Trump po prehre zúril. Obed hodil na stenu

Ameriku riadil nervák. Volebnú porážku psychicky nezvládol. Donald Trump po prehre v prezidentských voľbách zúril, vyčíňal a nadával. Tento obraz o bývalom najmocnejšom mužovi na svete poskytla niekdajšia asistentka personálneho šéfa Bieleho domu Cassidy Hutchinsonová.

29.06.2022 10:23
Election 2022 Illinois Foto:
Bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: SITA/AP
debata (14)

Hutchinsonová podala svedectvo o tom, čo sa dialo v decembri 2020 a v januári 2021. Hovorila pred členmi vyšetrovacieho výboru dolnej komory Kongresu USA, ktorý sa zaoberá nepokojmi, čo 6. januára 2021 vypukli vo washingtonskom Kapitole. Išlo o chaos spojený s násilnosťami, k čomu svojich agresívnych stúpencov posmelil Trump. Dosluhujúci prezident sa nevedel vyrovnať s tým, že voľby v novembri 2020 vyhral Joe Biden.

Rozbil porcelán

Trump znenávidel každého aj vo svojom okolí, kto odmietol spochybniť Bidenovo víťazstvo. Hutchinsonová uviedla ako príklad ministra spravodlivosti Williama Barra, ktorý v decembri 2020 pre agentúru AP povedal, že voľby sa zaobišli bez veľkých podvodov.

„Začula som krik," spomenula. Keď vošla do jedálne, zbadala, že Trump hodil svoj obed na stenu. Čašník zbieral z podlahy kúsky porcelánu. „Zobrala som do ruky utierku a čistila som stenu od kečupu. Prezident bol na ministra extrémne nahnevaný pre jeho interview pre AP," citovala Hutchinsonovú televízna stanica CNN.

Niekdajšia asistentka hovorila aj o tom, že Trump chcel silou-mocou prísť podporiť svojich agresívnych priaznivcov pred Kapitol. Ochranka ho upozorňovala, že by to bolo nebezpečné, lebo viacerí ľudia pred sídlom Kongresu USA sú ozbrojení.

Trump sa dokonca zo zadného sedadla v limuzíne načiahol k volantu, aby šoférovi prikázal vyraziť ku Kapitolu, ale ochrankári mu nevyhoveli. Svoj neúspešný pokus dostať sa tam sprevádzal hrubými nadávkami.

Obesiť ho

Trumpa sklamal aj jeho viceprezident Mike Pence. Hutchinsonová povedala, že ju znechutilo, čo vravel jej šéf Mark Meadows. Personány šéf Bieleho domu podľa nej tvrdil, že Trumpovi neprekáža správanie výtržníkov pred Kapitolom, ktorí vykrikovali, že Pencea treba obesiť. „Myslí si, že si to zaslúži," tlmočila to, čo jej uviedol o Trumpovom zmýšľaní.

„Pence sa pred vypuknutím nepokojov stal terčom Trumpovho hnevu kvôli tomu, že nechcel počas schôdze Kongresu USA k volebným výsledkom plniť prezidentov nezákonný plán odmietnuť výsledky z niektorých amerických štátov," pripomenula agentúra ČTK.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #útok na kapitol