľa USA už G7 ďalšie odvetné opatrenia pripravuje, cieliť majú okrem iného na ruský zbrojársky priemysel a možno aj na vývoz ruskej ropy.

27.06.2022 18:53
Nemecko G7 summit rokovanie Ukrajina Zelenskyj... Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred), americký prezident Joe Biden (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) spolu s ďalšími lídrami skupiny G7 počas rokovania za okrúhlym stolom na zámku Elmau v rámci summitu G7 v nemeckom meste Krün pri Garmisch-Partenkirchene 27. júna 2022. Jeho účastníkom sa prihovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na monitore).
debata (44)

Skupina G7, ktorú tvorí Nemecko, Británia, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada a USA, a na stretnutí ktorej sa tradične zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie, rokuje od nedele v bavorskom alpskom zámku Elmau. Zelenskyj, ktorý sa pripojil digitálne, podľa informácií agentúry Reuters požiadal o sankcie, protiletecké systémy a pomoc s vývozom obilia.

Spoločné vyhlásenie G7 sľúbilo ďalšie sankcie aj vojenskú podporu Ukrajine. Štátnici uviedli, že Kyjev bude podporu Západu dostávať, kým to bude potrebné. Ruskú vojnu odsúdili ako brutálnu, nevyprovokovanú, neospravedlniteľnú a nelegálnu a tiež kritizovali ruskú jadrovú rétoriku vrátane ruského zámeru umiestniť v Bielorusku rakety schopné niesť jadrové hlavice. Taktiež chcú, aby páchatelia aj strojcovia vojnových zločinov na Ukrajine boli potrestaní v súlade s medzinárodným právom.

lysyčansk Čítajte viac 124. deň: Rusi udreli na poslednú ukrajinskú baštu v Luhansku z piatich smerov

G7 vyzvala Rusko, aby dodržiavalo humanitárne právo a aby odblokovalo ukrajinské prístavy pre vývoz obilia. Skupina chce tiež vystupňovať politické a ekonomické sankcie voči Rusku. Zástupca americkej vlády na summite novinárom povedal, že novopripravované sankcie postihnú okrem iného aj ruský zbrojársky priemysel či osoby zodpovedné za vojnové zločiny na Ukrajine. Možnosťou je aj zavedenie cenového stropu na ruskú ropu, toto opatrenie však zatiaľ nemá jednoznačnú podporu Európskej únie.

Už v nedeľu americký prezident Joe Biden ohlásil, že USA, Kanada, Británia a Japonsko zakážu dovoz zlata z Ruska a že sa k opatreniu pridajú aj zvyšní členovia G7. Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý summit hostí, povedal v rozhovore s televíziou ZDF, že o zákaze dovozu ruského zlata musí rozhodnúť EÚ.

kremenčuk Čítajte viac Ruské rakety zasiahli v ukrajinskom Kremenčuku nákupné centrum plné ľudí

Po skončení pondelňajších rokovaní Scholz novinárom povedal, že Rusko svojím vpádom na Ukrajinu natoľko otriaslo medzinárodným usporiadaním, že vo vzťahu s Moskvou sa už nemožno vrátiť do stavu pred inváziou. Poznamenal, že Rusko porušilo všetky medzinárodné dohody a zásady. „Okrem iného aj to, že hranice nemožno meniť silou,“ upozornil kancelár.

Scholz tiež varoval pred pádom do pasce ruského prezidenta Vladimira Putina, že svet je rozdelený na Západ a všetkých ostatných. Aj preto Scholz pozval do Elmau zástupcov Indonézie, Indie, Juhoafrickej republiky, Argentíny a Senegalu, s ktorými G7 popoludní rokovala o energetickej bezpečnosti a ochrane klímy. Podľa kancelára má účasť týchto krajín ukázať jednotu demokratického sve­ta.

Olaf Scholz Čítajte viac Scholz varoval pred rozdelením sveta na dva bloky. Podľa kancelára ide o Putinovu pascu

V spoločnom vyhlásení potom G7, EÚ, Argentína, India, Indonézia, Senegal a Juhoafrická republika uviedli, že chcú urýchliť prechod ku klimaticky neutrálnemu hospodárstvu a zároveň si zabezpečiť energetickú bezpečnosť. V dokumente sa štátnici prihlásili k skorším klimatickým záväzkom a sľúbili, že budú hľadať možnosti, ako pri existujúcej výrobe energie znížiť produkciu uhlíka.

Spoločné vyhlásenie vydali tiež Biden a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorí ocenili energetickú spoluprácu USA a EÚ na ceste k nezávislosti od ruských energetických surovín. Spoločne konštatovali, že Rusko využíva plyn ako politickú a ekonomickú zbraň.

Summit G7 tradične sprevádzajú protesty klimatických aktivistov a odporcov globalizácie. Počty účastníkov tento raz však výrazne zaostávajú za pôvodnými očakávaniami. Demonštrácie zostávajú pokojné.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #summit G7 #vojna na Ukrajine