Ohrozuje ho vojna. UNESCO urgentne natiahlo ochrannú ruku nad ukrajinský boršč

Organizácia OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) na žiadosť Ukrajiny zapísala boršč na zoznam ohrozeného nehmotného dedičstva.

01.07.2022 16:50
boršč Foto:
Tanier boršču ktorý navarili ukrajinské utečenky na Inoveckej chate. Inovecká chata prichýlila 22 žien a detí, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Ako znak vďaky za pomoc, ktorú na chatu pod Inovcom ľudia nosia, im ubytované ženy navarili boršč.
debata (60)

Na mimoriadnom zasadnutí dospel medzivládny výbor k záveru, že tradícia spojená s varením tejto polievky z červenej repy a kapusty je natoľko ohrozená súčasným konfliktom na Ukrajine, že si zasluhuje osobitnú ochranu. Už pred ruskou inváziou sa viedli spory medzi Ruskom a Ukrajinou o to, ktorá národná kuchyňa si na boršč smie robiť nárok.

„Toto nehmotné dedičstvo je ohrozené rozpadom komunít kvôli vojne, je pre nich ale zároveň symbolom nádeje,“ uviedlo UNESCO na twitteri. Podľa organizácie je to prvýkrát, čo bola niektorá z položiek zaradená na zoznam ohrozeného dedičstva v režime najvyššej naliehavosti.

Zápis boršča na zoznam UNESCO privítal ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko. Zároveň pripomenul slová hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marii Zacharovovej, ktorá sa tento rok v apríli na tému boršč rozohnila na jednej z tlačových konferencií. Tvrdila, že Ukrajinci zakazujú „nepravoverné“ recepty na túto polievku, čo označila za xenofóbne a nacistické.

Podelíme sa aj s necivilizovanými

„Budeme sa radi o boršč a o recepty naň deliť so všetkými civilizovanými krajinami. A s tými necivilizovanými tiež, aby mali aspoň niečo dobré, chutné a ukrajinské. Pamätajte, že túto vojnu vyhráme rovnako ako vojnu o boršč,“ napísal Tkačenko na sieti telegram.

Žiadosť o zápis podala Ukrajina v apríli s odôvodnením, že kvôli vojne je tradícia boršča ohrozená. „Nejde tu o existenciu polievky ako takej, ale o živé dedičstvo, ktoré je s borščom spojené, pretože túto tradíciu teraz nemožno kvôli vojnovému konfliktu praktizovať a odovzdávať,“ uviedol vo svojom zhodnotení spravodajca UNESCO Pier Luigi Petrillo. „Ľudia ho už nemôžu variť ani pestovať základnú zeleninu, ktorá je na prípravu potrebná,“ dodal.

Hadí ostrov Čítajte viac 128. deň: Ukrajinci obvinili Rusov, že na Hadí ostrov zhodili fosforové bomby
60 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #boršč #Zoznam nehmotného dedičstva UNESCO