Švédsko a Fínsko v utorok podpíšu prístupové protokoly s NATO

Švédsko a Fínsko majú plné právo stať sa členmi Severoatlantickej aliancie, prístupové protokoly obe severské krajiny podpíšu v utorok, povedal na záver summitu NATO generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg. Prístupové protokoly potom musia ratifikovať parlamenty všetkých 30 členských krajín NATO.

30.06.2022 14:07
Jens Stoltenberg Foto:
Jens Stoltenberg
debata (3)

Dvojica škandinávskych štátov podala žiadosti o vstup v máji pod dojmom ruskej invázie na Ukrajinu, začatie prijímacieho procesu ale blokovalo Turecko. Ankara však na súčasnom summite NATO v Madride upustila od svojich výhrad.

Aliančný summit bude budúci rok hostiť litovský Vilnius, ktorý je súčasťou východného krídla aliancie, oznámil Stoltenberg na záverečnej tlačovej konferencii. Litva susedí s ruskou enklávou Kaliningrad v Baltskom mori a tiež s Bieloruskom, ktoré je blízkym spojencom Moskvy.

Ruský prezident Vladimír Putin by mal okamžite stiahnuť svoje vojská a ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal tiež Stoltenberg. Správanie Ruska je podľa šéfa NATO neprijateľné, spôsobuje smrť a skazu na Ukrajine a má vplyv na celý svet, napríklad v podobe rastúcich cien potravín.

Spain NATO Summit Čítajte viac NATO odkazuje Rusku: Neprejdeš
3 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko #vojna na Ukrajine