Veľké gesto Turkov. Bayraktary pošlú Ukrajine zadarmo

Turecký výrobca bojových dronov Bayraktar TB2 venuje ukrajinskej armáde tri svoje stroje. Oznámila to turecká firma, ktorú spoluvedie zať prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Bezpilotné lietadlá Bayraktar boli vyslané do akcie hneď v prvých hodinách ruskej invázie na Ukrajinu a podľa Kyjeva sa dobre osvedčili, uviedla agentúra AFP.

28.06.2022 16:01
bayraktar Foto:
Dron Bayraktar TB2 tureckej výroby počas vojenskej prehliadky venovanej Dňu nezávislosti v Kyjeve na Ukrajine, 20. augusta 2021.
debata (34)

VIDEO: Takto začiatkom mája ukrajinský dron Bayraktar zasiahol ruské pozície na Haďom ostrove.

Video

Na nákup niekoľkých dronov TB2 zhromaždila prostriedky ukrajinská nadácia, ktorá pomáha ukrajinským ozbrojeným silám. Výrobca, firma Baykar, ale oznámil, že prostriedky neprijme a stroje daruje. Predtým Baykar Kyjevu niekoľko svojich bezpilotných lietadiel predal.

„Baykar odmietne všetky platby za TB2 a pošle drony na ukrajinský front zadarmo. Žiadame, aby nazhromaždené prostriedky boli skôr poskytnuté ukrajinským ľuďom v núdzi,“ uviedla firma na sociálnych sieťach.

dron, Ukrajina, zásah Čítajte viac Za Ukrajinu bojujú aj drony z Turecka. Takto zničili ruský BUK

Podobné gesto sa najskôr neobišlo bez súhlasu tureckého prezidenta, uviedla AFP. Spoločnosť Baykar totiž vedie Selçuk Bayraktar, manžel najmladšej Erdoganovej dcéry, a jeho brat, Haluk Bayraktar.

Turecko síce odsúdilo ruskú vojnu na Ukrajine, ale nepripojilo sa k západným sankciám uvaleným na Rusko a snaží sa vystupovať v úlohe neutrálneho prostredníka. Oficiálnu vojenskú pomoc Ukrajine neoznámilo.

Pred začiatkom ruskej invázie mala Ukrajina podľa AFP k dispozícii asi dvadsiatku dronov TB2. V marci potom oznámila, že dostala ďalšie, ktoré objednala na konci januára. Na kúpu bezpilotného lietadla TB2 pre Ukrajinu sa predtým zložili stovky Litovčanov.

vojna na Ukrajine, Kremenčuk Čítajte viac 125. deň: Vojna sa môže skončiť ešte dnes. Ukrajinci, vzdajte sa, vyzval Kremeľ
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #vojna na Ukrajine #dron Bayraktar