V Česku preverujú nový typ podvodu. Ľuďom chodia balíčky, ktoré si neobjednali

V Česku a okolitých krajinách zaznamenali nový typ podvodu. Ľudia dostanú balíček na dobierku, ktorý si však neobjednali. Keď ho zaplatia a prevezmú, zistia, že hodnota tovaru nezodpovedá zaplatenej sume.

28.06.2022 15:24
debata (5)

Reklamácie sa však nedomôžu. Prípad už preveruje Česká obchodná inšpekcia. TASR informáciu prevzala z webu Českej televízie.

„Mamke prišiel do práce balíček na dobierku. Zaplatila tisíc korún. Balíček rozbalila a našla v ňom akúsi baterku na USB, ktorú si neobjednala. Odosielateľ je The Eagle comanda pe Facebook,“ opísala skúsenosť s podvodom žena na sociálnej sieti. Následne sa jej začali ozývať ďalší ľudia, ktorým tiež prišla podobná zásielka. Zistili, že ide o podvod.

Firma, o ktorej písala žena na Facebooku, nie je zapísaná v českom obchodnom registri a nie je možné o nej nájsť žiadne údaje ani v internetových vyhľadávačoch. Podľa Českej televízie sa na ňu sťažovali desiatky ľudí.

Senior, internet, notebook, digital Čítajte viac Naučte sa, ako sa v digitálnom svete brániť podvodom a podvodníkom

Títo podvodníci nefigurujú len v Česku, ale aj v Maďarsku a na Slovensku. „Práve sa to stalo aj mne. Zaplatila som 27 eur za nejaký umelý šunt,“ priznala obyvateľka Moravian nad Váhom. Ďalšia žena upozornila, že cena za balíčky narastá – jej priniesol kuriér balíček za 2 200 českých korún (takmer 90 eur). Prevziať ho však odmietla, pretože si predtým prečítala varovanie na sociálnej sieti.

Alena Máčková zo Združenia ochrany spotrebiteľov hovorí, že ide o nekalú obchodnú praktiku. „Spoločnosti, ktoré takéto balíčky posielajú, rátajú s tým, že ľudia sa zľaknú a radšej zaplatia,“ povedala Máčková a vyzvala ľudí na opatrnosť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod