Tisíc úradníkov, 140 miliónov eur. Francúzi chceli mať predsedníctvo EÚ lepšie ako Fíni

Na francúzskom predsedníctve Európskej únie, ktoré v piatok na šesť mesiacov prešlo do rúk Česka, pracovalo v prvom polroku tohto roka vyše 1 000 diplomatov a úradníkov. Paríž na to vyčlenil 140 miliónov eur a zorganizoval vyše 400 podujatí, napísal denník Le Monde.

02.07.2022 06:19
Španielsko, ČR, EÚ, predsedníctvo, Foto: ,
Na snímke zľava český premiér Petr Fiala, francúzsky prezident Emmanuel Macron a švédska premiérka Magdalena Anderssonová počas prebratia predsedníctva v Rade EÚ v Madride 30. júna 2022. Česká republika sa na šesť mesiacov stala predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie, štafetu prebrala od Francúzska.
debata (1)

„Nebolo také veľké ako to nemecké, ale chceli sme mať okázalejšie predsedníctvo ako Fínsko, kde sa všetky akcie konali v hangári pri letisku v Helsinkách,“ uviedol hovorca kabinetu. „Francúzsko môže byť hrdé,“ vyhlásila minulý týždeň predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel v ten istý deň ocenil „ohromný kus práce“, ktorý Francúzsko vykonalo.

Francúzsku sa na čele EÚ podarilo odblokovať viacero návrhov zákonov, ktoré boli roky na mŕtvom bode, píše Le Monde, ktorý ako príklad uvádza európsku minimálnu mzdu alebo aj zavedenie jednotnej nabíjačky elektronických prístrojov.

Francúzske predsedníctvo predovšetkým ale ovplyvnila vojna na Ukrajine. Prezident Emmanuel Macron presadzoval „strategický kompas“ a sľuboval „jednotnú a suverénnu Európu na vzostupe“. Európski lídri „vďaka“ vojne na Ukrajine prvýkrát otvorili tému zriadenia vojenskej jednotky rýchlej reakcie a začali viac hovoriť o ochrane únijných hraníc.

"Všetci teraz už súhlasia, že schengenský priestor voľného pohybu musí byť posilnený. Vojna nám to ukázala, "povedal Le Monde jeden z francúzskych diplomatov. Hraničné kontroly budú dôslednejšie a dôjde aj k rozšíreniu únie biometrickej databázy Eurodac.

Čo sa francúzskemu predsedníctvu naopak nepodarilo dokončiť, je zavedenie do praxe dohody Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o minimálnej 15-percentnej dani pre veľké spoločnosti. Tento návrh momentálne vetuje Maďarsko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #predsedníctvo EÚ