Moskva šokuje. Požiar v Kremenčuku spôsobila „západná“ munícia

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že požiar v nákupnom centre v Kremenčuku spôsobil "výbuch munície pre západné zbrane" uskladnenej v blízkosti obchodného centra. TASR o tom informuje na základe správy denník The Guardian.

28.06.2022 13:53
kremenčuk Foto:
Ruské rakety v pondelok 27. júna 2022 zasiahli zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku.
debata (537)

„Vzdušné sily Ruskej federácie vykonali 27. júna v meste Kremenčuk v Poltavskej oblasti v továrni na cestnú techniku útok vysokopresnými zbraňami na hangáre so zbraňami a muníciu, ktoré dodali Spojené štáty a európske krajiny,“ uviedol ruský rezort obrany na svojej pravidelnej každodennej tlačovej konferencii.

Ruské rakety v pondelok 27. júna 2022 zasiahli...
Na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku...
+6Na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku...

„V dôsledku útoku boli zasiahnuté zbrane a munícia západnej výroby, ktoré boli určené na ďalšiu prepravu pre ukrajinskú skupinu vojsk v Donbase,“ uviedol hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

„Výbuch uskladnenej munície pre západné zbrane spôsobil požiar v obchodnom centre nachádzajúcom sa vedľa továrne, ktoré bolo práve v prevádzke,“ dodal Konašenkov.

Denník The Guardian pripomína, že ruský rezort obrany toto svoje tvrdenie nepodložil žiadnymi dôkazmi a že rezort v pondelok naznačil, že škody spôsobené cez víkend ruskými strelami v obytnej štvrti Kyjeva boli spôsobené v dôsledku snahy ukrajinskej strany o zostrelenie striel. Rusko naďalej trvá na tom, že neútočí na civilné ciele.

Video

Pondelkový raketový útok na nákupné stredisko v ukrajinskom meste Kremenčuk si vyžiadal najmenej 18 obetí na životoch a desiatky ranených. Záchranári v troskách budovy stále pátrajú po preživších, pričom podľa ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského je doposiaľ nezvestných približne 21 ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pondelkový útok za jeden z „najbezohľadnejších teroristických činov v európskych dejinách“.

537 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Kremenčuk