Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov, časť viní zo špionáže

Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov, z ktorých niektorí podľa končiaceho premiéra Kirila Petkova priamo pracovali pre spravodajské služby. Sofia odmieta zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí, dodal predseda vlády podľa agentúry BGNES. Bulharské ministerstvo zahraničia uviedlo, že od Ruska bude vyžadovať paritu medzi počtom bulharských diplomatov v Rusku a počtom ruských diplomatov v Bulharsku. Odlet pracovníkov ruského zastúpenia v balkánskej krajine sa očakáva v nedeľu.

28.06.2022 18:27 , aktualizované: 19:20
Bulharsko, protest Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (22)

Vzťahy medzi Moskvou a Sofiou sú v posledných rokoch napäté. Sofia niekoľkokrát vyhostila ruských diplomatov, ktorých vinila zo špionáže.

Petkov minulý týždeň označil ruskú veľvyslankyňu Eleonóru Mitrofanovovú za jedného zo strojcov parlamentného vyslovenia nedôvery jeho kabinetu. Mitrofanovová akúkoľvek úlohu pri páde vlády poprela.

Rusko Kazachstan Tokajev Fórum Ekonomické Putin uarus Čítajte viac Kazašský prezident schladil Putina. Rusmi okupované 'republiky' neuzná

Vyhostení diplomati na bulharskom území vykonávali s diplomaciou „nesúvisiace činnosti“, uviedol Petkov s tým, že ide vo všetkých prípadoch o pracovníkov ruského veľvyslanectva v Sofii. „Môžem povedať, že väčšina z nich pracovala priamo pre zahraničné služby a ich diplomatická úloha bola len zásterkou,“ uviedol bez bližších podrobností.

„Ak sa cudzie vlády pokúsia zasahovať do vnútorných záležitostí Bulharska, budeme sa brániť,“ dodal končiaci sa prozápadný premiér.

Ministerstvo zahraničných vecí v Sofii v súbežnom vyhlásení uviedlo, že si predvolalo veľvyslankyňu Mitrofanovovú a informovalo ju o rozhodnutí znížiť počet pracovníkov ruského zastúpenia v Bulharsku tak, aby nepresahoval počty na bulharskom zastupiteľskom úrade v Rusku. Počet ruských diplomatov v Bulharsku by preto nemal byť vyšší ako 23 a pri administratívno-technických pracovníkoch presahovať počet 25.

V nóte odovzdanej veľvyslankyni sa tiež uvádza, že bulharská strana očakáva, že Rusko dočasne uzavrie svoj generálny konzulát v meste Ruse a Bulharsko dočasne uzavrie svoj v Jekaterinburgu.

Litva / NATO / Tank / Vojak / Armáda / Čítajte viac Moskva sa vyhráža Litve: Neodpovieme len diplomatickým, ale aj praktickým spôsobom

Bulharsko, ktoré je členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, udržiava s Ruskom široké ekonomické a kultúrne styky a významná časť obyvateľstva o Rusku podľa prieskumov zmýšľa priaznivo. Od roku 2019 však tieto vzťahy poškodzujú špionážne aféry. Vlani v apríli vyhostila Sofia šesť ruských občanov kvôli podozreniu, že boli zapojení do výbuchov v muničných skladoch v rokoch 2011 až 2020. Cieľom týchto akcií bolo podľa Bulharska zastaviť dodávky munície na Ukrajinu a do Gruzínska. Naposledy v marci bolo vyhlásených za nežiaduce osoby desať ruských diplomatov v Sofii.

Petkov, ktorého kabinet minulý týždeň padol po odchode jednej z koaličných strán, verí, že sa mu podarí zabezpečiť novú parlamentnú väčšinu a postaviť sa do čela nového kabinetu, ktorý podľa neho bude bojovať proti korupcii a oslabeniu tvrdého postoja Bulharska voči ruskej invázii na Ukrajinu.

Pravdepodobnosť predčasných volieb je napriek tomu vysoká. Podľa volebných prieskumov by do Národného zhromaždenia mohla okrem proruskej krajnej pravice a čiastočne proruských socialistov (BSP) preniknúť tiež nová proruská strana expremiéra Stefana Janeva. Prezident Rumen Radev, ktorý sa tiež netají niektorými postojmi v ústrety Moskve, bude mať dôležitú úlohu v tomto rokovaní.

Sofia síce priamo Kyjevu žiadne zbrane nedodala, neoficiálne je však Bulharsko významným dodávateľom vojenského vybavenia pre ukrajinskú armádu. Transakcie sa podľa médií uzatvárajú prostredníctvom tretích krajín.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #vojna na Ukrajine #vyhostenie ruských diplomatov