ICC vydal zatykače na tri osoby v súvislosti s rusko-gruzínskou vojnou

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykače na tri osoby v súvislosti s vojnovými zločinmi spáchanými počas konfliktu medzi Ruskom a Gruzínskom v Južnom Osetsku v roku 2008. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

30.06.2022 18:21
Putin, vojna, Osetsko Foto:
Putin je náš prezident, hlásal plagát v Južnom Osetsku počas krátkej vojny Ruska s Gruzínskom v roku 2008. Archívna snímka.
debata (12)

Michail Mindzajev, Gamlet Gučmazov a David Sanakojev, ktorí boli predstaviteľmi Južného Osetska – promoskovskej separatistickej republiky – podľa ICC zadržiavali civilistov so zámerom použiť ich ako nátlakový prostriedok pri vyjednávaniach.

Sudcovia ICC so sídlom v holandskom Haagu dospeli k záveru, že „existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že každý z týchto troch podozrivých nesie zodpovednosť za vojnové zločiny“.

Gruzínsko, Rusko, Osetsko, vojna Čítajte viac Gruzínsky separatistický región Osetsko sa plánuje stať členom Ruskej federácie

Prokurátor ICC Karim Khan požiadal o vydanie zatykačov v marci – niekoľko dní po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Sudcovia žiadosti vyhoveli 24. júna, pričom vo štvrtok ich zverejnili.

Mindzajev bol v danom čase ministrom vnútra Južného Osetska, Gučmazov bol šéfom väznice tohto ministerstva, kam umiestňovali predbežne zadržané osoby, Sanakojev bol „ombudsmanom“ regiónu.

ICC v roku 2016 začal vyšetrovanie vojnových zločinov počas krátkej vojny medzi Ruskom a Gruzínskom o Južné Osetsko v auguste 2008, čo bolo prvé takéto vyšetrovanie udalostí mimo Afriky a prvé vyšetrovanie súvisiace s vojnou zahŕňajúcou Rusko. Boje v auguste 2008 si vyžiadali viac ako 700 obetí a desaťtisíce etnických Gruzíncov boli vysídlené.

Najväčšie vojny rozputané Ruskom

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

ICC uviedol, že existujú dôkazy o tom, že etnickí Gruzínci boli v Južnom Osetsku zatknutí a následne „zadržiavaní, týraní a držaní v krutých podmienkach vo väzbe v Cchinvali“, metropole Južného Osetska.

Zadržané osoby potom Rusko a juhoosetské de facto orgány použili ako nástroj na vyjednávanie a výmenu väzňov či zadržaných osôb. Výsledkom výmeny bolo, že zadržaní boli nútení opustiť Južné Osetsko.

Mindzajev (66) a Gučmazov (45) sú obvinení z vojnových zločinov nezákonného väznenia, mučenia a neľudského zaobchádzania, narušenia osobnej dôstojnosti, brania rukojemníkov a nezákonného presunu civilistov. Sanakojev (45) je obvinený z brania rukojemníkov a nezákonného presunu civilistov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ICC #Južné Osetsko