Prekvapenie na summite NATO? Ruský šalát na jedálnom lístku

Zatiaľ čo úradníci a novinári čakali na príchod amerického prezidenta Joea Bidena a ďalších svetových predstaviteľov na summit Severoatlantickej aliancie na predmestí Madridu, s údivom zistili, že na poprednom mieste jedálneho lístka miestnej reštaurácie je "ruský šalát", napísala agentúra Reuters.

29.06.2022 13:15
debata (55)

Zmes hrášku, zemiakov, mrkvy a majonézy je bežnou súčasťou menu španielskych reštaurácií. Avšak pred začiatkom rokovaní, keď sa čakalo, že Rusko bude v novej strategickej koncepcii NATO označené kvôli invázii na Ukrajinu za bezpečnostnú hrozbu, vyvolala prítomnosť tohto pokrmu na jedálnom lístku rozpaky, napísala agentúra Reuters.

„Ruský šalát na summite NATO? Som trochu prekvapený takýmto výberom jedla,“ komentoval ponuku novinár Iňaki López pre španielsku stanicu La Sexta. Zdalo sa však, že atraktívny obsah prebil názov pokrmu, ktorý sa údajne vypredal v priebehu niekoľkých hodín, píše Reuters.

Menu podávané v utorok večer ministrom obrany a šéfom diplomacií na bankete v centre Madridu bolo poňaté diplomatickejšie. Španielsky šéfkuchár José Andrés servíroval klasické tapas, ku ktorému pridal „paradajkové knedličky“ a pokrm prekrstil na „ukrajinský šalát“, zrejme s odvolaním sa na ukrajinské vareniky. Andrés podobne jedlo pozmenil vo svojich reštauráciách naprieč celým Španielskom.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #summit NATO