Ukrajina má nového ombudsmana. Kritizovanú Denisovovú strieda Lubinec

Ukrajinský parlament zvolil nového ombudsmana, bude ním poslanec Dmytro Lubinec. Oznámili to ukrajinské médiá s odvolaním sa na poslanca Jaroslava Železnjaka, ktorý o výsledku hlasovania informoval na sociálnej sieti Telegram.

01.07.2022 14:38
debata (3)

Predchádzajúcu splnomocnenkyňu pre ľudské práva Ljudmilu Denisovovú odvolal parlament na konci mája.

Dmytro Lubinec stojí na čele výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny, medzietnické vzťahy a deokupáciu a reintegráciu dočasne obsadených území, napísal server RBK-Ukrajina. V súčasnej dobe podľa neho zastupuje politické zoskupenie Pre budúcnosť, predtým býval členom strany Blok niekdajšieho prezidenta Petra Porošenka.

Denisovovú ukrajinský parlament odvolal z iniciatívy strany Sluha národa prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinské vedenie obviňovalo Denisovovú, že svoju funkciu nezvláda. Ona sama nesúhlasila a podľa serveru Ukrajinska pravda uviedla, že sa obráti na súd.

Ukrajina, vojna na Ukrajine, Mariupol Čítajte viac Hromadné znásilňovanie Rusmi si mala obmudsmanka vymyslieť. Odvolali ju

Podľa skorších informácií stanice BBC ukrajinskí novinári predtým kritizovali Denisovovú za to, akým spôsobom hovorila o sexuálnych deliktoch, ktorých sa ruskí vojaci dopustili počas terajšej invázie na Ukrajinu. Ombudsmanka často podrobne opisovala znásilnenie detí. Jej tvrdenia pritom podľa novinárov neboli vždy podložené faktami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #ombudsman #Dmytro Lubinec