Bývalý 101-ročný dozorca zo Sachsenhausenu dostal päť rokov väzenia

Nemecký súd uložil 101-ročnému mužovi za to, že ako dozorca v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen napomáhal k vraždám viac ako 3 500 väzňov. Proces je označovaný ako jeden z posledných, ktoré Nemecko s pomocníkmi nacistického režimu 77 rokov po druhej svetovej vojne vedie. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, pretože je možnosť odvolania sa.

28.06.2022 11:41
Josef S., dozorca Foto:
Obžalovaný bývalý dozorca Josef S. si zakrýva tvár počas súdneho pojednávania v nemeckom Brandenburgu v utorok 28. júna 2022.
debata (8)

Muž označovaný len ako Jozef S. pred súdom popieral, že by v Sachsenhausene pôsobil. Takéto tvrdenie ale prokurátor odmietol s odkazom na početné dokumenty, ktoré dokazujú, že Jozef S. sa v roku 1941 stal členom nacistických oddielov SS a že v Sachsenhausene pracoval ako dozorca v rokoch 1942 až 1945.

Obhajoba sa snažila o oslobodenie, prokurátor však požadoval päť rokov väzenia. O bývalom dozorcovi vyhlásil, že sa zmieril s odľudštením obetí, čím sa stal súčasťou súkolia, ktoré umožnilo nacistickému režimu likvidovať svojich odporcov a nepriateľov.

Aj Čapek

Sachsenhausom medzi rokmi 1936 až 1945 prešlo cez 200 000 väzňov, z ktorých desiatky tisíc zomreli. Väznený tu bol niekoľko rokov aj maliar a spisovateľ Josef Čapek, ktorý na sklonku vojny zomrel v koncentračnom tábore Bergen-Belsen.

Proces začal vlani v októbri a kvôli zdravotnému stavu obžalovaného bol niekoľkokrát prerušený a dokonca hrozilo, že bude zastavený. Takéto procesy, ktoré sú vzhľadom na vek súdených označované za jedny z posledných, považuje Nemecko za dôležité. A to kvôli vyrovnaniu sa s vlastnou históriou a zaisteniu spravodlivosti obetiam, pretože Nemecko tým napĺňa trestný zákonník, podľa ktorého je vražda nepremlčateľná.

Auschwitz, Osvienčim Čítajte viac Láska v Auschwitzi? Ako sa esesák zaľúbil do Židovky

Nemecká justícia stíhanie možných vojnových zločincov bez ohľadu na ich vysoký vek obhajuje hľadaním spravodlivosti pre obete nacistických zverstiev. Ako kľúčové tak nie je vnímané to, či odsúdený do väzenia skutočne nastúpi, ale samotné vynesenie verdiktu. Za zlom je považovaný proces s niekdajším dozorcom z vyhladzovacieho tábora Sobibor Johnom Demjanjukom, ktorého sa po dlhých peripetiách podarilo postaviť pred súd v roku 2011, keď mal 91 rokov. Za napomáhanie k vraždám viac ako 28 000 Židov bol nakoniec Demjanjuk odsúdený na päť rokov väzenia; k výkonu trestu ale nenastúpil a v roku 2012 zomrel ešte pred skončením odvolacieho konania.

John Demjanjuk Čítajte viac Americký súd odmietol Demjanjukovi posmrtne vrátiť občianstvo
8 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #fašizmus #nacizmus #druhá svetová vojna #Sachsenhausen