Covid bol vlani najčastejšou príčinou úmrtí v Česku

Minulý rok v Českej republike zomrelo 139 891 obyvateľov, čo je nárast oproti roku 2020 aj 2019. Viac ako šestinu úmrtí pritom spôsobilo ochorenie COVID-19, ktoré je tak najčastejšou príčinou. Vyplýva to z údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ), o ktorých informuje spravodajský portál Seznam Zprávy.

28.06.2022 13:13 , aktualizované: 29.06.2022 12:48
debata (1)

„Zatiaľ čo v prvom covidovom roku zostala najčastejšou príčinou úmrtí chronická ischemická choroba srdca a COVID-19 zaujal druhé miesto, v roku 2021 už smutnú prvú priečku prevzal COVID-19. V jeho dôsledku zomrelo bezmála 25 500 osôb, teda 18 percent všetkých zomrelých,“ uviedol predseda ČSÚ Marek Rodiček.

COVID-19, prípadne multisystémový zápalový syndróm súvisiaci s ochorením, bol zároveň najčastejšou príčinou úmrtia u mužov aj u žien. Podľa vedúcej oddelenia demografickej štatistiky ČSÚ Terezie Štyglerovej bol z hľadiska veku najčastejšou príčinou úmrtia v širokom rozpätí od 40 do 84 rokov. V porovnaní s rokom 2020 si COVID-19 častejšie vyberal obete aj medzi mladšími ľuďmi. V skupinách 30 – 34 rokov a 65 – 69 rokov sa miera úmrtnosti v dôsledku tohto ochorenia zvýšila 3,7-krát až 5-krát. Úroveň úmrtnosti sa v tejto súvislosti však významne zvýšila aj vo vyššom veku, a to 1,5 až 2,8-krát.

Covid naberá na sile

Prípadov covidu v Česku pribúda už tretí týždeň za sebou, mierne stúpa aj počet hospitalizovaných. Vyše polovicu prípadov pritom tvoria nové, nákazlivejšie subvarianty BA.4 a BA.5. Epidemiológ Petr Smejkal však v pondelkovom programe Českej televízie „Události, komentáře“ vyhlásil, že celoplošné uzávery ako pri predchádzajúcich vlnách pandémie nehrozia.

V Česku v pondelok pribudlo prvýkrát od začiatku mája vyše 1 000 prípadov covidu za deň; laboratóriá ich odhalili 1241.

Takýto vývoj situácie sa v uplynulej dobe podľa Smejkala predpokladal. „My sme to akurát očakávali trochu neskôr, ale už sa to dialo pred nejakým časom v západnej Európe. Konkrétne v Portugalsku nárast subvariantu BA.5 bol dosť razantný,“ tvrdí český epidemiológ. Dobrou správou podľa neho však je, že ide stále o verziu omikronu, a nie o úplne nový variant.

Covid / Koronavírus / Čítajte viac Za sobotu pribudlo 274 prípadov nákazy koronavírusom a dve obete

Subvariant BA.5 môže byť až desaťkrát nákazlivejší, ale odborníkom napriek tomu trochu uniká, priznáva Smejkal. Výhodou však podľa neho je, že populácia je už dostatočne zaočkovaná alebo má protilátky získané prekonaním choroby. „Ľudí, ktorí sa nestretli s omikronom ani neboli očkovaní, je čoraz menej, a preto by aj následky mali byť menšie,“ domnieva sa epidemiológ.

„Buďme realisti – covidu sa nejaký čas nezbavíme. Musíme sa stále očkovať. Imunita, po prekonaní ochorenia alebo po vakcínach, nevydrží tak dlho, ako sme si mysleli,“ priznáva Smejkal. Rizikové skupiny by preto mali dostať druhú posilňujúcu dávku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus